Bezuinigingsplannen bekend; Seedorf, Twenthe, Valkenburg, Ede-Oost en Soesterber

Gestart door -Jeroen-, 01/07/2003 | 10:51 uur

Sebooo

Zou er dan naast de veiligheidskaart ook een verrekijker bij komen, of zo'n ding als op het strand, waar je eerst munten in moet gooien?

Ton de Zwart

Huurvliegtuigje?   Veel te duur. Dat kost geld hoor! Er zal een beroep gedaan worden op overvliegende KLM passagiers om tijdens het nuttigen van het ontbijtje uit het raampje te kijken. Dat kost lekker niks en je houdt de mensen bezig.....

sebooo

Straks maakt de minister bekend dat ie waarschijnlijk zelf met een huurvliegtuigje kustwacht vluchten gaat maken en ook dat ie drugs gaat opsporen boven Curacao, en mischien dat ie in het weekend ook nog wel een vredesvlucht gaat maken. Want als de Groep Marine Patrouillevleigtuigen wordt opgeheven, moet toch iemand het overnemen. Ach en die onderzeebootbestrijding, dat werd toch al niet meer zoveel gedaan hoor Kampie.

-Jeroen-

Bezuinigingsplannen bekend; Seedorf, Twenthe, Valkenburg, Ede-Oost en Soesterberg sluiten
30-06-2003

De Vliegbases Twenthe en Soesterberg, het Marinevliegkamp Valkenburg, de Landmachtkazerne Ede-Oost en de Legerplaats Seedorf moeten dicht. Dat hebben Minister Kamp en Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie maandag (30 juni) in een gezamenlijke brief aan de Kamer geschreven. De sluiting maakt onderdeel uit van het plan dat bij Defensie moet leiden tot een bezuiniging van zo'n 380 miljoen euro per jaar. Eerder vandaag hebben de bevelhebbers het personeel van de betreffende onderdelen ingelicht. De definitieve maatregelen worden op Prinsjesdag gepresenteerd in de defensiebegroting voor 2004, voorzien van een brief waarin alle maatregelen, ook die het personeel betreffen, uitgebreid zijn onderbouwd en toegelicht.

Naast de sluiting van Twenthe, Soesterberg, Valkenburg en Seedorf stoot Defensie ook divers materieel af. De reorganisatie zal ongeveer 9.000 functies overbodig maken. Kamp en Van der Knaap schreven in hun brief dat deze reductie "het absorptievermogen van Defensie ruimschoots te boven gaat, maar dat desondanks een maximale inspanning van Defensie mag worden verwacht om de mensen te helpen bij het vinden van een andere baan".

Gevolgen voor Koninklijke Marine
Onderdeel van het bezuinigingsplan voor de Koninklijke Marine is, behalve de sluiting van Marinevliegkamp Valkenburg, ook de vervroegde afstoting van vier fregatten en twee mijnenbestrijdingsvaartuigen. Van beide blijven er tien over. Ook de oprichting van het derde Mariniersbataljon gaat niet door. Tevens wordt de groep maritieme patrouillevliegtuigen opgeheven in verband met de beëindiging van de onderzeebootbestrijding met de Orions.

Gevolgen voor Koninklijke Landmacht
De Koninklijke Landmacht zal het meervoudige raketsysteem MLRS af moeten stoten, omdat de behoefte aan zware artillerie is afgenomen. Daarnaast moet het krijgsmachtdeel het mobilisabele bestand opheffen. Tevens stoot de landmacht het kanonsysteem "Pantserrups tegen luchtdoelen" af. Dit laatste om de luchtverdediging tot één krijgsmachtbrede organisatie te stroomlijnen. Verder komen de gemechaniseerde eenheden op minder locaties te zitten en concentreren zij zich in twee in plaats van drie brigades. Omdat de behoefte aan gepantserde houwitsers is afgenomen, worden achttien houwitsers als onderdeel van een nog te sluiten overeenkomst aan Noorwegen overgedaan. Er blijven 39 houwitsers over.

Gevolgen voor Koninklijke Luchtmacht
De Koninklijke Luchtmacht zal, zoals al eerder bekend, de Bölkow helikopters afstoten. Ook moet zij zes Apache gevechtshelikopters van de hand doen, waarmee het resterende aantal op 24 komt. Verder verdwijnen de komende jaren 29 F-16's, in combinatie met de sluiting van vliegbasis Twenthe. Het aantal jachttoestellen zal hiermee op 108 komen, waarvan Defensie er 90 aan de NAVO aanbiedt. De invoering van de PAC-III raketten voor het Patriot-systeem, betere raketten dan de huidige, duurt twee jaar langer. Ook gaat de vervanging van de Hawk luchtverdedigingsraketten niet door, in verband met de overname van Duitse Patriots. Tot slot zullen alle luchtmachthelikopters op vliegbasis Gilze-Rijen worden gestationeerd. Dit houdt in dat vliegbasis Soesterberg haar deuren moet sluiten.

Gevolgen voor Koninklijke Marechaussee
De bovengenoemde maatregelen leiden tot een reductie van ongeveer 240 functies bij de marechaussee.

Vorige week speculeerden de media al over de invulling van de bezuinigingsplannen bij Defensie. Op verzoek van de Kamer hebben de Minister en de Staatssecretaris nu de hoofdlijnen van de bezuinigingen bekend gemaakt. Dit alles echter nadrukkelijk onder het beslag van de besluitvorming over de begroting door het kabinet in augustus van dit jaar.

bron (mindef.nl)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning