Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Het natuurlijk wel zaak om alle uitingen omtrent defensie na het zomerreces te blijven herhalen zodat het niet in de vergetelheid geraakt en/of ondergesneeuwd wordt door de vakantiekiekjes.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#8116
Citaat van: Huzaar1 op 08/08/2015 | 13:54 uur
Wauw, daarom een Clas naar mijn hart.
Chapeau, hij is zijn cds toekomst hiermee aan het verkleinen.


+10, al lijkt de volgende CDS zich voorzichtig aan te dienen in de persoon van Rob Bauer (al kan daar nog veel in veranderen)

Huzaar1

Wauw, daarom een Clas naar mijn hart.
Chapeau, hij is zijn cds toekomst hiermee aan het verkleinen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Mart de Kruif

6 augustus

Mijn moeder vertelt altijd vol trots dat een neef van haar een held is geweest op de Grebbeberg in de Meidagen '40. De rest van ons gezin vond dat verhaal altijd vermakelijk, maar ook hoogst onbetrouwbaar. Er waren immers, volgens de overlevering, heel veel helden geweest in die dagen. En toch was Nederland in vijf dagen overlopen.

Na de laatste Grebbeberg Masters bracht iemand mij op het idee om eens navraag te toen naar de 'heldendaden' van ons familielid. En tot mijn stomme verbazing had mijn moeder gelijk. Net noord van de Grebbeberg, bij Renswoude, lagen eenheden van het 22ste Regiment Infanterie in de stelling genaamd 'Slaperdijk'. Mijn familielid was de 'tijdelijk dienstplichtig sergeant-majoor-instructeur Ebbeling'. Hij had het bevel over een aantal mitrailleurs van de Mitrailleurcompagnie van het Regiment. Om een lang verhaal kort te maken: terwijl veel mensen van het regiment terugtrokken, bleven hij en zijn mannen zitten omdat ze nog geen Duitsers hadden gezien en niet zomaar de stelling wilden opgeven. Hij is daar gebleven tot de capitulatie en is hiervoor onderscheiden met het Bronzen Kruis.

De CDS heeft deze week veel media gehaald met zijn opmerking dat de krijgsmacht op de rand balanceert' en een 'te klein jasje' heeft. Een situatie die u niet onbekend zal voor komen. We draaien al te lang 'in het rood', met alle consequenties van dien. De gevolgen ervaart u dagelijks in uw werk. Ik ga niet de tekorten van toen vergelijken met de huidige situatie. En zijn overeenkomsten, maar gelukkig ook veel verschillen. Maar één overeenkomst zet mij wel aan het denken, en dat is het tekort aan munitie binnen de krijgsmacht. De afgelopen dagen is dit uitgebreid in het nieuws geweest.

In 1940 was dat tekort er ook zonder enige twijfel. De gevechtsverslagen spreken van mitrailleurs met 60 patronen en karabijnen met een tiental schoten. Op zich is dat schokkend. Als insider weet ik dat de situatie bij Defensie nu van een volstrekt andere orde is. Gelukkig maar. Maar wat mij echt aan het denken heeft gezet is dat sommigen, ook vandaag, het gebrek aan munitie gelaten tot zich nemen. Daar haak ik af. Militair zijn is geen spelletje. Wij zijn de enige beroepsgroep in Nederland waarbij de opdracht boven alles gaat, ook je eigen leven. Die speciale positie brengt rechten en plichten met zich mee, voor ons en degenen die ons op missie sturen.

Het risico wat wij lopen kan onder operationele omstandigheden alleen worden beheerst als wij beschikken over een robuuste vuurkracht die iedere tegenstander kan domineren. We hebben daarbij de plicht om dit dodelijke vermogen met verstand, volgens het vigerende recht en proportioneel te gebruiken. Maar wij hebben ook het recht om te allen tijde over deze vuurkracht te beschikken. Invulling van dat recht moet geborgd zijn op het niveau dat ons de missies opdraagt. 'Pang pang' roepen past daar niet in en is ook niet grappig. Toen niet, nu niet en in de toekomst niet.

Bron: Facebook

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Luitenant-Generaal De Kruif over PangPang Pechtold

Van Rossem | 08-08-15

"In 1940 was dat tekort aan munitie er ook zonder enige twijfel. De gevechtsverslagen spreken van mitrailleurs met 60 patronen en karabijnen met een tiental schoten. Op zich is dat schokkend. Als insider weet ik dat de situatie bij Defensie nu van een volstrekt andere orde is. Gelukkig maar. Maar wat mij echt aan het denken heeft gezet is dat sommigen, ook vandaag, het gebrek aan munitie gelaten tot zich nemen. Daar haak ik af. Militair zijn is geen spelletje. Wij zijn de enige beroepsgroep in Nederland waarbij de opdracht boven alles gaat, ook je eigen leven. Die speciale positie brengt rechten en plichten met zich mee, voor ons en degenen die ons op missie sturen.

Het risico wat wij lopen kan onder operationele omstandigheden alleen worden beheerst als wij beschikken over een robuuste vuurkracht die iedere tegenstander kan domineren. We hebben daarbij de plicht om dit dodelijke vermogen met verstand, volgens het vigerende recht en proportioneel te gebruiken. Maar wij hebben ook het recht om te allen tijde over deze vuurkracht te beschikken. Invulling van dat recht moet geborgd zijn op het niveau dat ons de missies opdraagt. 'Pang pang' roepen past daar niet in en is ook niet grappig. Toen niet, nu niet en in de toekomst niet."

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/08/generaalmajoor_de_kruif_over_p.html

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#8112
De krijgsmacht vult het ene gat met het andere

DoorKees Versteegh / 8 augustus 2015

Kogels voor het 9 millimeter-handvuurwapen worden niet langer geleverd. Die boodschap kregen de opleidingen van de Koninklijke Marine in Den Helder en Rotterdam in april dit jaar. Voor het persoonlijke standaardwapen met een kleiner kaliber (5.56 mm) was de korting iets minder groot, maar nog steeds drastisch: geen honderd maar 90 tot 95 procent. Ook voor munitie voor de speciale wapens die scherpschutters binnen de marine gebruiken, kwam een scherpe reductie.

En in juni volgde de algehele  freeze, waarmee de krijgsmacht begin deze week in het nieuws kwam ('Militairen moeten voortaan zelf ,,pang, pang!" roepen'). Voor een periode van zes weken konden er binnen de hele krijgsmacht – landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee – helemaal geen kogels bij het centrale magazijn besteld worden. Gevolg: opleidingen voor het schieten met sommige munitiesoorten worden geschrapt. Eerder al werden bepaalde opleidingen sterk ingekrompen.

De 'kogelstop' is met een mengeling van cynisme en zorg ontvangen, zegt een marinebron. Militairen herinnerden zich ook enkele ongelukken, eerder dit jaar, als gevolg van verkeerd vuurwapengebruik door Nederlandse instructeurs in Erbil (Irak) en Mali. Het verband met bezuinigingen op de basisopleiding in de omgang met het vuurwapen was snel gelegd. Het ministerie van Defensie, dat de incidenten onderzocht, ontkent het verband echter en spreekt van ,,menselijke fouten".

Berichten over materiaaltekort, gebrekkige voorbereidingen en oplopende werkdruk bij de krijgsmacht zijn niet nieuw. De Algemene Rekenkamer beschreef in mei nog eens hoe de krijgsmacht de laatste decennia werd uitgekleed. Rode draad: Defensie wil veel meer dan het qua materiaal en personeel kan waarmaken. ,,Defensie trekt een niet vol te houden wissel op zichzelf", luidde een beleefde kop in het rapport dat een uitgewoonde organisatie beschreef waarbinnen het ene gat met het andere wordt gevuld.

