De bezuigingen bij de marine

Gestart door Daniel, 30/06/2003 | 20:07 uur

Koos

Dat zien we verkeerd. Het afschaffen van de Orions levert de Antillen een enorme economische impuls op! ;)
Er kan zich een economie geweldig ontwikkelen en zich uitbreiden naar andere landen. )De drugs-economie wel te verstaan.)

Ton de Zwart

De voorzitter van de ondernemingsraad van vliegkamp Valkenburg verzond op 9 oktober een vandaag gepubliceerde open brief aan de bevelhebber der zeestrijdkrachten admiraal Klaver. Deze brief geeft duidelijk aan dat Defensie de Orions kan behouden en tegelijkertijd aanzienlijk kan bezuinigen.

Internationale studies wijzen zowel overschotten als tekorten aan militair materieel uit. Aan maritieme patrouillevliegtuigen voor onderzeebootbestrijding bestaan overschotten. Aan verkenningsvliegtuigen die geschikt zijn voor het uitvoeren en ondersteunen van landoperaties, bestaan zeer grote tekorten. Al in 1998 werden drie van de tien Orions geschikt gemaakt voor het uitvoeren en ondersteunen van landoperaties door drie vliegtuigen uit te rusten voor grondwaarneming. Vorig jaar startte een modernisering waarmee in totaal zeven Orions volledig worden uitgerust voor grondwaarneming. Volgens de ondernemingsraad is medio volgend jaar de eerste gemoderniseerde Orion beschikbaar voor het uitvoeren van verkennings- en grondwaarnemingstaken. Hiermee kan Nederland op korte termijn invulling geven aan de geconstateerde tekortkoming binnen de NAVO op dat gebied.

Minister Henk Kamp van Defensie heeft onlangs bij zijn eerste optreden in een officiële NAVO-vergadering duidelijk gemaakt dat Nederland aan de verleden jaar in Praag afgesproken NAVO-transformatieplannen volledig mee zal doen. Tijdens de top in Praag werd overeengekomen een aantal militaire tekortkomingen op te heffen. Een van die tekortkomingen betreft de grondwaarnemingscapaciteit. Nederland beloofde toen om de grondwaarnemingscapaciteit van de Orion-vliegtuigen te verbeteren. In de defensiebegroting 2004 is een bedrag van meer dan een half miljard euro opgenomen, bestemd voor investeringen in verkenningscapaciteit. Hiervan is een deel bedoeld voor het verwerven van een eigen Europese AGS (Air to Ground Surveillance) capaciteit die na 2010 beschikbaar moet komen. Door het voorstel om de gemoderniseerde Orion in stand te houden zijn de investeringen niet direct nodig. Hiermee snijdt het mes aan twee kanten omdat tevens 250 miljoen euro aan kapitaalvernietiging wordt voorkomen. Dit bedrag verlaat immers omherroepelijk de staatskas voor de vorig jaar begonnen modernisering van onze Orions.

Een tweede alternatief dat de ondernemingsraad heeft uitgewerkt betreft de aanbeveling de Orions in gezamenlijke Duits-Nederlandse exploitatie te nemen. Dit levert bijna 480 miljoen euro aan bezuinigingen op, gerealiseerd over de planperiode. Het sluiten van Valkenburg en het afstoten van de Orions moet 730 miljoen opleveren. Het verschil (730 min 480 miljoen) kan voor een deel worden gevonden door andere departementen te laten meebetalen aan de kustwachttaken en de kosten van het regeringsvliegveld (130 miljoen). Andere maatregelen die dit verschil geheel of gedeeltelijk kunnen overbruggen zijn: het opzetten van een opleidings- en onderhoudscentrum voor meerdere Europese Orion-gebruikers; het in onderhoud nemen van de Hercules-motoren van NAVO-partners; het laten vervallen van projecten als MALE/UAV (122 miljoen) en taakspecialisatie (250 miljoen euro). De open brief is terug te vinden op de site vliegkampopen.com

ERIC VAN MUNSTER

(medewerker Hato-militair)

Curaçao

Bron van dit bericht: Ingezonden stuk uit de "Amigoe di Curaçao"van 141003





Koos

Het is inderdaad een probleem dat de activiteiten van de KM zeer slecht bekend zijn bij de bevolking. Een grote belemmering in de promotie is volgens mij de binding met de bevolking.
Ik bedoel, het werkgebied van de marine is voor veel mensen onbekend en een 'ver van mijn bed show', en zijn er bovendien niet eens in geïnteresseerd. Ik denk ook niet dat het alleen het probleem is van de KM, de hele maritieme sector heeft een slechte naamsbekendheid. Ik zit bijvoorbeeld op de Hogere Zeevaartschool Amsterdam; de reactie van veel mensen is: o, bestaat dat dan nog steeds?
Dit soort uitspraken geeft naar mijn idee al aan dat de meesten geen enkel benul hebben van wat de maritieme sector is, laat staan wat ze doen.

De kern van de hele zaak is gewoon, dat wat de mensen niet zien, ze ook niet zomaar ondersteunen. Laat staan om er actie voor te gaan voeren.

DvdW

je hebt helemaal gelijk maar krijg Den Haag maar es zover.... :-\
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

sarealon

Ik vraag me af als er veel mee positieve publiciteit of dat een verschil zal uitmaken voor kort en lang termijn. 9 van de 10 mensen die ik ken weten niet wat de marine eigelijk doet laat staan hoe nodig het is om het actief in stand te houden.

