Defensiepersoneel mag niet met pers spreken

Gestart door -Peter-, 27/06/2003 | 16:53 uur

-Peter-


Persbericht
Datum: 27 juni 2003

Vandaag (27 juni) keert, naar verwachting om half vier vanmiddag, de laatste groep KM-militairen terug uit Dubai (VAE). Zij hebben, met vele andere colle-ga's, een bijdrage geleverd aan de operatie 'Enduring Freedom'. Bij aankomst op het met sluiting bedreigde Marinevliegkamp Valkenburg mogen de militai-ren niet spreken met vertegenwoordigers van de pers. De KM nodigt, tegen de gewoonte in, geen pers uit om verslag te doen van de terugkomst.

De (grootste) Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV vindt dit niet passen bij het streven naar transparantie en openheid dat het ministerie van Defensie formeel sinds enige tijd hoog in het vaandel voert. Voorzitter Jean Debie: "De-ze militairen willen graag vertellen over de bijdrage die zij hebben geleverd aan een gevaarlijke internationale missie. Hun werk levert een belangrijke bij-drage aan de stabilisatie van een onrustige regio. Daarmee geven zij vorm aan een grondwettelijke taak van de Nederlandse krijgsmacht, te weten het bevor-deren van de internationale rechtsorde. Door te praten met de pers hebben zij de mogelijkheid een deel van de maatschappelijke erkenning te ontvangen die zij hebben verdiend. Die mogelijkheid wordt hen nu ontnomen. Dat vind ik on-rechtvaardig."

De Groep Maritieme Patrouillevliegtuigen heeft sinds 29 juni 2002 onafgebro-ken een bijdrage geleverd aan de operatie 'Enduring Freedom'. Daartoe zijn met een Orion patrouillevliegtuig langdurige verkenningsmissies gevlogen, zowel boven zee als boven land. Sinds december 2002 is een groot aantal van die gevaarlijke verificatievluchten boven het strijdgebied in Afghanistan uitge-voerd. In Dubai waren sinds 29 juni 2002 permanent 18 militairen van de Mari-ne Luchtvaartdienst gestationeerd. In totaal hebben meer militairen aan de operatie deelgenomen, omdat de Groep Maritieme Patrouillevliegtuigen re-gelmatig de detachementen ververst.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...