'Integriteitsproblemen bij marine in Den Helder'

Gestart door andré herc, 05/03/2011 | 08:53 uur

Lex

Hillen waardeert 'moed' klokkenluiders

DEN HAAG -  Minister Hans Hillen van Defensie waardeert de moed van medewerkers die aan de bel hebben getrokken over misstanden bij een softwarebedrijf van defensie in Den Helder. Hij heeft hen uitgenodigd voor een gesprek.

Hillen schreef dat maandag aan de Tweede Kamer. Medewerkers die vermeende integriteitsschendingen aan de kaak stellen, mogen hiervan volgens hem geen nadeel ondervinden. Vorig jaar waren er onthullingen over misstanden bij CAMS Force Vision, waar defensiesoftware en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld. Het ging om meldingen van zelfverrijking, diefstal van computers en andere apparatuur, machtsmisbruik en intimidatie. Twee leidinggevenden werden disciplinair gestraft.

De klokkenluider en anderen die zijn beschuldigingen hadden bevestigd, kregen het echter moeilijk. Ze stelden dat ze bij de huidige reorganisatie hun baan zouden verliezen omdat ze de misstanden aan de orde hadden gesteld. De reorganisatie is echter zorgvuldig verlopen, bleek eerder al uit onderzoek. Jan Willem Weck, die het reorganisatieproces vervolgens op verzoek van Hillen heeft onderzocht, bevestigt dat.

Hij constateert wel dat de communicatie met de groep verontruste medewerkers ,,niet adequaat" is geweest. Dat de klokkenluiders ,,aan de zijkant van de organisatie zijn komen te staan", doet volgens Weck ,,geen recht aan het feit dat zij hun nek hebben uitgestoken" in deze integriteitskwestie.

Volgens Hillen kan de reorganisatie bij CAMS FV, die in afwachting van het rapport van Weck tijdelijk stil lag, nu worden afgerond. Er zal iemand worden aangesteld om het proces te begeleiden en ook te helpen bij het herstellen van de onderlinge verhoudingen.

Telegraaf,
ma 05 mrt 2012, 17:31

KapiteinRob

Heel apart dat DMO zelf mensen kan (aannemen en) ontslaan.....

Lex

Voor klokkenluiders defensie dreigt ontslag

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) is ondanks toezeggingen van minister Hillen van Defensie opnieuw van plan een groep klokkenluiders te ontslaan. Het betreft DMO-medewerkers die verklaringen hebben afgelegd over ernstige integriteitsschendingen bij het marine-onderdeel CAMS Force Vision.

De medewerkers hebben de afgelopen weken te horen gekregen dat zij na een reorganisatie niet mogen terugkeren bij het DMO-onderdeel dat zwaar beveiligde defensiesoftware en maritieme wapensystemen ontwikkelt. Als laatste redmiddel hebben zij daarop Hillen een brandbrief geschreven, zo melden verschillende bronnen bij DMO.

Zelfverrijking en intimidatie
In maart zegde Hillen de Tweede Kamer toe dat hij de klokkenluiders zal beschermen tegen mogelijke negatieve consequenties van hun eerlijkheid. De groep getuigde tegenover een onderzoekscommissie over een cultuur van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen bij het marine-onderdeel.

De minister heeft na de ontvangst van de brandbrief besloten een nieuw, extern onderzoek te laten uitvoeren naar de manier waarop CAMS Force Vision is omgegaan met de klokkenluiders. In afwachting van de uitkomsten is de reorganisatie opgeschort, aldus een woordvoerder van het ministerie dinsdag.

Onderzoek
Dit nieuwe onderzoek staat los van een grote studie naar integriteitsschendingen bij defensie, dat naar verwachting binnenkort wordt gepresenteerd. Hillen gaf dit voorjaar generaal buiten dienst Cees de Veer opdracht zo'n onderzoek te doen. Aanleiding waren publicaties in de Volkskrant, onder meer over de manier waarop defensie probeerde de klokkenluiders van CAMS Force Vision te dwarsbomen.

