'Integriteitsproblemen bij marine in Den Helder'

Gestart door andré herc, 05/03/2011 | 08:53 uur

Lex

Hillen waardeert 'moed' klokkenluiders

DEN HAAG -  Minister Hans Hillen van Defensie waardeert de moed van medewerkers die aan de bel hebben getrokken over misstanden bij een softwarebedrijf van defensie in Den Helder. Hij heeft hen uitgenodigd voor een gesprek.

Hillen schreef dat maandag aan de Tweede Kamer. Medewerkers die vermeende integriteitsschendingen aan de kaak stellen, mogen hiervan volgens hem geen nadeel ondervinden. Vorig jaar waren er onthullingen over misstanden bij CAMS Force Vision, waar defensiesoftware en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld. Het ging om meldingen van zelfverrijking, diefstal van computers en andere apparatuur, machtsmisbruik en intimidatie. Twee leidinggevenden werden disciplinair gestraft.

De klokkenluider en anderen die zijn beschuldigingen hadden bevestigd, kregen het echter moeilijk. Ze stelden dat ze bij de huidige reorganisatie hun baan zouden verliezen omdat ze de misstanden aan de orde hadden gesteld. De reorganisatie is echter zorgvuldig verlopen, bleek eerder al uit onderzoek. Jan Willem Weck, die het reorganisatieproces vervolgens op verzoek van Hillen heeft onderzocht, bevestigt dat.

Hij constateert wel dat de communicatie met de groep verontruste medewerkers ,,niet adequaat" is geweest. Dat de klokkenluiders ,,aan de zijkant van de organisatie zijn komen te staan", doet volgens Weck ,,geen recht aan het feit dat zij hun nek hebben uitgestoken" in deze integriteitskwestie.

Volgens Hillen kan de reorganisatie bij CAMS FV, die in afwachting van het rapport van Weck tijdelijk stil lag, nu worden afgerond. Er zal iemand worden aangesteld om het proces te begeleiden en ook te helpen bij het herstellen van de onderlinge verhoudingen.

Telegraaf,
ma 05 mrt 2012, 17:31

KapiteinRob

Heel apart dat DMO zelf mensen kan (aannemen en) ontslaan.....

Lex

Voor klokkenluiders defensie dreigt ontslag

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) is ondanks toezeggingen van minister Hillen van Defensie opnieuw van plan een groep klokkenluiders te ontslaan. Het betreft DMO-medewerkers die verklaringen hebben afgelegd over ernstige integriteitsschendingen bij het marine-onderdeel CAMS Force Vision.

De medewerkers hebben de afgelopen weken te horen gekregen dat zij na een reorganisatie niet mogen terugkeren bij het DMO-onderdeel dat zwaar beveiligde defensiesoftware en maritieme wapensystemen ontwikkelt. Als laatste redmiddel hebben zij daarop Hillen een brandbrief geschreven, zo melden verschillende bronnen bij DMO.

Zelfverrijking en intimidatie
In maart zegde Hillen de Tweede Kamer toe dat hij de klokkenluiders zal beschermen tegen mogelijke negatieve consequenties van hun eerlijkheid. De groep getuigde tegenover een onderzoekscommissie over een cultuur van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen bij het marine-onderdeel.

De minister heeft na de ontvangst van de brandbrief besloten een nieuw, extern onderzoek te laten uitvoeren naar de manier waarop CAMS Force Vision is omgegaan met de klokkenluiders. In afwachting van de uitkomsten is de reorganisatie opgeschort, aldus een woordvoerder van het ministerie dinsdag.

Onderzoek
Dit nieuwe onderzoek staat los van een grote studie naar integriteitsschendingen bij defensie, dat naar verwachting binnenkort wordt gepresenteerd. Hillen gaf dit voorjaar generaal buiten dienst Cees de Veer opdracht zo'n onderzoek te doen. Aanleiding waren publicaties in de Volkskrant, onder meer over de manier waarop defensie probeerde de klokkenluiders van CAMS Force Vision te dwarsbomen.

Onduidelijk is waarom er nu een nieuw, extern onderzoek nodig zou zijn. Betrokkenen denken dat Hillen is geschrokken van de brief van de klokkenluiders, en zeker wil weten of de DMO zijn toezeggingen aan de Tweede Kamer nakomt.

