Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Lex

Het is wel erg mager.  :sick:
Ben benieuwd wat er allemaal in het pakket staat.

Lex

Resultaat arbeidsvoorwaardenbeleid Defensie

Minister van Defensie Hans Hillen en de Centrales van Overheidspersoneel hebben vandaag een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord voor het Defensiepersoneel. Het beoogde akkoord loopt tot 1 maart 2013.

Het onderhandelingsresultaat omvat tevens een nieuw Sociaal Beleidskader (SBK 2012) dat van toepassing is op de komende reorganisatie van de Defensieorganisatie. Het SBK 2012 geldt voor de periode 1 januari 2012 tot 1 januari 2016. Met de ondertekening van het onderhandelingsresultaat is er nog geen compleet arbeidsvoorwaardenakkoord. Minister Hillen legt het resultaat  komende vrijdag voor aan de ministerraad. Tegelijkertijd gaan de bonden met het resultaat naar hun achterban. Op 6 december gaat Defensie weer om de tafel met de bonden.


Van werk naar werk
Als gevolg van de huidige reorganisatie zullen de komende jaren 6.000 medewerkers de organisatie moeten verlaten. Het SBK 2012 staat daarom in het teken "van werk naar werk". Vrijwillige uitstroom wordt nadrukkelijk gestimuleerd om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen. Hiervoor is een aantal stimulerende regelingen vastgesteld, zoals stimuleringspremies en loonaanvullingen. Verder zijn er afspraken gemaakt over het herplaatsingproces en overtolligheidontslag. Dit "activerende" beleidskader sluit aan bij recente initiatieven tot samenwerking met het bedrijfsleven om overtollig Defensiepersoneel te begeleiden naar geschikt werk buiten defensie.


Daarnaast worden de salarissen van het Defensiepersoneel per 1 maart 2012 met 1 procent verhoogd. Deze verhoging volgt op een periode van 2 jaar waarin Defensie de nullijn heeft gehanteerd.


Balans
Defensie staat voor de zware opgave om conform de taakstelling uit het regeerakkoord binnen enkele jaren structureel bijna één miljard te bezuinigen. Minister Hillen is van mening dat met dit akkoord een balans is gevonden tussen de inzet van middelen voor sociaal beleid voor het personeel dat als gevolg van de reorganisatie zal vertrekken en voor een bescheiden loonontwikkeling voor het personeel dat in de organisatie blijft.

MINDEF,
11 oktober 2011, 14.40 uur

irma

En de tekst van het VBM/NOV

Op 11 oktober hebben de Centrales van Overheidspersoneel (bonden) en de minister van Defensie een onderhandelingsresultaat bereikt over de arbeidsvoorwaarden voor het defensiepersoneel. Het resultaat beslaat de periode tot 1 maart 2013.

In het resultaat zijn afspraken opgenomen over een nieuw Sociaal Beleidskader (SBK), over loonontwikkeling en secundaire arbeidsvoorwaarden. Tot slot bevat het resultaat een agenda voor de toekomst.

Referendum
De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV zal naar vast gebruik de leden door middel van een referendum vragen wat zij van het pakket afspraken vinden. Op 6 december zullen wij de uitslag van het referendum en daarmee het definitieve standpunt van de VBM|NOV bekend maken.


Sociaal Beleidskader
Met het nieuwe SBK komt voor meerdere jaren duidelijkheid over hoe Defensie de (dreigende) overtolligheid gaat aanpakken en van welke voorzieningen medewerkers gebruik kunnen maken als zij overtollig zijn of dreigen te worden. Centraal daarbij staat het aan het werk houden van defensiemedewerkers. Of bij Defensie of bij een andere werkgever. Voor het geval dat dit niet lukt biedt het SBK een sociaal vangnet.

De VBM|NOV vindt dat er op het punt van het Sociaal Beleidskader verdedigbare afspraken zijn gemaakt. Afspraken, die de onzekerheid bij vele defensiemedewerkers over hun toekomst niet geheel kunnen wegnemen, maar deze wel kunnen verminderen.


