'Opbouw Afghaanse troepen overdreven'

Gestart door Elzenga, 07/06/2010 | 19:16 uur

Elzenga

#2
Kracht Afghaanse leger en politie onduidelijk

ANP op 29 juni '10, 16:29, bijgewerkt 29 juni '10, 16:37

WASHINGTON - Er is geen betrouwbare manier om vast te stellen of de strijdkrachten en de politie van Afghanistan klaar zijn om de controle over het land over te nemen van de buitenlandse troepen. Dat stelt de inspecteur-generaal van de Amerikaanse regering in een maandag (lokale tijd) gepubliceerd rapport.

Het rapport is de eerste objectieve blik op een systeem dat het leger de afgelopen vijf jaar gebruikte om de effectiviteit van de Afghaanse troepen te meten, zo berichtte de BBC dinsdag. Dat meetsysteem is nu afgeschaft.

Moeilijk te zeggen

'Ik kan de leiders van de VS moeilijk zeggen waar we precies zijn qua training, toerusting en capaciteiten van de Afghaanse troepen', aldus de speciale inspecteur-generaal voor de wederopbouw van Afghanistan, Arnold Fields.

Volgens het onderzoek wordt het aantal agenten en militairen overdreven. Bovendien zijn de Afghaanse ordediensten in de ene regio beter voorbereid op hun nieuwe taken dan in de andere regio, en zijn de verschillen binnen het land groot.

Drugsgebruik en corruptie

Slechts 23 procent van de Afghaanse militairen en 12 procent van het politiepersoneel kan zonder supervisie van een hogere werken, zo staat in het rapport.

Onderzoekers constateerden verder wijdverbreide afwezigheid, corruptie, drugsgebruik en analfabetisme onder de Afghaanse troepen. Zo kwam in maart 12 procent van de militairen en 17 procent van de politieagenten niet opdagen op het werk.

Teleurstelling over salaris

Verder verloor het elitekorps van de politie bijna driekwart van zijn mannen in minder dan een jaar tijd. Dit was onder meer te wijten aan 'teleurstelling over het salaris'. Een andere factor van belang waren aanvallen van opstandelingen. Zo viel een goed functionerend elitekorps in een noordelijke provincie uiteen nadat het gebied was overspoeld door opstandelingen.

Ook houdt corruptie vooruitgang tegen. Hogere functionarissen hebben zich schuldig gemaakt aan diefstal van geld en brandstof, zo staat in het rapport.

Het hoofd van de NAVO-trainingsmissie in Afghanistan, de Amerikaanse generaal William Cauldwell, sprak van een onjuist, gedateerd en beschadigend rapport. De Amerikaanse generaal en ISAF-commandant David Rodriguez noemde het algemene beeld dat werd geschetst, juist correct.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1395326.ece/Kracht_Afghaanse_leger_en_politie_onduidelijk

Elzenga

'Opbouw Afghaanse troepen overdreven'
ANP op 07 juni '10, 16:55, bijgewerkt 7 juni 2010 16:59

KABUL/WASHINGTON - Een Amerikaans onderzoek stelt dat de wederopbouw van het Afghaanse veiligheidsapparaat wordt overschat. De aantallen Afghaanse militairen nemen toe, maar hun inzetbaarheid valt tegen.

Dat meldde de Financial Times maandag.

Overnemen

De opbouw van het Afghaanse leger is van groot belang voor de westerse wereld. De Afghaanse troepen moeten gestaag het commando overnemen van de NAVO-troepen, zodat die terug naar huis kunnen.

Het oude systeem telde vooral materieel en training. Daardoor werd onvoldoende uitdrukking gegeven aan de gevechtscapaciteiten van de eenheden, aldus de speciale inspecteur-generaal voor de wederopbouw van Afghanistan in zijn volgende maand te verschijnen rapport rapport. Het onlangs ingevoerde nieuwe systeem meet wel de operationele effectiviteit van de troepen, maar ook dit beoordelingssysteem schiet volgens het onderzoek tekort.

Theoretische zaak

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO deelt de conclusie niet. Hij bestempelde het rapport maandag als een theoretische zaak. 'In de echte wereld zie je steeds meer Afghaanse militairen en agenten die goed werk doen.'

Volgens Rasmussen ligt de training van Afghaanse militairen momenteel voor op schema. Het doel voor dit jaar om het Afghaanse leger uit te breiden naar 134.000 man, wordt drie maanden eerder gehaald dan verwacht.

Succes

De NAVO heeft zes maanden geleden de trainingsmissie van de Verenigde Staten overgenomen. 'We breiden de training nog elke dag uit', zei Rasmussen. 'Dit is het succes dat de Taliban niet willen zien. Binnen een jaar of zo zijn er ruim 300.000 Afghaanse militairen en politieagenten getraind en klaar om hun land te verdedigen. Daar kunnen de Taliban niet tegenop.'

Rasmussen zei nog wel 450 trainers nodig te hebben voor zijn opleidingsmissie in Afghanistan, die totaal 2300 docenten moet tellen. Hij rekent op nieuwe toezeggingen bij NAVO-beraad van ministers van Defensie donderdag en vrijdag in Brussel.