Luchtdoelartilleristen schieten met scherp op Kreta

Gestart door Ace1, 02/11/2010 | 18:55 uur

Ace1

Het Commando Luchtdoelartillerie van de Koninklijke Landmacht heeft de afgelopen weken op Kreta het Stinger-wapensysteem beoefend. De NAVO-schietbaan op het Griekse eiland is een van de weinige plekken waar dat mag.

De 3 batterijen van de eenheid en de batterij van 11 Luchtmobiele Brigade brachten de samenwerking tussen de radar- en vuursystemen in praktijk. Het afvuren van de Stingers op vliegende doelen vormde iedere keer een hoogtepunt. De militairen schoten vanaf de schouder, de zogenoemde Manpad, en vanaf platforms op het Fennek-verkenningsvoertuig en de Mercedes Benz-jeep. "Het is een kick om te zien dat we snel zijn en gelijk doel treffen", aldus een deelnemer.

Luchtaanvallen
Kerntaak van het Commando Luchtdoelartillerie is het beveiligen van grondtroepen tegen luchtaanvallen op lage en zeer lage hoogte. Daartoe beschikt de eenheid onder meer over geïntegreerde radarsystemen, Stingerplatforms Fenneks en Mercedes-jeeps en de Amraam-raket die de middelhoge luchtlagen bestrijkt. De luchtmobiele eenheid opereert primair met de draagbare Stingers.

In de nabije toekomst fuseert het Commando Luchtdoelartillerie met de Groep Geleide Wapens van de luchtmacht tot het Commando Grondgebonden Luchtverdediging dat wordt ingedeeld bij de landmacht.

http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2010/11/02/46175005/Luchtdoelartilleristen_schieten_met_scherp_op_Kreta_video