Stormloop op defensie-industrie

Gestart door Lex, 04/01/2010 | 10:11 uur

HM

En dat word hier niet gemaakt. En vervangende Fenneks komen er ook niet, dus niks extra. Allemaal aankopen die al zijn gedaan. Mooi artikel voor SP om zijn pijlen op te richten, toch schande dat wij een defensie industrie hebben..
Alleen berusting kan ons verslaan

IPA NG

Weinig nieuwe aankopen dus, tenzij dit betekent dat men nieuwe machinepistolen en mortieren wilt aanschaffen.
In ieder geval geen stomloop.

Citaatmeer multi-inzetbaar dan de huidige schepen
:cute-smile:
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Lex

door door CHARLES SANDERS

DEN HAAG - Door extreme slijtage, operationele verliezen en achterstallig onderhoud – opgelopen tijdens de missie in Oeroezgan – kan de defensie-industrie in 2010 uitkijken naar een lange reeks opdrachten, meldt de Fiannciële Telegraaf maandag.

Zware klimatologische omstandigheden en Talibanbermbommen in Zuid-Afghanistan zijn slopend voor de gepantserde voertuigen gebleken. Zo verloor de Task Force Uruzgan (TFU) 25 peperdure Fenneksen, Bushmasters, YPR's, MB's en Patria's. Die laatste strandt bovendien geregeld in het woeste terrein vanwege defecte aandrijfassen.

Ook pistoolmitrailleurs en mortieren moeten op grote schaal vervangen of gerepareerd worden. Van vliegend materieel zijn het met name de veelvuldig ingezette Apachegevechtshelikopters die na terugkeer in Nederland, eind dit jaar, maandenlang de hangaar in verdwijnen voor groot onderhoud.

Naast radarbouwer Thales, fabrikant van pantserwagens en Stork Aereospace scoort ook Damen Schelde Shipbuilding (DSNS) met mammoetprojecten. Zo zal bij de werf in Vlissingen in november het eerste van de vier Hollandklasse patrouillevaartuigen te water worden gelaten. Het gaat om een nieuw concept voor de Koninklijke hoog datum laag datum Marine, kleiner en meer multi-inzetbaar dan de huidige schepen za Defensie E 467,8 miljoen neertellen.

Damen Schelde hengelde vorige maand een andere grote vis binnen met de order voor een nieuwe Joint Logistiek Ondersteuningsschip, waarvan de kosten nu zijn begroot op E 363 miljoen. De opvolger van de 34 jaar oude Hr. Ms. Zuiderkruis is de grootste oorlogsbodem die sinds jaren op een Nederlandse werf wordt gebouwd. Waterverplaatsing bedraag 28.000 ton en het 27,56 meter lange gevaarte biedt plaats aan 300 militairen, twee door Thales Nederland geleverde Goalkeeper zelfverdedigingssystemen en Chinook reuzenhelikopters. Het nieuwe schip gaat E19,47 miljoen meer kosten dan vier geleden was voorzien, waardoor staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) nog in aanvaring kwam met de Tweede Kamer. Maar het licht ging vlak voor kerst op groen en DSNS verwacht de nieuwe Hr. Ms. Karel Doorman in 2014 over te dragen aan de Koninklijke Marine.

De in NIFARP georganiseerde industrie voor een nieuwe straaljager hoopt dat als Defensie in maart het contract met Lockheed Martin – voor levering van het tweede JSF-testtoestel – tekent, dit uiteindelijk leidt tot definitieve keuze voor deze F35 Lightning II als opvolger van de F-16. Het bedrijfsleven ziet geen heil in de Saab Gripen New Generation, enig overgebleven concurrent van de JSF.

NIFARP gaat uit van tegenorders voor E 10 miljard als het Amerikaanse vliegtuig wordt verkozen en er een einde komt aan de zich sinds 1998 voortslepende 'straaljagersoap'. Stork Aerospace is al nauw betrokken bij het JSF-project en maakt flaperons, motorbekabeling en delen van het landingsgestel.

Dutch Defense Vehicle Systems ) in Brabant, leverancier van pantserwagens voor de Koninklijke Landmacht en het Duitse leger, is na de levering van 600 Fennek verkenningsvoertuigen komend jaar vooral druk met de bouw van de grotere Boxer.

DFT, ma 04 jan 2010, 08:07