Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Lynxian

Ik heb even door het hoofdlijnenakkoord gepluisd en er staan veel interessante dingen (waar ik voorstander van ben), maar wat betreft defensie:

Op pagina 23 gaat het over Internationale veiligheid (waaronder natuurlijk defensie valt) en hoewel het redelijk beknopt is ten opzichte van de overige hoofdstukken (en over meer gaat dan alleen defensie), hier de interessantste punten:

  • 2% MINIMAAL BNP naar defensie wordt wettelijk vastgelegd
  • NAVO samenwerking staat voorop
  • We blijven Oekraïne steunen (politiek, militair, financieel en moreel)
  • Er wordt ingezet (op EU niveau) op meer strategische zelfstandigheid en samenwerking bij transport, productie en industrie
  • We blijven deelnemen aan vergroting op van de NAVO-capaciteit op het grondgebied van NAVO lidstaten (ik lees dit als: we houden ons aan de NAVO plannen en eisen, dus vierkante brigades zie ik nu wel gebeuren)
  • Verbetering en modernisering van arbeidsvoorwaarden en veteranenzorg
  • Versterken digitale slagkracht inlichtingendiensten en cyberveiligheid defensie
  • Defensie-industrie in eigen land en EU heeft prioriteit
  • Vrijwillig dienstjaar defensie wordt voorgezet en waar mogelijk opgeschaald
  • Nederland gaat strategische voorraden aanhouden van essentiële zaken zoals medicijnen, het op orde hebben van de voedselzekerheid en vitale infrastructuur (met name water en energie).

Master Mack

Generaal B.D. Twan Beukering was/is politiek actief.

Lex

Citaat van: Huzaar1 op 15/05/2024 | 23:08 uurGeen enkele b.d generaal is naar ik weet politiek actief en dat is juist het hele voordeel. Politieke sensitiviteit is er bij de volgende wel: Middendorp, van Uhm, Kruijf en Damen zouden dit prima kunnen.
Met wat druk erop wordt veel vloeibaar.
Wel opvallend: allen KL. Doen de andere KMD'n niet mee? Of niet capabel igv voorgaande?

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 15/05/2024 | 21:36 uurKom eens met een suggestie dan.. want in de lijst van oud CDS'en zie ik in ieder geval geeneen die politiek actief is.

Geen enkele b.d generaal is naar ik weet politiek actief en dat is juist het hele voordeel. Politieke sensitiviteit is er bij de volgende wel: Middendorp, van Uhm, Kruijf en Damen zouden dit prima kunnen.

Met wat druk erop wordt veel vloeibaar.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Kornet43

Citaat van: Lex op 15/05/2024 | 22:29 uurDan ook gaarne een bronvermelding plaatsen.
Volgens Arend-Jan Boekestijn, werd overigens ontkend door de Kruyff in de uitzending van VI.

Lex

Citaat van: Kornet43 op 15/05/2024 | 22:20 uurMart de Kruyff schijnt benaderd te zijn
Dan ook gaarne een bronvermelding plaatsen.

Kornet43

Citaat van: Ace1 op 15/05/2024 | 22:05 uurLiever geen Dick Berlijn.
Mart de Kruyff schijnt benaderd te zijn

Ace1

Citaat van: Benji87 op 15/05/2024 | 21:36 uurKom eens met een suggestie dan.. want in de lijst van oud CDS'en zie ik in ieder geval geeneen die politiek actief is.

Liever geen Dick Berlijn.

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 15/05/2024 | 21:25 uurIk schrijf consequent 'een van uhm figuur' met een reden. Daarmee doelende op een karakter met dezelfde capaciteiten en draagvlak. ;)

Liever iets meer Reynders en minder Winkelman.



Kom eens met een suggestie dan.. want in de lijst van oud CDS'en zie ik in ieder geval geeneen die politiek actief is.

Huzaar1

#24791
Citaat van: Benji87 op 15/05/2024 | 21:07 uurVan Uhm wil niet. Heeft geen ambities voor de politiek. Dat heeft die meerdere malen aangegeven in Veldheren. Volgens mij zijn er sowieso maar weinig oud generaals/admiraals die daar voor te porren zijn.

Ik schrijf consequent 'een van uhm figuur' met een reden. Daarmee doelende op een karakter met dezelfde capaciteiten en draagvlak. ;)

Liever iets meer Reynders en minder Winkelman.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 15/05/2024 | 17:22 uurHet zou n.m.m. echt een heel stuk beter een van Uhm op die post te zetten. Het moet een figuur zijn met veel draagvlak en doortastendheid. Dat is Tuinman simpelweg niet.

Van Uhm wil niet. Heeft geen ambities voor de politiek. Dat heeft die meerdere malen aangegeven in Veldheren. Volgens mij zijn er sowieso maar weinig oud generaals/admiraals die daar voor te porren zijn.

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 15/05/2024 | 17:10 uurIk volg je logica maar binnen deze kabinetsvorm hoeft niet perse extern aangetrokken te worden. Volgens mij is de insteek dat ze kandidaten vanuit de partijen aanvullen met externe experts. Gijs zou dus als politicus in aanmerking komen. Ik denk dat het voor de BBB ook gewoon een politieke afweging is. Het is een positie die ze kunnen vullen met een kandidaat. Ik zou niet weten wie je anders zou moeten aantrekken. Als we in de richting van  van Uhm (die gaat het niet doen trouwens) moeten denken zou het dus een oud commandant moeten zijn?

