Wikileaks-memo's over Guantanamo Bay

Gestart door Elzenga, 25/04/2011 | 13:26 uur

onderofficier

Citaat van: anp op 25/04/2011 | 13:26 uur
Een van de gevaarlijke ex-gevangenen is Abu Sufian bin Qumu, tegenwoordig een kopstuk van de opstand in Libië. Zes jaar lang zat hij vast in Guantanamo Bay.

Nu steunt de VS hem   :devil:
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Elzenga

Wikileaks-memo's over Guantanamo Bay
Uitgegeven:    25 april 2011 09:49
Laatst gewijzigd:    25 april 2011 11:11
WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben tientallen gevangenen van detentiekamp Guantanamo Bay, die werden gezien als een groot risico voor de veiligheid, vrijgelaten. Dat blijkt uit geheime documenten van de onthullingssite WikiLeaks, waaruit diverse media maandag citeerden.
© ANP

In de afgelopen jaren hebben meer dan zevenhonderd mensen gevangen gezeten in Guantanamo Bay. De jongste gevangene was 14, de oudste 89.

Onder de gedetineerden waren 220 gevaarlijke extremisten en 380 laaggeplaatste voetsoldaten, aldus de Britse krant The Daily Telegraph. De overige 150 zouden onschuldige Afghanen en Pakistanen zijn, die waren aangezien voor anderen of op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren.

Een van de gevaarlijke ex-gevangenen is Abu Sufian bin Qumu, tegenwoordig een kopstuk van de opstand in Libië. Zes jaar lang zat hij vast in Guantanamo Bay.

Bin Laden

Volgens de Amerikaanse publieke omroep NPR volgde hij trainingskampen bij terreurnetwerk al-Qaeda, vocht hij met de Taliban tegen de Sovjet-Unie en was hij chauffeur van terreurleider Osama bin Laden toen die in Sudan woonde.

De gelekte dossiers bevatten ook informatie over de verhoren van de terreurverdachten. Zo dreigde Khalid Sheikh Mohammed, het vermeende brein achter de terreuraanslagen van 11 september 2001, met een ''nucleaire hel'' als Bin Laden ooit wordt opgepakt. Volgens een andere gevangene zal dan een ergens in Europa verstopte atoombom ontploffen.

Kritiek

Het kamp Guantanamo Bay werd in 2002 opgezet om opgepakte terreurverdachten uit Afghanistan op te sluiten. Mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek geuit op de harde verhoormethodes. De Amerikaanse president Barack Obama wil het kamp sluiten, maar moet eerst beslissen over de ongeveer 170 mensen die er nog vastzitten. Een deel kan worden vrijgelaten, de rest wordt mogelijk vervolgd in de Verenigde Staten.
© Novum/ANP