BE Ministerraad verlengt operaties Defensie

Gestart door Lex, 03/01/2011 | 17:12 uur

Lex

De ministerraad heeft beslist de Belgische strijdkrachten in 2011 in te zetten in tal van operatietonelen.

Defensie zal ook dit jaar stand-by blijven om op te treden bij wereldwijde crisissen in het kader van de NATO Response Force (NRF) en de European Union Battle Group. Daarnaast blijven maximaal 626 militairen tot eind 2011 actief in Kunduz, Kandahar en Kaboel in het kader van de International Security and Assistance Force in Afghanistan. In Libanon zet Defensie tot eind augustus een honderdtal militairen in onder het huidige mandaat van de Verenigde Naties.

Defensie zal het komende jaar erg actief zijn in Afrika. In het kader van de strijd tegen piraterij nemen de militairen gedurende vier maanden deel aan de Europese Trainingsmissie voor Somalië (EUTM Somalia). De Louise-Marie vaart nog steeds voor de Europese maritieme operatie EUNAVFOR Atalanta. Defensie neemt ook gedurende acht maanden deel aan Ocean Shield, het permanente NAVO-eskader voor de kusten van Somalië. De Belgian Navy Ship Godetia zal maritiem toezicht houden in Benin voor het permanent militair partnerschap. In het kader van MONUSCO (Mission de l'Organisation des Nations Unies pour la Stabilisation en République démocratique du Congo) behoudt Defensie een luchttransportcapaciteit met één C-130 Hercules. De Belgen werken daarnaast mee aan de raadgevings- en assistentiemissie van de EU in de Democratische Republiek Congo (EUSEC) en aan de VN-missie in Soedan (UNMIS). Ten slotte beveiligen militairen ook de Belgische ambassades in Afrika.

In Europa zet Defensie in 2011 een mijnenjager in voor de ontmijningsoperatie Open Spirit in de Baltische Zee. Ook nemen de Belgische militairen in NAVO-verband deel aan de anti-terrorismeoperatie Active Endeavour in de Middellandse Zee en levert België nog steeds piloten voor de AWACS-vliegtuigen (Airborne Warning and Control System).

Mil.be, 03/01/11 13:39:29