Salarisverhoging
In het resultaat is de afspraak opgenomen dat de bezoldiging van het defensiepersoneel per 1 maart 2012 met 1% stijgt. Een verdere verhoging gedurende de looptijd van de afspraken wordt niet uitgesloten. Na de jaarwisseling zullen daarover gesprekken starten.

De VBM|NOV vindt het defensiebod mager. Defensiemedewerkers die al een groot aantal jaren stilstaan in hun salarisontwikkeling verdienen meer.

Wij hebben echter ook de overtuiging dat dit het maximaal haalbare is en dat verder spreken de ruimte op dit moment niet zal vergroten. Daarbij speelt de dreiging die uitgaat van de huidige financiële en economische crisis een belangrijke rol.

De belangrijkste andere afspraken betreffen een verdere harmonisatie van de verplaatsingskostenregimes voor militairen en burgermedewerkers, herinvoering van een overwerkvergoeding voor leidinggevenden en de introductie van een extra vergoeding voor medewerkers die niet volgens een vast rooster (kunnen) werken.


Zodra de teksten van het onderhandelaarsresultaat beschikbaar zijn, zullen wij deze op de website alsmede via een speciale gecombineerde editie van de Trivizier en XRcise bekend stellen.

Bron: VBM-NOV
Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)

irma

Op dinsdag 11 oktober 2011 hebben de onderhandelaars van de Centrales van Overheidspersoneel en Defensie een onderhandelaarsresultaat bereikt over de arbeidsvoorwaarden voor het defensiepersoneel.

"Voor het eerst wordt bij Defensie planmatig gewerkt aan het zoveel mogelijk voorkomen van gedwongen ontslagen als gevolg van de kabinetsbezuinigingen, waardoor 12.600 arbeidsplaatsen verloren gaan. Voor ons is en was het onacceptabel dat loyaal defensiepersoneel na jaren trouwe dienst in de bijstand zou eindigen. Met dit Sociaal akkoord is dat voorkomen. Winst is ook dat de nullijn in het onderhandelaarsresultaat wordt losgelaten met 1 % loonsverhoging. De FVNO|MHB gaat ervan uit dat minister van defensie Hans Hillen dit Sociaal akkoord ongeschonden door de ministerraad loodst. Als het middenkader en hoger personeel houden we ons hart vast wat er gaat gebeuren als in het voorjaar het kabinet onverhoopt mocht besluiten tot extra bezuinigingen. Met een korting van € 1 miljard, 16% van het defensiebudget en een personele reductie van 10.000 mensen, waarvan door de reductie op de staven met 30% een groot deel in de regionen van de middelbare en hogere burgerambtenaren en het officierenbestand neerslaat, heeft het defensiepersoneel méér dan genoeg bijgedragen aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën voor de looptijd van het Sociaal beleidskader tot 1 januari 2016". Aldus de eerste reactie van het FVNO|MHB-bestuur op het vanmiddag bereikte Sociaal akkoord met defensieminister Hans Hillen als werkgever. "De FVNO|MHB gaat ervan uit dat minister Hans Hillen standvastig blijft als betrouwbare werkgever voor het defensiepersoneel". 

"Na vele jaren van onzekerheid en onrust onder het defensiepersoneel is er nu eindelijk gedeeltelijk duidelijkheid met een focus op "van werk naar werk" in een aanvaardbaar sociaal akkoord. Wat resteert is het scheppen van duidelijkheid op het niveau van de individuele defensiemedewerker; die zekerheid komt helaas pas nádat de reorganisaties zijn doorlopen, niet eerder dan eind 2012."

De totstandkoming van het onderhandelaarsresultaat heeft zeer lang geduurd. Het oude arbeidsvoorwaardenakkoord liep af op 1 maart 2010. Onderhandelingen over een nieuw akkoord liepen eind 2010 vast, waarna op 26 mei 2011 ruim 6.000 defensiemedewerkers actie hebben gevoerd tijdens een Landelijke Actiedag in hartje Den Haag. Deze acties hebben geleid tot een nieuwe inzetbrief van Defensie waarna de Centrales op 5 juli jl. het overleg hebben hervat. Onafgebroken intensief overleg tussen de onderhandelaars van de Centrales en van Defensie heeft uiteindelijk geleid tot het onderhandelaarsresultaat zoals dat er nu ligt.

Bron: Prodef.nl
Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)

Elzenga

Wassila Hachchi
Terugdenkend aan hoorzitting vastgoedplannen #defensie vandaag met vooral burgemeesters en wethouders over toekomst van #locaties (1van2)
WassilaHachchi

CvdK Zeeland (Peijs) over verhuisplan: "De mariniers komen naar huis" #DeRuyter Benieuwd of mariniers daar ook zo over denken... (2van2)
29 minutes ago

http://twitter.com/#!/WassilaHachchi

:(

Elzenga

#1396
Citaat van: Enforcer op 10/10/2011 | 19:30 uur
Ach, dat zal hetzelfde gaan lopen als met de fysiotherapie dankzij Hoogervorst. De prijzen worden bepaald door de verzekeraars en de ruimte om kwalitatief te verbeteren wordt beperkt. Gevolg is dat de verzekeraars er weer beter van worden en de patient de dupe is door kwaliteit die nagenoeg niet verhoogd wordt en hogere premies per maand. Betere apparatuur vergt investering en dat is nu net waar de verzekeraar op afknijpt.
Waar denk je dat de vrienden van deze politici werken en zitten ;)

En als de verzekeraars het al niet doen dan zullen de marktpartijen zelf een einde maken aan de concurrentie. Want dat is uiteindelijk niet in hun belang. En ik denk dat de SP'er hier een punt heeft...welke burger kan zoiets nu beoordelen?....nee daar komen dan weer allerlei extra (commerciële) organisaties en sites voor om dat te peilen en te checken...en die kosten ook gewoon geld...dat linksom of rechtsom betaald moet worden. De huidige officiële instanties die de kwaliteit controleren kunnen dat al niet aan...ook daar wordt bezuinigd immers.....laat staan als tandartsen zo meteen gaan "stunten"...twee kronen halen, 1 betalen!!.

Het mag toch al lang duidelijk zijn dat de markt niet overal zaligmakend is...het tegenovergestelde overigens ook niet. Dus graag een verstandige middenweg. En bye the way....dure apparatuur zegt niets over de kwaliteit van de tandarts....vaker wel iets over diens geldhonger.

Oorlogsvis

Citaat van: jurrien visser op 07/10/2011 | 16:45 uur
De PVV begrijpt helemaal níéts van defensie

Geplaatst door Tim Engelbart op 7 oktober, 2011 - 10:15 in Frontpage

Van de leden Geert Wilders en Tony "Saxofonie" van Dijck komen weer eens tenenkrommende flowerpower-Kamervragen. Ditmaal willen de PVV'ers Griekenland demilitariseren.

Vol trots kondigde Wilders op Twitter z'n 'ban de bom'-vragen aan Minister de Jager aan. Ze luidden als volgt:


1.) Kent u het bericht 'Grieken kopen 400 tanks in VS'?

2.) Is dit bericht waar? Zo ja, deelt u de mening dat het te gek voor woorden is dat Griekenland 400 tanks koopt terwijl het land nagenoeg failliet is en afhankelijk is van miljarden euro's aan financiele steun oa van de Nederlandse belastingbetaler? Zo neen, waarom niet?

3.) Deelt u de mening dat Griekenland per direct moet afzien van de aankoop van deze 400 tanks en dit geld beter kan besteden aan het terugdringen van haar begrotingstekort? Zo neen, waarom niet?

4.) Bent u bereid per ommegaande Griekenland aan te spreken op deze krankzinnige plannen en bij hun weigering om van deze aankoop af te zien iedere verdere steun aan Griekenland per direct stop te zetten? Zo neen, waarom niet?

5.) Wilt u deze vragen voor a.s. dinsdag 11.00 uur beantwoorden?

Oftewel: van Wilders heeft een land met schulden niet langer meer het recht om z'n eigen territorium te verdedigen. Nu lijkt Wilders sowieso te vinden dat een natie z'n eigen landsgrenzen niet mag bewaken, want onder zijn 'bezielende' leiding is ook het Nederlandse leger al tot beschamende proporties gereduceerd. Wij moesten bezuinigen, dus hup: allerlei soldaten en oorlogsspullen de deur uit. Mocht een buitenlandse mogelijkheid het dus in z'n gekke hoofd krijgen om Nederland aan te vallen, dan zijn wij gewoon de pisang. Veel meer dan soldaten op de fiets met een automatisch geweer zonder alteveel munitie, zoals in de meidagen van '40, zijn we niet meer.

De PVV wil dit 'succesvolle' Nederlandse concept exporteren naar Griekenland. Het land zit zoals bekend tot aan de oren in de rode cijfers, maar ontslaat dat de leiding van het land van de plicht om het territorium te bewaken?

Nee, natuurlijk niet. En zeker met Turkije als buur weet je het maar nooit. Met Erdogan is Turkije aan het uitgroeien tot een land dat zowel een groot leger op de been houdt, als het bezigen van oorlogszuchtige taal tegen Jan en alleman. Israël wordt bedreigd, het taalgebruik inzake de Cyprus-kwestie verhardt zich en tegenover Syrië en Iran niets behalve liefkozende woordjes.

De kans op een gewapende strijd met Turkije kan dus helaas niet worden uitgesloten. Hiermee is niet gezegd dat deze er ook komt, maar zelfs als de kans er alleen maar op bestaat is het tijd je te bewapenenen. Vierhonderd Amerikaanse tanks aanschaffen is dan een goed begin. Jammer van de kosten, maar het verdedigen van je landsgrenzen is nu eenmaal de hoogste prioriteit van een staat. Dat gaat boven alle sociale grondrechten die je maar kan verzinnen.

Kortom: de aanschaf van de tanks betekent zeker niet dat Griekenland niet zou hoeven bezuinigen. Integendeel: ze mogen de postjes nu op een ander beleidsterein gaan zoeken. Maar deze koop betekent wél dat Griekenland zichzelf kan verdedigen tegen een mogelijke Turkse militaire campagne. En mocht dat toch gebeuren, dan zijn het de Grieken die de poort bewaken. Zij staan dan tussen Turkije en de rest van de EU-lidstaten in.

Wilders z'n hippie-kamervragen over het bezuinigen op de Griekse defensie zijn dus onverantwoordelijk. Niet alleen dat: ze zijn ook nog eens onverantwoordelijk

http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/10/de-pvv-begrijpt-helemaal-n%C3%AD%C3%A9ts-van-defensie
Het is natuurlijk van de zotte dat twee NAVO landen elkaars vijanden zijn...en met het standpunt van de PVV ben ik het eens..het is belachelijk dat de grieken met onze centen 400 tanks gaan kopen....TERWIJL WIJ ONZE ERUIT HEBBEN GETRAPT OMDAT HET GELD OP WAS.

Enforcer

Ach, dat zal hetzelfde gaan lopen als met de fysiotherapie dankzij Hoogervorst. De prijzen worden bepaald door de verzekeraars en de ruimte om kwalitatief te verbeteren wordt beperkt. Gevolg is dat de verzekeraars er weer beter van worden en de patient de dupe is door kwaliteit die nagenoeg niet verhoogd wordt en hogere premies per maand. Betere apparatuur vergt investering en dat is nu net waar de verzekeraar op afknijpt.

Ace1

Gaatje? Zelf onderhandelen met de tandarts

Met vrijgeven tandartstarief ruimte voor speling met de prijzen • Doel is meer concurrentie op de markt van de mondzorg • SP laakt driejarig initiatief

Met het vrijgeven van de tandarts­tarieven wordt het vanaf volgend jaar voor mensen mogelijk om zelf over de prijs van hun behandeling met de tandarts te onderhandelen. Die maatregel is onderdeel van een driejarig experiment, waarbij tandartsen niet meer gebonden zijn aan vaste tarieven voor behandelingen. Doel is de concurrentie te vergroten en de prijzen te drukken. De SP noemt het plan "onverantwoord". "Het is niet zomaar een televisie die je gaat kopen, het gaat hier om je gebit."

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) steunt het plan wel en denkt dat dit voor meer keuzevrijheid voor de patiënt zorgt. "Patiënten kunnen volgend jaar beter vergelijkingen maken doordat tandartsen hun prijslijst en kwaliteitsverslagen moeten publiceren", zegt woordvoerder Marianne Kruit. De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) zal het experiment monitoren. "Dus als prijzen te hoog worden, dan kan de minister besluiten het experiment stop te zetten."

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt concurrentie binnen de mondzorg echter onverstandig. "Het gaat hier niet om het kopen van een televisie. Je kunt het achteraf niet ruilen. Patiënten zijn niet in staat bij mondzorg een vergelijkend warenonderzoek te doen." Ook in het onderhandelen over de prijs ziet Leijten niets: "Iemand moet dan gaan onderhandelen met zijn tandarts over iets waar hij te weinig van af weet. Omdat de tandartskosten ook niet meer in het pakket zitten, worden noodzakelijke behandelingen een kostenpost."

Volgens Leijten gooit het kabinet-Rutte "alles" op de vrije markt. "In sommige delen van Nederland is er een tekort aan tandartsen en in een markt van schaarste zullen de prijzen stijgen. Zorg wordt hierdoor een product. Zorgverleners en artsen worden ondernemers. Maar het doel van een arts moet genezing zijn en niet winst."

Tandartsen kunnen zich volgens NMT-woordvoerder Kruit dankzij dit experiment echter focussen op de kwaliteit van de zorg. "Zij moeten zich onderscheiden met moderne apparatuur of bijvoorbeeld het werken buiten kantooruren. Ik verwacht niet dat patiënten massaal over zullen stappen. Meestal is er wel een vertrouwensband tussen patiënt en arts." Als de prijzen gaan stijgen, zet de minister het project stop, aldus Kruit. "Tandartsen willen dat niet en zij gaan er dus voor zorgen dat de prijzen niet te hoog worden."

Tandarts in Nederland
Het aantal mensen met een aanvullende tandartsverzekering daalt.

Zorgverzekeraars Nederland schat het aantal mensen met een aanvullende verzekering voor de tandarts op ongeveer 70 procent. In 2006 lag dit percentage nog op 80 procent.

De tandarts heeft in de meeste gevallen meer contact met zijn of haar patiënten dan een huisarts, blijkt uit onderzoek van de NMT.
85 procent van de Nederlandse bevolking heeft in 2009 de tandarts bezocht.

Een tandarts ziet zijn of haar patiënten gemiddeld 2,7 keer per jaar.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/gaatje-zelf-onderhandelen-met-de-tandarts/SrZkjj!5EmlWhbhFLtD2/

Lex

Kamerbrief behoeftestelling Militaire Satelliet Capaciteit

Kamerstuk: Kamerbrief | 10-10-2011 | Defensie

Brief van minister Hillen (Def) aan de Tweede Kamer over de behoeftestelling van het project 'Militaire Satelliet Capaciteit'. Het project houdt de toetreding in tot het internationale WGS-initiatief in ruil voor een bijdrage aan de kosten van de negende satelliet.

Elzenga

Citaat van: Kapitein Rob op 10/10/2011 | 18:06 uurExcellentie, kunt u wellicht outleggen waarom hier het "outsourcen" niet opgaat en op allerlei andere terreinen het ei van Columbus zou zijn? Want nu komt het outsourcen wat u voorstaat op mij helemaal lachwekkend over.
Inderdaad!!....want het outsourcen draait daar toch steeds weer op uit...hogere kosten, lagere kwaliteit, minder betrokkenheid.

En is er geen Europees alternatief? ik mis heel wat grote Europese landen in het rijtje....

KapiteinRob

Citaat van: Telegraaf op 10/10/2011 | 17:30 uur
Minister Hans Hillen van Defensie wil daarom meedoen aan een internationaal militair programma dat volgens hem gegarandeerde satellietbandbreedte biedt en op termijn goedkoper is dan commerciële inhuur.

Citaat van: Telegraaf op 10/10/2011 | 17:30 uur
Nu is Defensie nog helemaal afhankelijk van niet-militaire aanbieders van satellietcapaciteit.

