NAVO haalt broekriem aan

Gestart door Lex, 05/02/2010 | 14:22 uur

Elzenga

NAVO gaat minder vergaderen
Uitgegeven:    7 juni 2010 14:31
Laatst gewijzigd:    7 juni 2010 14:31
BRUSSEL - Ambtenaren en militairen op de NAVO-hoofdkwartieren gaan minder vergaderen. ''We zijn dicht bij een akkoord over een aanzienlijke vermindering van het aantal commissies in onze organisatie'', zei NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen maandag in een persconferentie.
© ANP

''Dus spenderen we minder tijd aan vergaderingen, wat ik een grote bijdrage aan efficiency vind.''

De Deen Rasmussen, sinds augustus de opvolger van Jaap de Hoop Scheffer, kondigde bij zijn aantreden aan dat hij de organisatie fors efficiënter gaat maken.

Hoofdkwartieren

De secretaris-generaal wil ook kritisch kijken naar het grote aantal hoofdkwartieren en agentschappen. Zijn ideeën daarover ontvouwt hij donderdag en vrijdag tijdens beraad met ministers van Defensie in Brussel.

Nederland heeft een grote NAVO-vestiging in Brunssum: het is een van de drie operationele hoofdkwartieren. Dit centrum leidt onder meer de strijd in Afghanistan, bij toerbeurt met soortgelijke centra in Napels en Lissabon.
© ANP

Elzenga

'NAVO moet over veiligheid praten met China'
MÜNCHEN -  De NAVO moet nauwere banden aanknopen met China, India, Pakistan en Rusland en hun om advies vragen over Afghanistan en andere veiligheidskwesties. Daardoor heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van het Atlantisch bondgenootschap zondag gepleit tijdens de jaarlijkse conferentie over defensie en veiligheid in München.

De landen die Rasmussen noemde, hebben volgens hem belang bij stabiliteit in Afghanistan. Zij kunnen meer doen om het land te ontwikkelen en bij te staan, meende de NAVO-chef. ,,Wat is het nadeel, als China, India, Pakistan en nog andere landen nauwere banden met de NAVO ontwikkelen? Ik denk dat er alleen voordelen zijn in termen van vertrouwen, onbevangenheid en samenwerking", zei de vroegere premier van Denemarken.

Rasmussen staat een bondgenootschap voor ogen dat een forum wordt waar vele landen hun visie op een reeks veiligheidskwesties met elkaar delen. Niet alleen de situatie in Afghanistan, het terrorisme, computercriminaliteit en de verspreiding van kernwapens, maar ook de piraterij, de klimaatverandering en de strijd om de natuurlijke hulpbronnen zouden ter sprake kunnen komen.
http://www.telegraaf.nl/buitenland/5975608/___NAVO_moet_met_China_praten___.html?p=13,3

Lex

De defensieministers van de NAVO-landen hebben gisteren in Istanbul besloten drastisch te snijden in de uitgaven van de organisatie.

In juni 2009 schreef minister Eimert van Middelkoop een brief aan de NAVO, waarin hij wees op de zorgelijke financiële ontwikkeling van de verdragsorganisatie. De infrastructurele investeringen dreigen te verdubbelen en ook in de kosten van operaties dreigt een oplopend tekort.

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates hield daarom gisteravond een vurig pleidooi afscheid te nemen van de Koude Oorlog-infrastructuur en het budget zoveel mogelijk te besteden aan operaties, zoals in Kosovo en Afghanistan. NAVO's secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen krijgt daarom een ruim mandaat om voor de zomer vergaande voorstellen tot hervorming te doen. Daarnaast liggen er bij de volgende vergadering van de ministers van Defensie concrete bezuinigingsvoorstellen op tafel. Het is daarbij niet uitgesloten dat die ook NAVO-eenheden in Nederland treffen.

Van Middelkoop is tevreden over de bereidheid van de Defensieministers tot ingrijpen in de NAVO-structuur. "Toen ik de brief in juni 2009 stuurde was die bereidheid er niet. Nu wel en dat is hard nodig."

MINDEF, 5 februari 2010, 13.53 uur