Het zou n.m.m. echt een heel stuk beter een van Uhm op die post te zetten. Het moet een figuur zijn met veel draagvlak en doortastendheid. Dat is Tuinman simpelweg niet.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 15/05/2024 | 12:49 uurTuinman is een politicus en indien je uitkomt bij een kenniskabinet is het juist iemand die ver van politiek afstaat en de organisatie kent.

Tuinman kent de organisatie niet, athans niet per definitie omdat hij er gewerkt heeft.

Bij een Kenniskab kom je veel eerder uit bij een van Uhm.

Ik volg je logica maar binnen deze kabinetsvorm hoeft niet perse extern aangetrokken te worden. Volgens mij is de insteek dat ze kandidaten vanuit de partijen aanvullen met externe experts. Gijs zou dus als politicus in aanmerking komen. Ik denk dat het voor de BBB ook gewoon een politieke afweging is. Het is een positie die ze kunnen vullen met een kandidaat. Ik zou niet weten wie je anders zou moeten aantrekken. Als we in de richting van  van Uhm (die gaat het niet doen trouwens) moeten denken zou het dus een oud commandant moeten zijn?

Huzaar1

Overigens grappig detail, militaire basis in de VS loop je zo in als je wil. Wellicht is er veel betere camera controle maar doort fort Moore loopt een publieke snelweg en is niet alles omheind met een hek.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

#24786
Rapport Algemene Rekenkamer

Defensie heeft boel nog lang niet op orde: chronisch personeelstekort en rammelende beveiliging

De beveiliging van militaire objecten rammelt nog aan alle kanten, ondanks een uitermate kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer een jaar geleden. Daarbovenop kampt Defensie nog met een chronisch personeelstekort.

Hierdoor is de zogeheten 'operationele gereedheid' niet op het gewenste niveau. Met andere woorden: het leger is niet in staat om te doen waarvoor het is bedoeld. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn: dat er niet genoeg militairen zijn, dat deze niet goed genoeg getraind zijn of dat het materieel niet op orde is.

Bij het Nederlandse leger gaat het om een combinatie van bovengenoemde factoren, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Algemene Rekenkamer. In dit verantwoordingsonderzoek wordt beoordeeld of belastinggeld wel volgens de regels wordt uitgegeven en of dat ook het beoogde resultaat oplevert.

Opnieuw onvoldoende
Over 2022 kreeg Defensie al een dikke onvoldoende van de Rekenkamer. En in 2023 is er eigenlijk maar bar weinig verbeterd, constateert de onafhankelijke instantie. Door een gebrek aan personeel - daarover later meer - is het materieel niet op orde. En de militairen die er zijn, zijn eigenlijk niet goed genoeg getraind om ingezet te worden.

Er zijn maar beperkte mogelijkheden om militairen te oefenen 'in het hoogste geweldsspectrum', schrijft de Rekenkamer. Daar komt bij dat de inzet van militairen in het oosten van Europa in het kader van NAVO-operaties en om Oekraïense militairen te trainen ook ten koste gaat van oefenen.

Te weinig rechterhanden
Het helpt daarbij niet mee dat er te weinig instroom is van militair personeel dat handig is op logistiek, technisch of IT-gebied. Weliswaar groeide het personeelsbestand in 2023 met 1,7 procent tot in totaal 68.193 voltijdsbanen, maar het gros van de nieuwe instroom bestond vooral uit burgerpersoneel.

En dan is er nog de beveiliging. De Rekenkamer waarschuwde vorig jaar dat het daar slecht mee gesteld was. Er is weinig veranderd, constateert de instelling een jaar later. Voor de problemen in beveiliging van versleutelde communicatie van wapensystemen - toch fijn als daar niemand bij kan - is nog niet eens een plan van aanpak gemaakt.

Excelsheet met maatregelen
En als het om de beveiliging van militaire objecten - zoals kazernes en oefenterreinen - gaat, is er ook nog een wereld te winnen. Het enige dat er is gebeurd is een bewustwordingscampagne onder militairen en een Excelsheet met een plan van maatregelen. "Ontoereikend", aldus de Rekenkamer.

De Rekenkamer adviseert het ministerie om deze zaken op orde te krijgen, en niet alleen maar te focussen op geld uitgeven om materieel te kopen. Net zo belangrijk zijn veilige en goede plekken om te oefenen voor militairen. En dat er daar ook voldoende van zijn.

Eerst zien, dan geloven
Deze boodschap lijkt erg op het algemene advies van de Rekenkamer aan het nieuwe kabinet, wat er ieder moment lijkt te komen. De internationale oorlogen en probleemdossiers als landbouw, woningnood en klimaat vragen om 'groot denken, maar ook om realistisch doen', schrijft de Rekenkamer.

"Aan beleid geen gebrek, aan uitvoering des te meer. De politiek heeft grote ambities, maar Nederlanders willen graag resultaat zien: eerst zien, dan geloven", geeft de instantie mee aan een nieuw kabinet.

https://www.rtl.nl/nieuws/rtl-z/artikel/5450567/algemene-rekenkamer-kritisch-defensie-chronisch-personeelstekort



"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"