Suriname: het tijdperk Bouterse

Gestart door dudge, 21/07/2010 | 10:07 uur

Ap

Citaat van: dudge op 27/08/2010 | 10:45 uur
Citaat van: Ap op 27/08/2010 | 09:33 uur
Citaat van: dudge op 26/07/2010 | 23:03 uur
Citaat van: cabez op 26/07/2010 | 22:25 uur
Meen te hebben gelezen dat de jungletraining "voorlopig" in de ijskast wordt gezet.
Denk ook dat defensie op zoek gaat naar een andere jungle.

Denk ik ook ja. Als we dat maar doen, want een inzet in een Jungle wordt hiermee niet meer onwaarschijnlijk.

Verklaar je nader....

Een inzet in de 'jungle'is er niet onwaarschijnlijker op geworden. Dus het lijkt me zeer verstandig om in ieder geval een deel van onze eenheden daarop getraint te houden/krijgen.

Ja dat begreep ik maar doelde je op een inzet in de jungle in het algemeen of specifiek een inzet in Suriname. Wat mij betreft trekken we onze handen namelijk helemaal van dit land af.
Luctor et Emergo

koert

Ik zou zeggen handen af van onze antillen!
Suriname zet zich zo ongelofelijk af tegen nederland, tegen het schofferen aan toe, nu wil ik niet zeggen dat nederland altijd even netjes is omgegaan met Suriname, maar..het was uiteindelijk wel Nederland die Suriname de onafhankelijkheid gaf, dat is Suriname volgens mij in die 35 jaar nog steeds niet helemaal duidelijk, als nederland zijn handen helemaal af zou halen van Suriname, met zijn opleidingen en steun en bijstand op allerlei gebieden dan zou Suriname helemaal afglijden naar een 3e wereldland
Nederland heeft tot vandaag dit willen voorkomen, maar als ze zich tot het irritante blijven afzetten, zal Nederland uiteindelijk besluiten zijn handen totaal van Suriname af te halen, iets waar nu al een begin mee wordt gemaakt
We zullen zien of Suriname dan nog steeds zo schreeuwt tegen Nederland

Ap

Citaat van: dudge op 26/07/2010 | 23:03 uur
Citaat van: cabez op 26/07/2010 | 22:25 uur
Meen te hebben gelezen dat de jungletraining "voorlopig" in de ijskast wordt gezet.
Denk ook dat defensie op zoek gaat naar een andere jungle.

Denk ik ook ja. Als we dat maar doen, want een inzet in een Jungle wordt hiermee niet meer onwaarschijnlijk.

Verklaar je nader....
Luctor et Emergo

KapiteinRob

Citaat van: ANP op 27/08/2010 | 00:04 uur
De nieuwe Surinaamse president Desi Bouterse is zo ziek dat hij zijn functie niet kan uitoefenen. Het is niet duidelijk wat hem scheelt.

Hij lijkt me ziek in het hoofd, want daar is-ie al een tijdje niet goed bij......  :P

Lex

Bouterse te ziek voor presidentschap

PARAMARIBO - De nieuwe Surinaamse president Desi Bouterse is zo ziek dat hij zijn functie niet kan uitoefenen. Van 26 augustus tot 2 september zal vicepresident Robert Ameerali de functies van het staatshoofd waarnemen.

Dit deelden de autoriteiten donderdag in Paramaribo mee.

Ameerali bracht eerder op de dag een bezoek aan Bouterse. ''Hij maakt het goed, niemand hoeft zich zorgen over hem te maken'', deelde hij het parlement mee.

Grondwet

Bouterse is 12 augustus beëdigd als president. Het is niet duidelijk wat hem scheelt. Hij moet bed houden want hij is sinds dinsdagavond ernstig ziek.

De grondwet bepaalt dat hij dan tijdelijk zijn functie neerlegt en de vicepresident als staatshoofd optreedt.