Hillen
Volgens Kamerlid Jasper van Dijk (SP) toont de gang van zaken aan dat Hillen zijn departement totaal niet onder controle heeft. 'Dit is de zoveelste keer dat we horen over misstanden bij deze defensie-organisatie', aldus Van Dijk. 'Ondanks grote woorden van minister Hillen verandert er niets. Het wordt weer toegedekt met het zoveelste onderzoek, terwijl maatregelen nodig zijn. Ik zal daartoe een debat aanvragen.'

Ook Angelien Eissink (PvdA) vindt dat Hillen de toezegging aan de kritische werknemers moet nakomen. Ze juicht toe dat Hillen in actie komt.

Volkskrant,
26/10/11, 06:13

Lex

Motie afkeuring tegen Hillen verworpen

De Tweede Kamer heeft een motie van afkeuring tegen minister Hillen van Defensie verworpen. De motie van de SP kreeg alleen steun van de Partij voor de Dieren.

In de motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk staat dat Hillen de Kamer onjuist heeft geïnformeerd over misstanden bij de marine in Den Helder en dat hij daarna niet genoeg heeft gedaan om het vertrouwen te herstellen.

Ook andere oppositiepartijen hebben felle kritiek op Hillen, maar een motie van afkeuring gaat hen te ver.

NOS.nl
Toegevoegd: donderdag 17 mrt 2011, 15:06

Lex

SP dient motie van afkeuring tegen Hillen in

DEN HAAG -  De SP heeft donderdag een motie van afkeuring ingediend tegen minister Hans Hillen van Defensie. De partij vindt dat de minister de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd en daarna onvoldoende heeft gedaan om het geschonden vertrouwen te herstellen, zei SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk.

Hillen erkende dat hij de Tweede Kamer onvolledig heeft ingelicht, omdat hij begin februari niet op de hoogte was gesteld door twee topambtenaren over misstanden bij de marine in Den Helder. Volgens hem had hij echter in zijn antwoord op correcte manier een slag om de arm gehouden door toen te zeggen dat er ,,voor zover hij wist" geen andere incidenten waren.

De SP gaat daarin niet mee en keurt de handelwijze van Hillen af. De Tweede Kamer stemt later donderdag over de motie.

Telegraaf,
do 17 mrt 2011, 13:14

Cigarz

De Tegenpartij/SP keurt toch altijd alles af, wat niet uit hun eigen Политбюро komt...?

Lex

SP zal handelwijze minister Hillen afkeuren

DEN HAAG - De SP zal in de Tweede Kamer een motie van afkeuring indienen tegen minister Hans Hillen van Defensie. De oppositiepartij zal dat doen tijdens een spoeddebat dat binnenkort wordt gehouden.

Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft Hillen de Kamer onjuist geïnformeerd over misstanden bij de marine in Den Helder, maar weigert de CDA-bewindsman dit te erkennen. Ook neemt Hillen geen maatregelen om het geschonden vertrouwen van de Kamer te herstellen, aldus Van Dijk. Hij wil daarom een motie indienen om de handelwijze van de minister af te keuren.

Van Dijk kreeg woensdag voldoende steun voor een spoeddebat. De regeringspartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV steunden zijn verzoek niet. Een motie van afkeuring is minder zwaar dan een motie van wantrouwen, waarbij je aangeeft geen vertrouwen meer te hebben in een bewindspersoon.

ANP,
Gepubliceerd op 16 maart 11, 14:29

Lex

Linkse oppositie blijft boos op Hillen

DEN HAAG -  De PvdA, SP, GroenLinks en D66 blijven boos op minister Hans Hillen (Defensie), omdat hij niet wil ingaan op hun voorstellen voor extra maatregelen en een onafhankelijk onderzoek naar integriteitsschendingen bij Defensie. Dat bleek dinsdag tijdens een vervolgdebatje na een overleg over deze kwestie vorige week.

De SP zal woensdag opnieuw een debat aanvragen over deze zaak, omdat Hillen volgens deze partij het vertrouwen van de Tweede Kamer heeft geschonden en niets wil doen om dat te herstellen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk zei na afloop van het debat dat de kans toeneemt dat hij een motie van afkeuring indient.

De regeringspartijen VVD en CDA vinden wangedrag ook niet acceptabel, maar verwachten dat Hillen daar serieus mee omgaat. Wat hen betreft is er voor overtreders van de regels geen plaats bij Defensie.

Telegraaf,
di 15 mrt 2011, 18:15

irma

Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)

Ros

Citaat van: dudge op 09/03/2011 | 11:59 uur
Het personeel kan vechten voor arbeidsvoorwaarden, en natuurlijk voldoende investeringen in materieel en onderhoud.

Van dat "vechten" heb ik nog nooit iets gemerkt.

Citaat
Protesten zouden moeten komen van de bevolking.

Wishfull thinking.  Gaat niet gebeuren, op een enkele burger na....

Citaat
Zolang Groen links nog propaganda verspreid dat we nog 1000'den tanks hebben.

Je kan GL een hoop verwijten, maar dit niet.

Ros

Citaat van: cabez op 08/03/2011 | 23:37 uur
Helaas,voor defensie,niemand van de politiek zal vechten voor defensie.

Zelfs het personeel niet......dus  :sick:

Ros

Citaat van: jurrienvisser op 09/03/2011 | 06:28 uur
Een motie van wantrouwen gaat het niet redden, zeker niet zolang de bezuinigingsplannen voor defensie nog niet zijn gepresenteerd.

Al zou Hillen het vandaag niet zou overleven.........maakt voor de voorgenomen plannen geen verschil. Of dokter A gaat snijden of dokter B........

irma

Citaat van: A.J. op 09/03/2011 | 08:49 uur
Volgens PVV'er Hernandez is er slechts een oplossing: "Hij moet keihard optreden als het waar is dat hij is voorgelogen door zijn ambtenaren. Dan moeten er koppen rollen."

Waar heb ik dat toch eerder gehoord......  :glare:

Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)

A.J.

Topman Defensie zweeg tegen Hillen

DEN HAAG -  De naaste adviseur van minister Hans Hillen van Defensie was vorig jaar al op de hoogte van misstanden bij de marine in Den Helder.

De secretaris-generaal verklaart in een brief aan de klokkenluider alle klachten gegrond en hij kondigt maatregelen aan. Dat blijkt uit interne ,,personeelsvertrouwelijke" correspondentie van Defensie dat in handen is van de Volkskrant.

Het document is opmerkelijk omdat minister Hillen maandagavond nog verklaarde niet op de hoogte te zijn van de problemen bij marineonderdeek CAMS Force Vision en dat de berichtgeving hierover als een complete verrassing kwam. Ton Annink, secretaris-generaal en rechterhand van de minister, is verplicht Hillen bij te praten over heikele zaken op het departement.

Hillen moet vandaag in de Tweede Kamer opheldering geven over de misstanden in Den Helder. Gisteravond wilde de minister niet ingaan op de rol van Annink in dit dossier, meldt de Volkskrant. Volgens D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold verkeert de minister in een 'benarde positie'. "Of hij wist het niet en dan zat hij fout. Of hij wist het wel en dan zat hij ook fout." Volgens PVV'er Hernandez is er slechts een oplossing: "Hij moet keihard optreden als het waar is dat hij is voorgelogen door zijn ambtenaren. Dan moeten er koppen rollen."

Telegraaf

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Een motie van wantrouwen gaat het niet redden, zeker niet zolang de bezuinigingsplannen voor defensie nog niet zijn gepresenteerd.


cabez

Citaat van: Enforcer op 08/03/2011 | 22:47 uur
Citaat van: Ace1 op 08/03/2011 | 21:18 uur
Motie van wantrouwen dreigt voor Hillen

Go for it. We hebben iemand nodig die daadwerkelijk vecht voor defensie.

Helaas,voor defensie,niemand van de politiek zal vechten voor defensie.
Kijk maar alle voorgaande jaren,gedraai en gekonkel van de politiek tot de meeste officieren.

Laurens

Citaat van: Enforcer op 08/03/2011 | 22:47 uur
Citaat van: Ace1 op 08/03/2011 | 21:18 uur
Motie van wantrouwen dreigt voor Hillen

Go for it. We hebben iemand nodig die daadwerkelijk vecht voor defensie.