Krakkemikkige F-16's

Daarnaast slorpten dure JSF's (aanschafkosten: bijna 6 miljard euro) ook nog eens het budget voor de luchtmacht leeg. Vertraging in het ontwikkelprogramma leverde extra kosten (mogelijk oplopend tot boven de 500 miljoen) op voor het in de lucht houden van de krakkemikkige F-16's. Ook blijken ambitieuze ICT-systemen ondanks investeringen van honderden miljoenen, niet te werken. Prestigieuze missies in verre buitenlanden eisten hun tol op materiaal en personeel.

Ook de Tweede Kamer werd kritischer. Past de huidige opbouw van de krijgsmacht wel bij nieuwe dreigingen in Europa? Terwijl eind jaren vijftig meer dan achthonderd Nederlandse tanks de vijand dicht bij huis op afstand moesten houden, worden nu veel lichtere pantservoertuigen gebruikt voor militaire missies in landen als Mali en eerder Afghanistan. Maar maken die wel indruk op het assertieve Rusland van president Poetin?

Op aandringen van de SGP en andere fracties, beschreef Defensie de afgelopen maanden in brieven aan de Kamer wat de gevolgen waren van de miljardenbezuinigingen sinds het eind van de Koude Oorlog.

De gevolgen van de bezuinigingen vallen uiteen in enkele categorieën. De eerste betreft ,,herverdelingen". Dat is de officiële term van Defensie. De militairen zelf zeggen ,,kannibaliseren". Bij marine, lucht- en landmacht worden over de hele linie motoren en andere onderdelen van het ene schip, voer- of vliegtuig weggehaald om het andere in bedrijf te houden. Alleen zo kunnen de buitenlandse missies in bijvoorbeeld Irak of Mali of voor de kust van Somalië tegen piraten blijven draaien. Van de vier modernste, zogeheten LCF-fregatten zijn er drie daadwerkelijk inzetbaar. De vierde ligt stil voor onderhoud en wordt gebruikt als 'leverancier' voor onderdelen die elders niet leverbaar zijn, of te duur. ,,Soms ook zit het levercontract met buitenlandse onderhoudsbedrijven gewoon niet goed in elkaar", zegt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Uit de overzichten van Defensie blijkt dat veel onderhoud loopt via Belgische bedrijven.

De krijgsmacht betaalt zo een hoge prijs voor de missies. In het zand van Uruzgan sleten onderdelen van landmachtvoertuigen en rotorbladen van helikopters vele malen sneller dan in Nederland zou zijn gebeurd. Dat geldt ook in Mali. Veel materiaal moet versneld worden afgeschreven.

Nee verkopen

Door de materiële tekorten en gebreken kan Nederland langdurige confrontaties op meerdere fronten (Oekraïne, Middellandse Zee, Midden-Oosten) niet (meer) aan. Door gebrek aan parate schepen en personeel moest Den Haag onlangs nee verkopen aan Brussel voor een Europese operatie in de Middellandse Zee om bootvluchtelingen te redden. De missie in Irak tegen ISIS is weliswaar onlangs verlengd, maar het aantal inzetbare F-16's zakt van zes naar vier – met twee in reserve.

Dan de gevolgen voor het militair personeel. Dat krijgt niet alleen te maken met verschraalde opleidingen. Minister Hennis vertelde al in mei aan de Volkskrant dat de rusttijd voor militairen die op missie in het buitenland zijn geweest, drastisch is bekort. Met name de druk op militairen met gespecialiseerde taken (technici, medici, special forces) is flink toegenomen. Zo doen special forces mee aan de snelle interventie-macht die de NAVO onlangs voor Oost-Europa in het leven riep.

Begin deze week stelde krijgsmachtchef Tom Middendorp dat Defensie ,,op het randje balanceert". Het was niet zijn eerste waarschuwing. De Commandant der Strijdkrachten stelt al langer dat de grens wat hem betreft is bereikt. ,,Ik vind dat moedig van Middendorp", zegt SGP-Kamerlid Dijkgraaf. ,,Zijn voorgangers waren eerder geneigd uit te gaan van wat politiek haalbaar was."

