"Gevaarlijke" Irak missie

Gestart door Ton de Zwart, 21/06/2003 | 11:00 uur

Ton de Zwart

Experts: missie Irak is gevaarlijk
.

DEN HAAG - De rust die nu heerst in Zuid-Irak, kan bedrieglijk zijn. De ongeregeldheden elders in het land kunnen overslaan naar de zuidelijke provincie al-Muthanna, waar Nederlandse militairen vanaf augustus zullen worden gelegerd. Die waarschuwing gaf generaal-majoor buiten dienst F. van Kappen gisteren aan de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting over de missie.


Het kabinet wil 1100 militairen naar Zuid-Irak sturen. Zij moeten meehelpen het land veilig te maken, zodat er een eigen Iraaks bestuur kan komen. Tot die tijd maken de Amerikanen er de dienst uit. De Kamer besluit volgende week of zij toestemming geeft voor de missie. Gisteren hoorde de Kamer deskundigen.

Van Kappen, voormalig adviseur van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, denkt dat Irakezen die aanslagen willen plegen, juist het rustige zuiden zullen gebruiken om te hergroeperen. De hele provincie moet daarom volgens hem in de gaten worden gehouden, onder meer met verkenningsvluchten.

Dat staat haaks op wat het kabinet de Kamer heeft geschreven over het beoogde optreden van de Nederlandse militairen: zo weinig mogelijk met patrouilles en checkpoints werken, maar vooral informatie van inlichtingendiensten gebruiken.

Al-Muthanna, waar de Nederlanders onder commando van de Britten komen (volgens Van Kappen 'de beste soldaten ter wereld'), is een provincie met 450.000 voornamelijk sjiitische inwoners, die bijna allen in de drie steden wonen. Buiten de steden is alleen woestijn.

De Amerikanen hebben de sjiieten, zestig procent van de gehele bevolking, uitgesloten van deelname aan een nieuw bestuur. Zij willen geen tweede Iran scheppen, waar de sjiieten het voor het zeggen hebben.

De levensomstandigheden van de Zuid-Iraakse sjiieten zijn erbarmelijk, aldus Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik van het instituut Mera. Oorlogen hebben het gebied geteisterd. Het is volgens hem een foute inschatting dat de sjiieten zich rustig zullen houden. ''Als de situatie verslechtert, zullen de Nederlands militairen de kop van Jut zijn.''

Bron: Parool van 210603