Gelukkig gaat de staatssecretaris wel met de blanke klewang ten strijde......"Wacht, die hadden we al niet meer...."

Enforcer

Citaat van: Ace1 op 08/03/2011 | 21:18 uur
Motie van wantrouwen dreigt voor Hillen

Go for it. We hebben iemand nodig die daadwerkelijk vecht voor defensie.

Ace1

Motie van wantrouwen dreigt voor Hillen

Minister Hillen kan mogelijk een motie van wantrouwen tegemoet zien. Hij moet woensdag met een goede verklaring komen over de misstanden bij de marine.

(Novum) - Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) kan een motie van wantrouwen tegemoet zien als hij woensdag niet met een goede verklaring komt over de misstanden bij de marine in Den Helder. Dat verklaarde SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Volgens PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink heeft de minister 'een groot probleem'.

De Volkskrant maakte zaterdag bekend dat bij het prestigieuze marineonderdeel CAMS-Force Vision sprake is van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen. Eerder werden twee leidinggevenden al disciplinair gestraft vanwege integriteitschendingen.

Hillen verzekerde de Kamer begin februari dat er geen nieuwe misstanden bekend waren, maar moest hier na de nieuwe onthullingen op terugkomen. Hij liet maandag weten 'onaangenaam verrast' te zijn en zei aangifte te gaan doen tegen twee leidinggevenden.

Woensdag moet de minister in de Tweede Kamer uitleg geven. De SP en de PvdA slijpen de messen. "Als blijkt dat de minister welbewust de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd, dan wordt de kans op een motie van wantrouwen aanzienlijk groter", zei Van Dijk dinsdag. Mocht blijken dat Hillen door zijn ambtenaren onjuist is geïnformeerd dan heeft hij een gezagsprobleem, stelt de SP'er.

Eijsink wilde nog niet op vooruitlopen op mogelijk moties, maar de minister heeft volgens haar wel heel wat uit te leggen. "En we gaan daar morgen drie uur over debatteren, dus hij heeft alle tijd." Maar Hillen heeft wat haar betreft 'een groot probleem' als hij de Kamer onjuist geïnformeerd heeft, of zelf onjuist geïnformeerd is.

http://nieuws.nl.msn.com/binnenlands-nieuws/motie-van-wantrouwen-dreigt-voor-hillen

KapiteinRob

Citaat van: A.J. op 08/03/2011 | 11:09 uur
Brief van Hillen

Ik hoop niet dat de minister zo naief is te denken dat wat er bij CAMS geconstateerd is elders in zijn organisatie niet voorkomt.

Ik moet gewoon hard lachen als ik lees over het onrechtmatig opvoeren van wat extra kilometers bij een dienstreis; er zijn genoeg creatievere geesten die de reisdeclaraties gebruiken om het inkomen wat aan te dikken op minder opvallende manieren......  :P Tja, de diverse bureau's declaraties (waar controle plaatsvond) moesten toch zonodig "om efficiency redenen" worden opgeheven en DIDO is het toch helemaal? Waar lijnmanagers die over het algemeen geen tot weinig kennis van het dienstreizenbesluit hebben op de accorderingsknop klikken. Ik heb zelfs ooit leden van de OIB horen zeggen dat men bewust een "foutmarge" (vul zelf maar in wat dat inhoudt!) accepteert omdat het uiteindelijk goedkoper blijkt. Alles voor de centen!!!  :mad:

En alsof het toekennen van extra gratificaties en beloningen elders niet geent is op vriendjespolitiek of soms zelfs vrouwelijke vormen......

En alsof zaken aan de kaak stellen elders geen verwijten van (ook hogere) vriendjes oplevert......

A.J.


A.J.

Citaat van: Lex op 07/03/2011 | 23:07 uur
Ik denk niet dat dit te maken heeft met "Barbertje moet hangen."
En er staat ook "mogelijk."


Ik heb zo'n gevoel van wel. Nu eea breed uitgemeten in de media staat wordt er plotseling actie ondernomen. En je zult zien dat het voetvolk weer de klos is.

onderofficier

Hier krijg ik een misselijke smaak van in mijn mond:

Citaat van: ANP op 07/03/2011 | 20:14 uur
Ook dringen de partijen aan op bescherming van de klokkenluider die de kwestie heeft aangekaart en de negen medewerkers die zijn observaties hebben bevestigd tegenover een onderzoekscommissie. Hun functies dreigen te vervallen bij een reorganisatie.