Ook Marc de Natris, duo-voorzitter van de gezamenlijke officierenverenigingen (GOV), prijst krijgsmachtchef Middendorp. ,,Zijn waarschuwingen kun je niet afdoen als een politiek spelletje in begrotingstijd", zegt hij. ,,Ook Middendorp weet dat Defensie vooral draaiende wordt gehouden door de gemotiveerdheid van het personeel. Dat moet roeien met de paar riemen die het nog heeft. Voor hen wil Middendorp opkomen."

Komende Prinsjesdag krijgt Defensie er naar verwachting enkele honderden miljoenen euro's bij. De Natris en andere militairen verwachten dat het extra geld alleen kan worden gebruikt om enkele grote gaten in materieel en personeel opzicht te dichten. ,,Bijvoorbeeld door meer specialisten aan te nemen. En door meer reserveonderdelen en kogels te kopen", zegt De Natris. ,,Van een echte investering in de modernisering van onze krijgsmacht is echter geen sprake."

Zie link voor overzicht:

http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/augustus/08/de-krijgsmacht-vult-het-ene-gat-met-het-andere-1521528

mikemans

Natuurlijk kan die aspirant medewerker daar iets mee. Die kan daarmee een goede keuze maken voor een werkgever die met zekerheid al 40 jaar in verval is en geen duurzame werkgever zal blijken of voor een werkgever waar die hoop nog wel enige onderbouwing heeft.

Ros

Citaat van: mikemans op 07/08/2015 | 13:24 uur
Die twee documenten moeten vervolgens dan verplicht door defensie aangeboden worden aan mensen die geïnteresseerd zijn in een baan bij defensie en czsk in het bijzonder. Op die manier weten de mensen waar ze aan gaan beginnen.

De aspirant werknemer zal er vast iets mee kunnen ? Mijn ervaring is dat mensen kijken wat zij nu krijgen en moeten doen als zij bij een (andere) baas beginnen. Dat verklaart m.i. ook het tekort aan mensen met een technische/medische/IT achtergrond. Die vinden Defensie schijnbaar geen goede werkgever als het de beloning en arbeidsvoorwaarden betreft. En daar gaat de krijgsmacht nog veel meer hinder van ondervinden naarmate de economie verder aantrekt.

mikemans

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 04/08/2015 | 20:06 uur
Bezuinigingen op Defensie en de Koninklijke Marine

Door: Jaime Karremann
Laatst aangepast: 04-08-2015

Bezuinigen en Defensie, een haast onafscheidelijk duo. Reduceren, ombuigen, reorganiseren; het gebeurt al eeuwen en nu veertig jaar bijna aan de lopende band. In dit artikel een -onvolledig- overzicht van de bezuinigingen op de krijgsmacht in het algemeen en de Koninklijke Marine in het bijzonder. Daarbij wordt het artikel beperkt tot bezuinigingen vanaf 1971, het jaar waarin de PvdA die grootse bezuinigingen had aangekondigd, de verkiezingen won. Vóór de Tweede Wereldoorlog deed Nederland ook mee in de Champions League van bezuinigers (zie bijv. dit artikel), maar dan wordt het écht een lange zit. Bovendien geldt ook voor artikelen: snoeien om te bloeien! 

bezuinigingen defensie
De belangrijkste bezuinigingen en bezuinigingsmaatregelen op Defensie en de Koninklijke Marine gedurende 1971 - 2015 in een overzicht. 

Zie link:

http://marineschepen.nl/dossiers/bezuinigingen-defensie-marine.html

Eindelijk de tijd gehad om dit door te lezen. Ik ben van mening dat naast dit document (het bezuinigingsoverzicht) eenzelfde overzicht gemaakt moet worden van de wegbezuinigde arbeidsvoorwaarden over de afgelopen 15 a 20 jaar. Die twee documenten moeten vervolgens dan verplicht door defensie aangeboden worden aan mensen die geïnteresseerd zijn in een baan bij defensie en czsk in het bijzonder. Op die manier weten de mensen waar ze aan gaan beginnen. Defensie is een sterfhuis.