Onduidelijk is waarom er nu een nieuw, extern onderzoek nodig zou zijn. Betrokkenen denken dat Hillen is geschrokken van de brief van de klokkenluiders, en zeker wil weten of de DMO zijn toezeggingen aan de Tweede Kamer nakomt.

Hillen
Volgens Kamerlid Jasper van Dijk (SP) toont de gang van zaken aan dat Hillen zijn departement totaal niet onder controle heeft. 'Dit is de zoveelste keer dat we horen over misstanden bij deze defensie-organisatie', aldus Van Dijk. 'Ondanks grote woorden van minister Hillen verandert er niets. Het wordt weer toegedekt met het zoveelste onderzoek, terwijl maatregelen nodig zijn. Ik zal daartoe een debat aanvragen.'

Ook Angelien Eissink (PvdA) vindt dat Hillen de toezegging aan de kritische werknemers moet nakomen. Ze juicht toe dat Hillen in actie komt.

Volkskrant,
26/10/11, 06:13

Lex

Motie afkeuring tegen Hillen verworpen

De Tweede Kamer heeft een motie van afkeuring tegen minister Hillen van Defensie verworpen. De motie van de SP kreeg alleen steun van de Partij voor de Dieren.

In de motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk staat dat Hillen de Kamer onjuist heeft geïnformeerd over misstanden bij de marine in Den Helder en dat hij daarna niet genoeg heeft gedaan om het vertrouwen te herstellen.

Ook andere oppositiepartijen hebben felle kritiek op Hillen, maar een motie van afkeuring gaat hen te ver.

NOS.nl
Toegevoegd: donderdag 17 mrt 2011, 15:06

Lex

SP dient motie van afkeuring tegen Hillen in

DEN HAAG -  De SP heeft donderdag een motie van afkeuring ingediend tegen minister Hans Hillen van Defensie. De partij vindt dat de minister de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd en daarna onvoldoende heeft gedaan om het geschonden vertrouwen te herstellen, zei SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk.

Hillen erkende dat hij de Tweede Kamer onvolledig heeft ingelicht, omdat hij begin februari niet op de hoogte was gesteld door twee topambtenaren over misstanden bij de marine in Den Helder. Volgens hem had hij echter in zijn antwoord op correcte manier een slag om de arm gehouden door toen te zeggen dat er ,,voor zover hij wist" geen andere incidenten waren.

De SP gaat daarin niet mee en keurt de handelwijze van Hillen af. De Tweede Kamer stemt later donderdag over de motie.

Telegraaf,
do 17 mrt 2011, 13:14

Cigarz

De Tegenpartij/SP keurt toch altijd alles af, wat niet uit hun eigen Политбюро komt...?

Lex

SP zal handelwijze minister Hillen afkeuren

DEN HAAG - De SP zal in de Tweede Kamer een motie van afkeuring indienen tegen minister Hans Hillen van Defensie. De oppositiepartij zal dat doen tijdens een spoeddebat dat binnenkort wordt gehouden.

Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft Hillen de Kamer onjuist geïnformeerd over misstanden bij de marine in Den Helder, maar weigert de CDA-bewindsman dit te erkennen. Ook neemt Hillen geen maatregelen om het geschonden vertrouwen van de Kamer te herstellen, aldus Van Dijk. Hij wil daarom een motie indienen om de handelwijze van de minister af te keuren.

Van Dijk kreeg woensdag voldoende steun voor een spoeddebat. De regeringspartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV steunden zijn verzoek niet. Een motie van afkeuring is minder zwaar dan een motie van wantrouwen, waarbij je aangeeft geen vertrouwen meer te hebben in een bewindspersoon.

ANP,
Gepubliceerd op 16 maart 11, 14:29

Lex

Linkse oppositie blijft boos op Hillen

DEN HAAG -  De PvdA, SP, GroenLinks en D66 blijven boos op minister Hans Hillen (Defensie), omdat hij niet wil ingaan op hun voorstellen voor extra maatregelen en een onafhankelijk onderzoek naar integriteitsschendingen bij Defensie. Dat bleek dinsdag tijdens een vervolgdebatje na een overleg over deze kwestie vorige week.