Hillen vindt dat de reorganisatie op dit punt ''nader moet worden bezien''. Van Dijk wil weten of dat betekent dat Defensie de medewerkers toch in dienst houdt.

Is het niet zo dat deze mensen gewoon mee hebben gedaan met de "integriteitsschendingen"  maar nu dat hun baan op de tocht komt te staan doet men aangifte tegen anderen want ze weten dat ze beschermd gaan worden tegen ontslag.........

Als dit werkt dan gaan er nog meer "klokkenluiders" komen vanaf 18 maart......  :devil:
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

KapiteinRob

Ik krijg alweer een misselijke smaak in mijn mond. Defensie schijnt mensen disciplinair te hebben gestraft en vond daarmee blijkbaar dat de kous af is. Nu verschijnt er een artikel in de krant en gaat men alsnog aangifte doen. Duhuh.....

En blijkbaar is een overplaatsing tegenwoordig een straf? Heeft zeker met galonnen te maken......

En is er met dienstreizen gesjoemeld? Je meent het......  :P

Lex

Ik denk niet dat dit te maken heeft met "Barbertje moet hangen."
En er staat ook "mogelijk."

A.J.

Citaat van: het Haagsche op 07/03/2011 | 20:14 uur

De marechaussee zal echter ook onderzoek doen naar deze klokkenluider, omdat hij mogelijk misbruik heeft gemaakt van dienstvervoer.

Uiteraard!

Een ritje met de dienstauto naar de plaatselijke supermarkt kun je natuurlijk in dezelfde categorie scharen als een vrachtwagen uitlenen aan de carnavalsvereniging...

Ik zie het alweer, Barbertje moet hangen. (en dan vooral het voetvolk  :sick:)

Elzenga

Alsnog aangifte van misstanden bij marine

Uitgegeven: 7 maart 2011 20:08
Laatst gewijzigd: 7 maart 2011 21:11

DEN HAAG - Defensie doet toch aangifte van mogelijke strafbare feiten die zijn gepleegd bij twee afdelingen van de marine in Den Helder.
Aanleiding daarvoor zijn misstanden die aan het licht zijn gekomen bij onderzoeken naar integriteitsschendingen waarover een medewerker in 2009 bij zijn leidinggevenden aan de bel had getrokken.

De marechaussee zal echter ook onderzoek doen naar deze klokkenluider, omdat hij mogelijk misbruik heeft gemaakt van dienstvervoer.

Disciplinair gestraft

Dat heeft minister Hans Hillen van Defensie maandag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld.

Twee leidinggevenden van het marineonderdeel CAMS Force Vision, waar defensiesoftware en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld, zijn disciplinair gestraft. Aanvankelijk wilde Defensie het daarbij laten.

Maar nu is besloten alsnog aangifte te doen. Uit het onderzoek bleek dat bij de bedrijfsvoering tal van regels zijn overtreden. Zo heeft een leidinggevende gesjoemeld met de opgave van dienstreizen, zichzelf structureel verlof toegekend en zijn er goederen gestolen. Ook was er sprake van ongewenst gedrag.


Verscherpt

Een van de twee leidinggevenden heeft al een andere functie gekregen, de ander is maandag per direct overgeplaatst. Ook zijn de interne regels verduidelijkt en is het toezicht daarop verscherpt, aldus Hillen.

Ook het Marinebedrijf, dat verantwoordelijk is voor het onderhoud aan schepen, heeft maandag aangifte gedaan bij de marechaussee. Waarvan, is niet bekendgemaakt. Hillen wil niet zeggen wat de aard van deze aangifte is. De zaak staat volgens hem los van de IT-divisie CAMS.

Beide organisaties vallen onder de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Een andere afdeling daarvan, gevestigd in een kazerne in Den Haag, kwam eerder in opspraak na berichten over machtsmisbruik, intimidatie en handel in drugs.


'Laakbare handelingen'

Hillen maakt zich zorgen over de slechte werksfeer bij DMO-onderdelen. Een extern deskundige zal daarom de bedrijfscultuur van de DMO onder de loep nemen en daarbij ook kijken naar andere mogelijke integriteitsschendingen, schrijft de minister.