Het komt nog veel te vaak voor dat de algemene indruk is dat het enige wat het personeel doet is de wereld rondvaren, ronddobberen en alleen iets echt doen als er een oorlog is. ik denk dat dit beeld echt moet veranderen voor het te laat is.

Als niemand van beslisingsmakers tot bevolking snapt hoe nodig het is zullen ze er ook geen geld instoppen, maar helaas wel in een knude project zoals de jsf omdat die veel aandacht krijgt. Ik bedoel vraag naar de jsf en bijna iedereen kent het, vraag naar een m-fregat en ze kijken je dom aan.
Meddle not in the affairs of dragons For thou art crunchy And go well with ketchup.

DvdW

The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Koos

#126
Citaat van: Dennis op 18/09/2003 | 13:19 uur
Citaat van: Reinaert op 18/09/2003 | 00:44 uur


Waar moeten ze dan op bezuinigen?

Nou, in ieder geval NIET op defensie

Er zijn zoveel andere posten te vinden op de begroting die naar mijn mening onnodig zijn:

9,4 miljard euro aan internationale samenwerking en buitenlandse zaken; wat doén ze met dat geld? ???
Van de miljarden voor integratie kan ook wel het een en ander af.
Deze twee zijn dan zo af te lezen uit de diagrammen in de krant, maar als je de ministriële begrotingen op internet bekijkt, dan is er nog wel meer op dit uitgavenpatroon aan te merken.

oud_zijde

als je een aantal dagen onterecht in de cel hebt gespendeert kun je smartegeld vragen.

ik zou het dus gewoon bij mijn onschuld houden en in mijn cel tv zitten te kijken totdat ik weer naar buiten mag en dan de staat stevig aanklagen.

ervanuitgaande dat ik ontschuldig was natuurlijk anders betaal ik die 50 piek graag ;)

maar goed ik snap niet echt wat het met de kwestie te maken heeft
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

D819

#124
Citaat van: oud_zijde op 18/09/2003 | 14:22 uur
jozias van Aartzen had het in de tweede kamer gister over een voorlopig behoud van de Orions

ze gaan bij de VVD een aantal alternatieve plannen indienen komende maand om wat materieel te kunnen behouden

Gaap.. Dat is een spelletje.. "Hoe hou ik het volk voor de gek."

Stel voor... Je loopt op de markt.
Niks in de hand..
Dan pakken ineens 2 agenten je vast, en je gaat mee naar het burau wegens diefstal.
Daar blijkt, dat je via lik op stuk beleid 1000 euro boete moet betalen.
Je protesteert, en wil er een advocaat bij hebben..
Men kijkt elkaar eens aan... En stelt een schikking voor..
50 euro boete...
(In beroep gaan betekent een paar dagen voorarrest)
Je betaald en verlaat opgelucht het pand...

Dat is een beetje kort door de bocht het idee,
waar dit kabinet mee werkt.


Marcel

Goed dat er de Algemene Beschouwingen bestaat.

Wie weet gaat het allemaal nog mee vallen en zullen er bij de Koninklijke marine niet of niet zoveel ontslagen vallen.

:-\

oud_zijde

jozias van Aartzen had het in de tweede kamer gister over een voorlopig behoud van de Orions

ze gaan bij de VVD een aantal alternatieve plannen indienen komende maand om wat materieel te kunnen behouden
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

DvdW

Citaat van: Reinaert op 18/09/2003 | 00:44 uur
Toch is het van de pot gerukt, dat er op de Marine bezuinigd wordt!

De Orions zijn gewoon erg hard nodig.
De onderzeeboten ook!




Waar moeten ze dan op bezuinigen?
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Mourning

De defensiebegroting maakt niet 6% maar 1,6% van het totale budget uit. En de bezuinigingen zijn inderdaad totaal onevenredig.

Maar als er dan bezuinigd moet worden dan mag het niet zo zijn dat de KL zoals bij alle voorgaande reorganisaties, bezuinigingen en "efficiencyorganisaties" weer veruit de grootste klappen krijgt te verwerken en haar investeringsquote nog verder zal dalen. De bezuinigingen op de gehele krijgsmacht zijn zeer triest, niet alleen die op de KM.

Regards,

Mourning 8)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

D819

Toch is het van de pot gerukt, dat er op de Marine bezuinigd wordt!

De Orions zijn gewoon erg hard nodig.
De onderzeeboten ook!



Sjimmy

Ik ben al blij genoeg dat ze in Den Haag eindelijk eens doorhebben dat ze niet de onderzeedienst moeten afschaffen... De meeste mensen hebben niet eens door wat deze zeer gespecialiseerde groep van de marine doet... Ik ben blij dat ze niet hebben geluisterd naar die generaal b.d. van de Landmacht, die weet ook totaal niet waar die over praat, met zijn "kustmarine", ik realiseer me wel dat ik nu misschien op de harten trap van de oude L-Fregat opvarenden, maar ook ik (met een kleine GW- achtergrond) moest toen incasseren dat die boten eruit gingen... en de GW-ers, DAT waren nog eens boten! Sorry schepen... boten hebben we alleen bij de "zwarte vloot"...

Groetjes van een Onderzeedienstman!