'Geheime dienst Pakistan in bestuur Taliban'

Gestart door Lex, 13/06/2010 | 15:34 uur

Elzenga

Als je het in een groter geheel plaatst in de regio is de Pakistaanse handelswijze ook niet helemaal onlogisch vind ik. De kern hier blijft het conflict tussen Pakistan en India. Pakistan kan eigenlijk geen onrust gebruiken in haar achtertuin. Zowel binnen haar grens als die in buurland Afghanistan. Omdat daardoor teveel troepen moeten worden vrijgemaakt die hard nodig zijn aan de grens met India. De steun aan de Taliban was haar antwoord om de burgeroorlog in Afghanistan redelijk onder controle te krijgen. Zeker omdat de Taliban een zeer Afghanistan-gefocuste blik had. Iets wat ook aardig lukte tot in 2001 Amerika ingreep en de hele Pakistaanse opzet in duigen gooide. Weg pro-Pakistaanse stabiliteit in Afghanistan, weg redelijke rust in eigen grensregio....En als klap op de vuurpijl wordt aartsvijand India nu steeds meer actief in Afghanistan in steun van het regime Karzai.

Het zou me dus niet verbazen als men uit verbolgenheid nog steeds de Taliban steunt. Al zie ik ook wel een diepere strategisch doel voor Pakistan. Want zolang de Amerikanen massaal aanwezig zijn in Afghanistan juist door de activiteiten van de Taliban, is Afghanistan in zekere zin strategisch gezien ook stabiel. En draagt de VS bij aan het evenwicht in de regio tussen India en Pakistan. Ik denk dat men in Islamabad vooral het moment vreest dat de Amerikanen en ISAF zijn vertrokken en hernieuwde instabiliteit in haar achtertuin ontstaat. Met een regime Karzai dat niet direct pro-Pakistan is en steeds meer steun krijgt van India. 

Ace1

Geen wonder dat Pakistan niet van plan was om de Taliban aan te pakken. Ook begrijp ik nu waarom Navo konvooien in Pakistan geen escort van het Pakistaanse leger kregen.

Lex

KABUL - De Pakistaanse militaire inlichtingendienst ISI geeft niet alleen geld, munitie en opleidingen aan de Taliban in Afghanistan. De ISI is ook vertegenwoordigd in de Quetta Shura, het opperste bestuursorgaan van de Taliban, en heeft daardoor significante invloed op de operaties van de radicale moslims.

Dit schrijft wetenschapper Matt Waldman in een rapport, dat zondag werd gepubliceerd door de London School of Economics. Waldman formuleerde zijn conclusies na onderzoek en gesprekken met Talibancommandanten en voormalige Talibanministers. Hij sprak ook met functionarissen van westerse en Afghaanse inlichtingendiensten.

Hoge Amerikaanse militairen hadden de ISI in 2009 al beschuldigd van steun aan de Taliban en aan terreurnetwerk al-Qaeda. Experts op het gebied van de Taliban, Pakistan en Afghanistan stelden jaren daarvoor al dat de geheime dienst van Pakistan de extremisten voorziet van financiële, militaire en logistieke ondersteuning.

Volgens het zondag gepubliceerde rapport speelt Pakistan, officieel een bondgenoot van het Westen in de strijd tegen de Taliban, een dubbel spel. Zo zou president Asif Ali Zardari eerder dit jaar vijftig Taliban-leiders hebben bezocht die in Pakistan gevangen zitten. Hij vertelde hen dat hij hen alleen maar liet oppakken omdat de VS druk op hem uitoefenden. Ook zou hij hebben gezegd dat de Taliban mag blijven rekenen op steun door de Pakistaanse regering.

Een woordvoerder van de machthebbers in Pakistan verwierp de conclusies uit het rapport zondag. De zegsman omschreef de inhoud van het document als ,,naïef". De politieke leiders in Pakistan houden daarmee vast aan het ontkennen van banden met de Taliban, die tot eind 2001 een schrikbewind voerden in Afghanistan.

Na de val van het Talibanregime richtte de beweging zich weer op en begon het een geweldsoffensief tegen de nieuwe regering en tegen de buitenlandse troepenmacht in Afghanistan. Deskundigen stellen dat de Taliban niet alleen steun krijgen van de ISI, maar ook van radicaalislamitische organisaties op het Arabische schiereiland.

Telegraaf, zo 13 jun 2010, 09:20