Ameerali beëdigde donderdag Martin Misiedjan tot minister van Justitie & Politie. Misiedjan is de eerste minister in Suriname met dreadlocks. Hij is ook de eerste boslandcreool die bewindsman is op Justitie

ANP,
Uitgegeven: 26 augustus 2010 23:35

Lex

Citaat van: cabez op 26/07/2010 | 22:25 uur
Meen te hebben gelezen dat de jungletraining "voorlopig" in de ijskast wordt gezet.
Dat klopt voor dit jaar. Klik .


cabez

Meen te hebben gelezen dat de jungletraining "voorlopig" in de ijskast wordt gezet.
Denk ook dat defensie op zoek gaat naar een andere jungle.

Lex

Ik ben benieuwd of met het in functie treden van deze nieuwe regering de banden met NL zullen veranderen. Daarbij ook de vraag of de "jungletraining" aldaar voortgezet zal gaan worden.

Lex

'Chávez aanwezig bij inauguratie Bouterse'

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft te kennen gegeven op 12 augustus aanwezig te willen zijn bij de inauguratie van Desi Bouterse als president van Suriname. Dit meldt Bouterses Nationale Democratische Partij (NDP) op de Surinaamse nieuwssite StarNieuws.
Volgens de NDP heeft Chávez 'de beste gelukswensen overgebracht' aan de onlangs gekozen Bouterse en het gehele Surinaamse volk. Dit gebeurde in een telefoongesprek met de oud-legerleider.
Chávez feliciteerde Bouterse met zijn overwinning en wees op de 'historische strijd' die Latijns-Amerikaanse landen hebben moeten leveren om hun soevereiniteit.
In het geval van Suriname gaf Chávez aan dat het Bouterse na dertig jaar strijd was gelukt om met grote steun van het Surinaamse volk gekozen te worden tot president. 'Venezuela staat open en wil zijn volledige steun geven aan het Surinaamse volk', zei Chávez.
De 64-jarige Bouterse wordt op 12 augustus beëdigd en zal zijn nieuwe kabinet naar verwachting voor eind augustus presenteren. In 2007 begon het proces tegen Bouterse en 24 andere verdachten die een rol bij de zogenoemde Decembermoorden in 1982 zouden hebben gespeeld. In Nederland is Bouterse tot elf jaar cel veroordeeld wegens drugshandel.

Volkskrant,
26 juli '10, 20:42

Lex

Bouterse zal al zijn macht gebruiken

De Surinaamse president zal de banden met Chavez aanhalen. Ze hebben de pest aan de VS én aan Nederland.
Met de benoeming van ex-dictator Desi Bouterse tot president van de republiek krijgt Suriname eindelijk de Zuid-Amerikaanse allure die het verdient.
Natuurlijk, er was al lange tijd sprake van corruptie, nepotisme en drugsgerelateerde criminaliteit, maar de voormalige kolonie had altijd nog iets vrolijks en gemoedelijks. Dat laatste is er nu voorgoed van af.
Wanneer een voormalige couppleger, een oud-rebellenleider en een handtastelijk politicus – ooit gezworen vijanden van elkaar – de handen ineenslaan om te voorkomen dat de beoogd president achter de tralies verdwijnt, is dat een typisch Latijns-Amerikaanse methode om 'een vlekje weg te werken'.

Vergissen
Maar wie denkt dat het daarbij blijft, zal zich nog lelijk vergissen. Zeker, het is prettig dat de president immuniteit geniet en niet meer in het buitenland gearresteerd kan worden wegens drugshandel en evenmin vervolgd kan worden voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de decembermoorden.
Met een tweederde meerderheid in de Nationale Assemblee zal Bouterse er straks een amnestiewet doorheen kunnen jagen, waardoor hijzelf en de andere voormalige coupplegers de eerste vijf jaar (zijn huidige ambtstermijn) veilig kunnen rondlopen.
Bovendien kun je met een tweederde meerderheid ook de grondwet aanpassen en bijvoorbeeld de ambtstermijn of de mogelijkheden tot herverkiezing van het staatshoofd veranderen.
In Zuid Amerika is dat vaker gedaan of in ieder geval gepoogd.

