WOI eindigt straks ook financieel

Gestart door Nikehercules, 28/09/2010 | 22:05 uur

pewe64

Maar wat hebben de geallieerden tijdens de bezetting van Duitsland aan belastinggeld ontvangen? Dat zal ook niet gering zijn geweest?


Hoeveel rente zal er over die 95 jaar (WOI/ heden) zijn betaald?

De moraal van het verhaal?

de enige die beter wordt van een oorlog zijn de geldschieters/banken.


Reinier

Citaat van: pewe64 op 29/09/2010 | 20:49 uur
Is de opgebouwde schuld van de 2e wereldoorlog nu ook al afbetaald? :neutral:
Waren die belachelijk hoge herstelbetalingen van WOI niet een van de redenen die tot WOII hebben geleid? Daarom is na einde van WOII besloten om Duitsland niet wederom te laten betalen. Duitsland heeft wel betaald, maar dan vooral aan Joden en Israël.

Nederland eiste vlak voor en na einde van de oorlog fl 25 miljard van Duitsland! Nu nog erg veel geld, laat staan toentertijd. Die eis is later in geruild voor annexatie delen van Duitsland door Nederland, is ook niet door gegaan. Wel heeft Nederland iets van 65 km² Duitsland 'gekregen', maar is in 1960 weer terug gegeven voor een paar honderd miljoen D-mark.

http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/2899536/afleveringen/3606801/  

Nikehercules

Citaat van: pewe64 op 29/09/2010 | 20:49 uur
Is de opgebouwde schuld van de 2e wereldoorlog nu ook al afbetaald? :neutral:

Ja misschien valt daar nog wel wat te halen, ze schijnen hier nog ergens 18 miljard nodig te hebben. ;D

pewe64

CitaatToen de nationaal-socialistische regering van Adolf Hitler aan de macht kwam, kwam er langzaam een eind aan de herstelbetalingen, tot ze bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog helemaal gestaakt werden.

Wat de meeste mensen niet weten dat NAZI Duitsland toen ook stopte met betalen van een lening van (toen) 650 miljoen dollar, die door een consortium van Amerikaanse banken was verstrekt.Het onderpand was geheel Duitsland. Met deze 650 miljoen is het mogelijk geweest om Adolf Hitler in het zadel te helpen en de oorlogs industrie in Duitsland op poten te zetten.Deze Amerikaanse banken wilden natuurlijk hun geld terug en na 3 jaar werd de Amerikaanse neutraliteitspolitiek aan de kant gezet waardoor inmenging in de oorlog mogelijk werd.
oorlog is niet alleen een kwestie van ideologie maar ook van centen.

Is de opgebouwde schuld van de 2e wereldoorlog nu ook al afbetaald? :neutral:

IPA NG

En dan te bedenken dat WO I niet echt een badguy kende.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Nikehercules

WOI eindigt straks ook financieel

Bijna 92 jaar na het officiële einde van de Eerste Wereldoorlog komt er aanstaande zondag ook een financieel einde aan het conflict. Dan zal Duitsland de laatste herstelbetalingen doen die het land na de oorlog schuldig was aan de tegenstanders.

De Duitse krant 'Die Welt' ontdekte de laatste afbetaling in de Duitse begroting. Onder het kopje Vereffende Buitenlandschulden stond ook 69,9 miljoen euro voor de Londoner Schuldenabkommen.

Duitsland werd tijdens de onderhandelingen over het Verdrag van Versailles gedwongen schuld te erkennen voor de oorlog. Het land moest de geallieerde landen een vergoeding betalen voor de opgelopen schade. De schuld werd in eerste instantie vastgesteld op 152 miljard goudmark.
Hitler

De betalingen leidden vrijwel direct tot opstand bij de Duitsers, die door de verliezen een enorme inflatie kenden. Toen de nationaal-socialistische regering van Adolf Hitler aan de macht kwam, kwam er langzaam een eind aan de herstelbetalingen, tot ze bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog helemaal gestaakt werden.

Na de oorlog onderhandelde de Bondsrepubliek Duitsland over het overnemen van de herstelbetalingen. In 1952 werden de betalingen hervat, maar over de periode tussen 1945 en 1952 zou pas worden betaald als de twee Duitslanden weer waren samengevoegd. Tot 1980 werd omgerekend zo'n 670 miljoen euro overgeboekt.
Verkocht

Toen in de jaren negentig de BRD en de DDR samengingen, werd er ook weer gesproken over afbetaling van het laatste stuk, zo'n 125 miljoen euro. Vanaf 1996 werd er weer betaald.

Saillant detail is dat de 69,9 miljoen euro die zondag wordt betaald niet naar de oude tegenstanders van keizer Wilhelm gaat, maar naar private investeerders. Dat komt omdat men in de jaren tachtig meende dat de Duitse hereniging zou uitblijven en de waardepapieren werden verkocht, vaak als historisch curiosum aan verzamelaars.

Duitsland zegt desalniettemin negentig procent van de schuldeisers te hebben achterhaald en de laatste financiële verplichting van de Eerste Wereldoorlog daarom zondag, op de twintigste verjaardag van de Deutsche Wiedervereinigung, te kunnen voldoen.

Bron: NOS