[nieuws] ONBEGRIJPELIJK EN ONAANVAARDBAAR

Gestart door -Peter-, 23/05/2003 | 17:24 uur

-Peter-


Persbericht
Datum: 19 mei 2003

ONBEGRIJPELIJK EN ONAANVAARDBAAR

De Vakbond voor defensiepersoneel VBM|NOV vindt het voornemen van het toekomstig kabinet om gedurende de komende kabinetsperiode de salarisruimte te beperken tot maximaal 1,5% onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.
De inkt van het rapport van de commissie Van Rijn, die als opdracht had de positie van de overheid op de arbeidsmarkt te verbeteren, is nog maar nauwelijks opgedroogd of er liggen opnieuw voorstellen op tafel om die positie weer verder te verslechteren.

De VBM|NOV onderschrijft de noodzaak om in economisch slechtere tijden de tering naar de nering te zetten. Loonmatiging is daarbij een noodzakelijk instrument.
De werknemers in Nederland hebben sinds jaar en dag bewezen zich ook op dit punt van hun verantwoordelijkheid bewust te zijn.
Periodiek worden in noodzakelijk daartoe tussen kabinet en sociale partners afspraken gemaakt in een sociaal akkoord. Ook de bonden bij de overheid hebben zich daaraan immer verbonden gevoeld.

Het komende kabinet lijkt zich voor wat het eigen personeel betreft zich daarvan niets aan te willen trekken door de loonruimte voor de komende kabinetsperiode op maximaal 1,5% vast te willen stellen, ongeacht de ontwikkelingen die zich op de rest van de arbeidsmarkt zullen voordoen.
Met een klap wordt daarmede het voorzichtig op voorstel van de commissie Van Rijn ingezette beleid weer ongedaan gemaakt en doet het komende kabinet haar uiterste best om haar toch al slechte positie op de arbeidsmarkt nog verder uit te hollen.

Ook de werknemer bij de Nederlandse overheid zal zijn bijdrage moeten leveren aan het economisch herstel maar mag daarbij niet anders worden behandeld als andere werknemers.
Als loonmatiging daarbij noodzakelijk is, dienen de besprekingen daarover te worden gevoerd op de plaats waar dat hoort, een open en eerlijk overleg tussen kabinet en sociale partners en niet via een eenzijdig dictaat in het regeerakkkoord.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...