De SP zal woensdag opnieuw een debat aanvragen over deze zaak, omdat Hillen volgens deze partij het vertrouwen van de Tweede Kamer heeft geschonden en niets wil doen om dat te herstellen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk zei na afloop van het debat dat de kans toeneemt dat hij een motie van afkeuring indient.

De regeringspartijen VVD en CDA vinden wangedrag ook niet acceptabel, maar verwachten dat Hillen daar serieus mee omgaat. Wat hen betreft is er voor overtreders van de regels geen plaats bij Defensie.

Telegraaf,
di 15 mrt 2011, 18:15

irma

Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)

Ros

Citaat van: dudge op 09/03/2011 | 11:59 uur
Het personeel kan vechten voor arbeidsvoorwaarden, en natuurlijk voldoende investeringen in materieel en onderhoud.

Van dat "vechten" heb ik nog nooit iets gemerkt.

Citaat
Protesten zouden moeten komen van de bevolking.

Wishfull thinking.  Gaat niet gebeuren, op een enkele burger na....

Citaat
Zolang Groen links nog propaganda verspreid dat we nog 1000'den tanks hebben.

Je kan GL een hoop verwijten, maar dit niet.

Ros

Citaat van: cabez op 08/03/2011 | 23:37 uur
Helaas,voor defensie,niemand van de politiek zal vechten voor defensie.

Zelfs het personeel niet......dus  :sick:

Ros

Citaat van: jurrienvisser op 09/03/2011 | 06:28 uur
Een motie van wantrouwen gaat het niet redden, zeker niet zolang de bezuinigingsplannen voor defensie nog niet zijn gepresenteerd.

Al zou Hillen het vandaag niet zou overleven.........maakt voor de voorgenomen plannen geen verschil. Of dokter A gaat snijden of dokter B........

irma

Citaat van: A.J. op 09/03/2011 | 08:49 uur
Volgens PVV'er Hernandez is er slechts een oplossing: "Hij moet keihard optreden als het waar is dat hij is voorgelogen door zijn ambtenaren. Dan moeten er koppen rollen."

Waar heb ik dat toch eerder gehoord......  :glare:

Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)

A.J.

Topman Defensie zweeg tegen Hillen

DEN HAAG -  De naaste adviseur van minister Hans Hillen van Defensie was vorig jaar al op de hoogte van misstanden bij de marine in Den Helder.

De secretaris-generaal verklaart in een brief aan de klokkenluider alle klachten gegrond en hij kondigt maatregelen aan. Dat blijkt uit interne ,,personeelsvertrouwelijke" correspondentie van Defensie dat in handen is van de Volkskrant.

Het document is opmerkelijk omdat minister Hillen maandagavond nog verklaarde niet op de hoogte te zijn van de problemen bij marineonderdeek CAMS Force Vision en dat de berichtgeving hierover als een complete verrassing kwam. Ton Annink, secretaris-generaal en rechterhand van de minister, is verplicht Hillen bij te praten over heikele zaken op het departement.

Hillen moet vandaag in de Tweede Kamer opheldering geven over de misstanden in Den Helder. Gisteravond wilde de minister niet ingaan op de rol van Annink in dit dossier, meldt de Volkskrant. Volgens D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold verkeert de minister in een 'benarde positie'. "Of hij wist het niet en dan zat hij fout. Of hij wist het wel en dan zat hij ook fout." Volgens PVV'er Hernandez is er slechts een oplossing: "Hij moet keihard optreden als het waar is dat hij is voorgelogen door zijn ambtenaren. Dan moeten er koppen rollen."

Telegraaf

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Een motie van wantrouwen gaat het niet redden, zeker niet zolang de bezuinigingsplannen voor defensie nog niet zijn gepresenteerd.