Macht
Als president van Suriname beschikt Bouterse over veel bevoegdheden en uitvoerende macht.
Hij is staatshoofd, regeringsleider en opperbevelhebber van de strijdkrachten. Als president bepaalt hij de Surinaamse buitenlandse politiek en (sic) bevordert hij de internationale rechtsorde.
Volgens de grondwet kan hij ministers, ambassadeurs en zelfs elke individuele ambtenaar benoemen en ontslaan. Dat biedt hem de mogelijkheid om in het hele overheidsapparaat zijn eigen vertrouwelingen neer te zetten.
En Bouterse zou Bouterse niet zijn, als hij de hem verleende macht niet zou gebruiken of misbruiken voor zijn eigen doelstellingen. Welke dat zijn, daar mogen we naar gissen, maar een presidentschap als een soort Zuid-Amerikaanse Nelson Mandela zit er waarschijnlijk niet in.
Hoewel Bouterse ook in het buitenland onschendbaarheid geniet, zullen de meeste westerse landen niet met hem weglopen. Dat betekent dat hij zich waarschijnlijk meer op het eigen continent – Zuid Amerika – zal richten.
Het is zeer wel denkbaar dat hij de banden met Hugo Chavez – president van bijna buurland Venezuela en evenzeer een buitenbeentje – zal aanhalen.

Schendingen
Beide presidenten hebben de pest aan de Verenigde Staten en aan Nederland. Om de aandacht van binnenlandse problemen af te leiden, beklaagde Chavez zich de afgelopen jaren al verschillende keren over schendingen van het Venezolaanse luchtruim door de Nederlandse luchtmacht.
Mocht Suriname na enkele jaren de handel en wandel van de president beu zijn en mochten zowel Chavez als Bouterse te maken krijgen met grote binnenlandse problemen, dan is een gezamenlijk militair avontuur een aantrekkelijke bliksemafleider.
Guyana, dat als buffer tussen beide landen fungeert, is dan een makkelijke prooi, maar voor hetzelfde geld worden het de Antillen. Een zwart scenario – een Tomas Ross waardig – tekent zich dan af, want dan krijgt Nederland zijn eigen Falklandcrisis.
Waarom anders zou minister Verhagen zich onlangs zo inspannen om de betrekkingen met Venezuela weer te verbeteren?

Staatsgreep
Maar er is ook nog een ander typisch Zuid-Amerikaans scenario, en dat is de 'pronunciamiento' of de dreiging van een staatsgreep. Het zou een bizarre speling van het lot zijn – in Latijns-Amerika zeer gebruikelijk – dat een voormalige coupleider afgezet wordt via een coup d'état (en vervolgens nergens ter wereld veilig is wegens het wegvallen van zijn immuniteit).
Aangezien de nationale strijdkrachten die coup waarschijnlijk niet zullen plegen, zal de interventie van buitenaf moeten komen. Weliswaar is er dan een legitimeringsprobleem – de voormalige couppleger was tenslotte democratisch gekozen – maar wellicht geeft deze president de komende jaren zelf voldoende aanleiding een dergelijke ingreep te verdedigen.
Eigenlijk moeten we daar gewoon maar op vertrouwen.

Kees M. Paling is publicist en auteur van Operatie Tango, de Oranjecoup op Veteranendag.

Kees M. Paling, 26-07-2010 11:44

Bron: Volkskrant

KapiteinRob

Citaat van: Poleme op 22/07/2010 | 19:52 uur
Gut, de "Belgen van Suriname" was natuurlijk figuurlijk bedoeld.

Dat snap ik, maar daar er m.i. genoeg landgenoten zijn die onze Zuiderburen helaas "verstandelijke capaciteiten" minder dan ons Nederlanders toedichten, kan ik het niet nalaten daar dan wat over te zeggen.  ;)

Citaat van: Poleme op 22/07/2010 | 19:52 uur
Ik vergeleek de omvang van de VS ambassade met die van andere ambassades in Paramaribo met behulp van mijn oogballen

Nou, dat vind ik dan ook geen argument, want Amerikaanse ambassades zijn sowieso vaak groter als die van andere landen. Net zoals hun auto's, koelkasten en vliegdekschepen.......