Excellentie, kunt u wellicht outleggen waarom hier het "outsourcen" niet opgaat en op allerlei andere terreinen het ei van Columbus zou zijn? Want nu komt het outsourcen wat u voorstaat op mij helemaal lachwekkend over.

Lex

Ambtenaren gaan staken

AMSTERDAM -
Rijksambtenaren gaan staken, meldt de NOS. Ze leggen op 1 november het werk neer. De staking heeft te maken met het uitblijven van een cao-akkoord. De onderhandelingen daarover zitten al maanden muurvast.

AbvaKabo FNV heeft de ambtenaren opgeroepen om op 1 november naar Utrecht te komen voor een grote manifestatie. Het laatste cao-gesprek met verantwoordelijk minister Piet Hein Donner was op 22 september. Dat leverde niets op. De bonden vinden dat Donner niet serieus wil praten over een fatsoenlijke loonsontwikkeling en bezuinigingen zonder gedwongen ontslagen.

Telegraaf,
ma 10 okt 2011, 17:24

Lex

Hillen wil capaciteit satellietcommunicatie vergroten

Minister Hans Hillen wil de capaciteit satellietcommunicatie vergroten. Daarvoor zoekt Defensie aansluiting bij een internationaal programma met Canada, Denemarken, Luxemburg, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Het plan biedt gegarandeerde satellietbandbreedte en is op termijn goedkoper dan commerciële inhuur. In 2018 omvat Wideband Global Satcom 9 satellieten met wereldwijde dekking.


Momenteel is de krijgsmacht voor satellietcapaciteit volledig afhankelijk van civiele aanbieders. Vanwege snel wijzigende marktomstandigheden en regelgeving bestaat er geen garantie op een wereldwijde dekking en voortdurende beschikbaarheid. Dit levert beperkingen op bij de expeditionaire inzet van de krijgsmacht. Daarnaast zijn de systemen van civiele aanbieders minder veilig dan militaire satellietcommunicatie. Dit kan leiden tot hogere risico's bij de verzending van gerubriceerde informatie.

Met deelname aan het internationale satellietprogramma voorziet Defensie in de behoefte aan militaire satellietbandbreedte. Nederland heeft met Canada, Denemarken, Luxemburg, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten toegang tot Wideband Global Satcom. De capaciteit is tevens uitleenbaar. Daarnaast is deze beschikbaar voor binnenlandse partners op het gebied van openbare orde en veiligheid. Door het gebruik van de militaire frequenties met een wereldwijde dekking wordt de interoperabiliteit tussen de verschillende gebruikers gewaarborgd.

De deelneming aan het internationale programma past bij het streven van minister Hillen naar meer internationale samenwerking. Het project, waarbij het gaat om de negende satelliet, kost tussen de € 25 tot € 50 miljoen. Het bedrag wordt gedeeld door de deelnemers. Het investeringsbudget omvat ook de kosten van de mogelijke aanpassing van de grondsystemen, nodig voor het gebruik van de communicatiefrequenties van het systeem.

MINDEF,
10 oktober 2011, 16.36 uur

Lex

Defensie stapt in militair satellietsysteem van 50 miljoen

DEN HAAG -  De krijgsmacht moet meer satellietcapaciteit krijgen om veilig, altijd en overal ter wereld te kunnen communiceren. Minister Hans Hillen van Defensie wil daarom meedoen aan een internationaal militair programma dat volgens hem gegarandeerde satellietbandbreedte biedt en op termijn goedkoper is dan commerciële inhuur.

Hij heeft dat maandag aan de Tweede Kamer gemeld. Het project kost tussen de 25 en 50 miljoen euro. Nu is Defensie nog helemaal afhankelijk van niet-militaire aanbieders van satellietcapaciteit. Dat moet veranderen, omdat de civiele systemen geen wereldwijde dekking en voortdurende beschikbaarheid garanderen en minder veilig zijn dan militaire. Vooral bij het verzenden van vertrouwelijke informatie is dat risicovol.

Defensie wil straks 60 procent van de behoefte aan bandbreedte met militaire capaciteit dekken en de overige 40 procent met commerciële netwerken.

Telegraaf,
ma 10 okt 2011, 17:03