Hillen zegt ''onaangenaam verrast'' te zijn door de ''laakbare handelingen'' bij CAMS die afgelopen weekeinde via de Volkskrant naar buiten kwamen.

Begin vorige maand had hij in een debat in de Tweede Kamer over misstanden op het hoofdkantoor van DMO namelijk gezegd dat hem bij interne navraag was gemeld dat er geen nieuwe gevallen bekend waren.


Buitengewoon ernstig

SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk vindt het buitengewoon ernstig dat minister Hans Hillen van Defensie fout is geïnformeerd door zijn ondergeschikten over misstanden bij de marine.

''Hillen weet dus niet wat er speelt binnen zijn eigen ministerie. Dat is onacceptabel. Als de minister niet oppast, moet hij zich zorgen maken over zijn eigen gezag'', zei Van Dijk. Hij steunt de maatregelen die de minister heeft genomen.


SP en PvdA

De SP en de PvdA willen zo snel mogelijk met de minister debatteren over de kwestie. Ook dringen de partijen aan op bescherming van de klokkenluider die de kwestie heeft aangekaart en de negen medewerkers die zijn observaties hebben bevestigd tegenover een onderzoekscommissie. Hun functies dreigen te vervallen bij een reorganisatie.

Hillen vindt dat de reorganisatie op dit punt ''nader moet worden bezien''. Van Dijk wil weten of dat betekent dat Defensie de medewerkers toch in dienst houdt.

© ANP 


A.J.

Citaat van: irma op 06/03/2011 | 19:16 uur
In het originele bericht kwam het woord militair niet voor..... t is dus wie de schoen past........

Klopt, alleen marine=militair volgens burger logica. In het vorige DMO schandaal werd er iig nog gerept over burgers en militairen, niet dat dat de lading volledig dekt, maar toch.

irma

Citaat van: A.J. op 06/03/2011 | 18:20 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 06/03/2011 | 16:02 uur

Er zitten ook gewoon militairen bij deze toko. En ook militairen weten wat vriendjespolitiek, handjeklap en creatief omgaan met 's Rijks middelen is. Ik heb niet de illussie dat het nu een specifiek "burger-zaak" zou zijn......

Die illusie heb ik ook niet, maar aangezien de verhouding zo'n beetje 75/25 is in die organisatie kan ik me niet voorstellen dat de militairen voor 100% schuldig zijn aan de genoemde vergrijpen (zo wordt het nu wel gelezen). Meld op zijn minst dat er voor het overgrote deel burgers werken.

In het originele bericht kwam het woord militair niet voor..... t is dus wie de schoen past........
Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)

A.J.

Citaat van: irma op 06/03/2011 | 17:26 uur
Ja gelijk heb je.... dan wordt nu tenminste iedere 'defensie-burger' aangewezen als misdadiger  :sick:

Zie boven.

A.J.

Citaat van: Kapitein Rob op 06/03/2011 | 16:02 uur

Er zitten ook gewoon militairen bij deze toko. En ook militairen weten wat vriendjespolitiek, handjeklap en creatief omgaan met 's Rijks middelen is. Ik heb niet de illussie dat het nu een specifiek "burger-zaak" zou zijn......

Die illusie heb ik ook niet, maar aangezien de verhouding zo'n beetje 75/25 is in die organisatie kan ik me niet voorstellen dat de militairen voor 100% schuldig zijn aan de genoemde vergrijpen (zo wordt het nu wel gelezen). Meld op zijn minst dat er voor het overgrote deel burgers werken.

irma

Citaat van: A.J. op 06/03/2011 | 15:04 uur
Citaat van: Lex op 05/03/2011 | 18:53 uur
De enige relatie tot de marine is dat het gebouw op het haventerrein staat.
Dit is zoals eerder reeds gezegd een onderdeel van DMO.
Het had de media gesierd als men voor defensie had gekozen, instede van marine.

En misschien zou een kanttekening op zijn plaats zijn geweest dat het voornamelijk om burgerpersoneel gaat. Nu wordt elk camo-pak weer aangewezen als "misdadiger".

Ja gelijk heb je.... dan wordt nu tenminste iedere 'defensie-burger' aangewezen als misdadiger  :sick:
Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)

KapiteinRob

Citaat van: A.J. op 06/03/2011 | 15:04 uur
En misschien zou een kanttekening op zijn plaats zijn geweest dat het voornamelijk om burgerpersoneel gaat.

Er zitten ook gewoon militairen bij deze toko. En ook militairen weten wat vriendjespolitiek, handjeklap en creatief omgaan met 's Rijks middelen is. Ik heb niet de illussie dat het nu een specifiek "burger-zaak" zou zijn......

A.J.

Citaat van: Lex op 05/03/2011 | 18:53 uur
De enige relatie tot de marine is dat het gebouw op het haventerrein staat.
Dit is zoals eerder reeds gezegd een onderdeel van DMO.
Het had de media gesierd als men voor defensie had gekozen, instede van marine.

En misschien zou een kanttekening op zijn plaats zijn geweest dat het voornamelijk om burgerpersoneel gaat. Nu wordt elk camo-pak weer aangewezen als "misdadiger".

mikemans

Hoofdzaak is natuurlijk dat dit de standaard cultuur binnen de semi top van defensie is. Ego en eigenbelang voor die van defensie en de staat. En omdat het structureel aan ' verantwoording afleggen' en represailes ontbreekt woekerd dit ongeremd door.

Lex

De enige relatie tot de marine is dat het gebouw op het haventerrein staat.
Dit is zoals eerder reeds gezegd een onderdeel van DMO.
Het had de media gesierd als men voor defensie had gekozen, instede van marine.

andré herc

Citaat van: Kapitein Rob op 05/03/2011 | 15:05 uur
In mijn beleving heeft het minder met integriteit te maken maar meer met criminaliteit en de onvermijdelijke (en door mij vaak aangegeven) vriendjespolitiek.
Zou dit ook niet voorkomen bij de KL en KLU, of zie ik dat verkeerd :omg:
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

KapiteinRob

In mijn beleving heeft het minder met integriteit te maken maar meer met criminaliteit en de onvermijdelijke (en door mij vaak aangegeven) vriendjespolitiek.

andré herc

Gemaakt: 5, mrt., 2011, 9:05 | Door Novum
'Integriteitsproblemen bij marine in Den Helder'
Bij de marine in Den Helder is sprake van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen. De Volkskrant bericht over een IT-afdeling.
(Novum) - Bij de marine in Den Helder is sprake van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen. Bij het prestigieuze marineonderdeel Cams Force Vision, waar software en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld, vinden ernstige integriteitsschendingen plaats, schrijft de Volkskrant op basis van een intern dossier.

Bij de afdeling zou misbruik worden gemaakt van dienstauto's en telefoons en zouden computers en andere apparatuur achterover worden gedrukt. Ook blijft personeel ongeoorloofd weg en zijn er volgens de krant sterke aanwijzingen dat het management ten onrechte hoge bonussen en aanblijfpremies opstreek. Daarnaast zou bij de marinetak worden afgerekend met klokkenluiders en mensen die zich proberen te verzetten tegen de wantoestanden. Negen getuigen zou het leven zuur worden gemaakt. Ze worden bij Cams Force Vision aangeduid als 'verraders' en 'dissidenten' en worden bedreigd en geïntimideerd. Ook zijn hun functies geschrapt.

De bewuste marineafdeling maakt deel uit van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), waarvan een ander onderdeel, op de Frederikskazerne in Den Haag, vorige maand al in beeld kwam wegens integriteitsschendingen. Minister Hans Hillen (CDA) meldde toen in een debat met de Tweede Kamer niets over de problemen in Den Helder.

Hillen sprak van een geïsoleerd incident, terwijl op hetzelfde moment op zijn departement werd gesproken over de conclusies van een onderzoek naar de problemen in Den Helder. Onduidelijk is waarom hij niets zei over de kwestie. Het ministerie van Defensie wil niet in de krant reageren.

De PvdA en SP willen Hillen volgende week aan de tand voelen over de problemen en de manier waarop de Kamer is geïnformeerd. Ook eisen ze bescherming van de klokkenluiders en getuigen die over de zaak aan de bel trokken.

msn.com
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.