Poleme

Citaat van: Kapitein Rob op 22/07/2010 | 18:39 uur
Citaat van: Poleme op 22/07/2010 | 18:04 uur
zeg maar de Belgen van Suriname.  
Na er zomaar een paar gegoolged te hebben (Peru, Guyana, Bolivia) vind ik die van Suriname heus niet groter....  ;)
Gut, de "Belgen van Suriname" was natuurlijk figuurlijk bedoeld.
Voor de omvang van ambassades in Paramaribo in vergelijking met die in andere Zuid-Amerikaanse landen, hoef ik niet te google-en.
Ik vergeleek de omvang van de VS ambassade met die van andere ambassades in Paramaribo met behulp van mijn oogballen.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

KapiteinRob

Citaat van: Poleme op 22/07/2010 | 18:04 uur
zeg maar de Belgen van Suriname.  

Gelukkig zijn wij Nederlanders veel intelligenter als de Belgen; de grote dictees voor de Nederlandse taal winnen we dan ook elke keer met grote overmacht van de Belgen en de Belgische scholen hebben helemaal geen toeloop van Nederlandse leerlingen......  :angel:

En v.w.b. de afdelingen van de US-ambassade in Paramaribo:
American Chamber of Commerce of Suriname
Peace Corps
Military Liaison Office
Public Affairs
Political & Economic Section
Consular Section

Lima:
Agency for International Development (USAID)
Agricultural Service
Consular Section
Public Affairs Section (PAS)
Regional English Language Office (RELO)
Commercial Service
U.S. Naval Medical Research Center Detachment (NMRCD)
Regional Security Office

Georgetown:
United States Military Liaison Office
U.S. Agency for International Development (USAID)
U.S. Centers for Disease Control Global AIDS Program - Guyana
Peace Corps Guyana
Smithsonian Institution: Bio-diversity of the Guiana Shield Program

La Paz:
Public Affairs Section
Narcotics Affairs Section
Political, Economic and Commercial Section
U.S. Military Group
Department of State
Department of Defense
U.S. Agency for International Development

Na er zomaar een paar gegoolged te hebben (Peru, Guyana, Bolivia) vind ik die van Suriname heus niet groter....  ;)


Poleme

Citaat van: Elzenga op 22/07/2010 | 13:28 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 22/07/2010 | 01:43 uur
Citaat van: Elzenga op 22/07/2010 | 01:00 uur
Nederland hoeft zich inderdaad niet zo druk te maken, dat doet een ander land wel...
Ik vraag me af waarom de VS zich druk zouden maken om Suriname en wanneer ze dat in het verleden hebben gedaan.....
Omdat Suriname nu eenmaal ook in de "achtertuin" van de VS ligt en dicht bij Venezuela...als ook een rol speelt in de drugshandel. Daarom maken de VS zich druk om het land en wensen dat het een pro-Amerikaanse koers blijft varen... dat is althans de "boodschap" die ik achter de uitspraken lees...
Fawaka. En die achtertuin zit vol met grondstoffen, Chinezen kunnen zich gemakkelijk vestigen in Suriname en dat doen ze dan ook.  China investeerd in Suriname in wegen en woonwijken met als doel gemakkelijker mijnbouw concessies te verkrijgen.
De Amerikanen houden zich om dezelfde redenen bezig met gelijksoortige acties.  Daarnaast heeft de VS wel een erg grote ambassade voor zo'n 'klein' (4x Nederland, slechts ongeveer 450.000 inwoners) land.

Surinamers een laag IQ, dood schamen?   Ach ja, de creoolse bevolking van de provincie Coronie heeft de naam 'dom' te zijn, zeg maar de Belgen van Suriname.   Gelukkig ken ik veel Surinamers die toch scherpzinniger zijn dan vele Kaashoofden.  Toen Bouterse in het begin van de jaren 80 een staatsgreep pleegde.  Zagen de meeste Surinamers dat als een onvermijdelijke fase waar het land door heen moest net als vele andere Zuid-Amerikaanse landen al hadden meegemaakt.
Heel veel stemgerechtige jonge Surinamers hebben niets met die staatsgreep en de Decembermoorden.   En Bouterse spreekt hen nu eenmaal aan als een sterke leider.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

IPA NG

Citaat van: Kapitein Rob op 22/07/2010 | 17:22 uur
Wat had Nederland er aan kunnen/moeten doen dan?

Vraag dat de Fransen.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu