Fabrikant ondeugdelijke bommendetector vast

Gestart door Elzenga, 23/01/2010 | 12:07 uur

Laurens

Zou toch zeggen dat spullen eerst uitvoerig worden getest voor aanschaf......Of heeft de Britse regering het niveau van de veiligheidsvesten ook maar op het woord van de producent aangeschaft  :mad:

Poleme

Doet me denken aan een detectie kastje dat gemaakt werd in Nederland.  Zou alles op kunnen sporen; explosieven, verdovende middelen etecetera.
Werd dan ook gekocht door de Nederlandse overheid en werd bijvoorbeeld gebruikt door de Kmar.  Maar wat bleek: het detectiekastje kon helemaal niets.  Pure oplichting, maar over vervolging van de producent nooit wat gehoord.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Elzenga

Fabrikant ondeugdelijke bommendetector vast
LONDEN -  De Britse politie heeft een 53-jarige ondernemer aangehouden, die wordt verdacht van het verkopen vanapparatuur voor het opsporen van bommen die niet functioneerde. De apparaten werden verkocht aan zeker twintig landen, waaronder Afghanistan en Irak. De BBC en de krant The Independent stelden zaterdag dat mogelijk daardoor bomaanslagen aan honderden het leven hebben gekost, terwijl deugdelijke apparatuur dat had kunnen voorkomen.

De verdachte is een oud-politieman die vanuit het graafschap Somerset in het zuidwesten van Engeland zijn apparatuur verkocht. De verdachte stelde dat in de apparatuur speciale elektronische kaarten werden gebruikt voor het opsporen van bommen. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat de kaart alleen een strook bevatte die in winkels wordt gebruikt voor het voorkomen van diefstallen.

De detectoren zijn verkocht aan onder meer Irak, Pakistan, Libanon en Jordaniƫ. Irak betaalde in totaal 60 miljoen euro voor de apparatuur. De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft een onderzoek naar het gebruik van de apparatuur gelast.

Westerse landen gebruikten de bommendetectoren niet, aldus de BBC.
http://www.telegraaf.nl/buitenland/5863016/__Fabrikant_ondeugdelijke_bommendetector_vast__.html?p=8,1