[VBM|NOV] Eerherstel Dutchbat-3 terecht, maar te laat

Gestart door -Peter-, 21/06/2003 | 12:14 uur

-Peter-


Minister Kamp heeft op 18 juni tijdens het afsluitende kamerdebat over de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995 de mannen en vrouwen van Dutchbat-3 gerehabiliteerd. Kamp deed dit, volgens krantenberichten, onder meer door uitdrukkelijk te verklaren dat hij 'trots' is op de militairen. En eindelijk is er ook enige vorm van schuldbekentenis bij bewindslieden.
Volgens de (grootste) vakbond voor defensiepersoneel VBM|NOV is dit eerherstel terecht. Het is alleen de vraag waarom het zo lang moest duren. Ook in 1995 was duidelijk dat de Nederlandse militairen er alles aan hebben gedaan, voorzover dat in hun vermogen lag, om de moslims te beschermen. Volgens de VBM|NOV is de regering in gebreke gebleven bij het beschermen van de militairen tegen de onterechte aantijgingen die zij de afgelopen acht jaren over zich heen hebben gekregen.
Het verbaast De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV overigens dat er in Nederland nog nooit iemand aangedrongen heeft op een nader onderzoek naar de rol van de Bosnische regering. In De Volkskrant van 2 juni beschuldigt de Bosnische asielzoeker Havanovic de Bosnische regering zelfs van 'verraad'. Wellicht dat de Tweede Kamer, die zijn handen in onschuld blijft wassen, daar nog eens wat aan kan doen.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...