Huzaar1

Citaat van: Oorlogsvis op 06/08/2015 | 16:37 uur
Als je alleen al ziet dat bijvoorbeeld het Syrische leger bij zo'n stukgrond rond Deir Azzor in het Noorden al 3 Brigades + hulp troepen nodig heeft om het te kunnen verdedigen tegen IS ...dan vraag ik me af hoe wij ons land gaan verdedigen met die paar eenheden die we hebben.

Er wordt hier in Nederland al een grote fout gemaakt door te denken dat we nooit meer ons eigen land hoeven te verdedigen tegen wie dan ook...dat ons alles bespaard blijft en we alleen trainings missies hoeven te doen om de Navo te vriend te houden.
Dat is opzich al een grote fout om zo te denken.

Appels peren.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

JdL

Citaat van: Oorlogsvis op 06/08/2015 | 16:37 uur
Als je alleen al ziet dat bijvoorbeeld het Syrische leger bij zo'n stukgrond rond Deir Azzor in het Noorden al 3 Brigades + hulp troepen nodig heeft om het te kunnen verdedigen tegen IS ...dan vraag ik me af hoe wij ons land gaan verdedigen met die paar eenheden die we hebben.

Er wordt hier in Nederland al een grote fout gemaakt door te denken dat we nooit meer ons eigen land hoeven te verdedigen tegen wie dan ook...dat ons alles bespaard blijft en we alleen trainings missies hoeven te doen om de Navo te vriend te houden.
Dat is opzich al een grote fout om zo te denken.
+1
Al zou het niet in NL zijn
De ABC eilanden zouden we niet eens fatsoenlijk kunnen beschermen
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

mikemans


Oorlogsvis

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/08/2015 | 15:58 uur
Mee eens, daarnaast: het eerste miljard is nodig om de huidige krijgsmacht een infuus te geven met louter logistiek (reserve onderdelen, munitie etc)....

Het continue verschuilen achter welk ambitieniveau dan ook is misplaats, je basis ambitie zou moeten zijn het eigen land te verdedigen en laten we dat nu ook al niet meer kunnen.
Als je alleen al ziet dat bijvoorbeeld het Syrische leger bij zo'n stukgrond rond Deir Azzor in het Noorden al 3 Brigades + hulp troepen nodig heeft om het te kunnen verdedigen tegen IS ...dan vraag ik me af hoe wij ons land gaan verdedigen met die paar eenheden die we hebben.

Er wordt hier in Nederland al een grote fout gemaakt door te denken dat we nooit meer ons eigen land hoeven te verdedigen tegen wie dan ook...dat ons alles bespaard blijft en we alleen trainings missies hoeven te doen om de Navo te vriend te houden.
Dat is opzich al een grote fout om zo te denken.

Ros

Citaat van: mikemans op 06/08/2015 | 15:47 uur
Net alsof het niet zo is dat die slapende koude oorlog reus vorig jaar zo'n krappe driehonderd Nederlanders in een Nederlands vliegtuig uit de lucht heeft geschoten, zonder noemenswaardige tegenstand of represailles. Nederland kon niet militair ingrijpen want Nederland had geen genoeg capaciteit en de samenwerking bleek een dwaze droom.

Nu sla je echt door......... :(

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: mikemans op 06/08/2015 | 15:47 uur
Wederom een stuk dat er van uit gaat dat de natuurwetten en de rest van de wereld wel even op pauze gaan terwijl wij uitdebatteren wat politiek gezien juist zou zijn voor Nederland, om vervolgens ons dan ook nog even de tijd te geven om de bijpassende militaire capaciteit er voor op te bouwen.


Mee eens, daarnaast: het eerste miljard is nodig om de huidige krijgsmacht een infuus te geven met louter logistiek (reserve onderdelen, munitie etc)....

Het continue verschuilen achter welk ambitieniveau dan ook is misplaats, je basis ambitie zou moeten zijn het eigen land te verdedigen en laten we dat nu ook al niet meer kunnen.