De blunders van minister Hans Hillen

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 07/09/2011 | 17:40 uur

KapiteinRob

Citaat van: www.volkskrant.nl op 08/09/2011 | 08:03 uur
Begrijpelijker is dat de minister voor zijn personeel wil staan.

Goh, wanneer gaan we dat dan eens merken?  >:(

jurrien visser (JuVi op Twitter)

'Een mogelijke verklaring: Hillen houdt van sarren'

vk commentaar Minister Hillen heeft weer schade opgelopen, maar ook oppositiepartij GroenLinks zit met de brokken na de onbezonnen uitlating van Hillen. Dat stelt VK-redacteur Martin Sommer.
Het parlementaire jaar is weer begonnen. De eerste dag in de Kamer bracht derhalve het eerste relletje. Minister Hillen heeft in Vrij Nederland gezegd dat de missie in Kunduz 'vooral militair' is. De oppositie op haar achterste benen, GroenLinks voorop, dat alleen had ingestemd met deze riskante politiemissie als er het stempel 'civiel' op zou staan.

Wat is er in Hans Hillen gevaren? Hij is met zijn conflicten met het parlement langzamerhand een onhandigheidsrecidivist. Of het nu over het bagatelliseren van misstanden bij Defensie gaat, over zijn weerzin tegen bezuinigingen of over de mislukte evacuatie bij Sirte - feilloos weet hij de verkeerde toon te vinden tegenover de Kamer. Die vervolgens keer op keer geheel conform verwachting de gordijnen opzoekt.

De psychologische verklaring moet zijn dat Hillen van sarren houdt. Dat maakt hem voor journalisten de ideale bewindsman voor een interview, maar is politiek nauwelijks een excuus. Begrijpelijker is dat de minister voor zijn personeel wil staan. De militairen die naar Kunduz moeten - van de zeshonderd zijn 550 inderdaad militairen - voelen zich weinig gesteund als de 'Haagse werkelijkheid' suggereert dat hun bezigheid daar een tamelijk onschuldige is. Zeker sinds deze zomer is zonneklaar dat zij hun werk in oorlogsomstandigheden moeten doen.

Politiek gezien heeft Hillen zichzelf en zijn baas, premier Rutte, wederom geen dienst bewezen. Maar ook de verontwaardiging van Jolande Sap van GroenLinks klonk dinsdag schril. Haar partij is in een onmogelijke situatie verzeild geraakt - de instemming met de Kunduz-missie is afhankelijk geworden van het verzwijgen van het werkelijke karakter daarvan. Alle betrokkenen moeten het beroemde boek van de Britse journalist Phillip Knightley er nog maar eens op naslaan, dat verscheen onder de welluidende titel The First Casualty - het eerste slachtoffer van de oorlog is zoals bekend de waarheid.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6235/Martin-Sommer/article/detail/2894694/2011/09/08/Een-mogelijke-verklaring-Hillen-houdt-van-sarren.dhtml

Lex

Citaat van: A.J. op 07/09/2011 | 22:20 uur
Vertel eens wat meer over dat rapport, of waar ik dat kan vinden. Want betrokkene wilde destijds Eric O zo snel mogelijk achter de tralies zetten.
Dat rapport is hier terug te vinden.  8)

A.J.

Citaat van: Poleme op 07/09/2011 | 20:25 uur
Dat rapport van vorige week gelezen, geschreven door Joan de Wijkerslooth?

Vertel eens wat meer over dat rapport, of waar ik dat kan vinden. Want betrokkene wilde destijds Eric O zo snel mogelijk achter de tralies zetten.

Ros

De CDA en VVD was er alles aan gelegen, kost wat kost, terug te keren naar Afghanistan met andere doelen voor ogen dan de democratie, wetshandhaving en leefomstandigheden van de bevolking voor ogen.

Met name GL had een ander doel voor ogen zijnde vrede en veiligheid te verspreiden in de wereld. Die kans kregen zij van de regering om eisen en wensen op tafel te leggen hoe het allemaal zou moeten in ruil voor instemming in de kamer. Het debat voorafgaand aan deze instemming is m.i. een bevestiging wat er eerder in het torentje achter gesloten deuren is besproken.

GL heeft nu de gelegenheid om over de rug van deze stuntelende Minister de zaak recht te trekken, de stekker eruit te trekken en de regering de gelegenheid te geven tegen onze bondgenoten te verklaren dat er geen meerderheid is voor de uitvoering van deze missie en dat daarom het feest niet door kan gaan.

De zondebok in dit verhaal word Hans Hillen en alle partijen gaan weer over tot de orde van de dag. Komt nog goed uit ook want de centen zijn hard nodig om andere (Griekse) gangsters uit de brand te helpen

Cigarz

#8
Helemaal mee eens, maar het is ook wel ongelooflijk naïef geweest van iedereen om daadwerkelijk te denken dat we eisen aan de Afghaanse overheid konden stellen over de inzet van de op te leiden politie. Om serieus te denken dat er in Afghanistan een politie mogelijk zou zijn naar Nederlands model, die zich alleen met wetshandhaving bezig zou houden. En wie beweert er dan eigenlijk dat het bestrijden van terroristen (Taliban/Al Q'aida) niet onder 'wetshandhaving' valt? De DSI valt toch ook onder het KLPD? Maar door te denken dat de Afghaanse politie niet zou hoeven te vechten, snapt helemaal niks van de situatie in Afghanistan en is er duidelijk nog nooit geweest.
Die linkse kliek moet in dit geval niet nu boos zijn op een minister (hoe incapabel ook) die hardop de waarheid durft te stellen, maar vooral op zichzelf dat ze destijds maar al te graag de waarheid hebben laten verdraaien om hun eigen naïeve, wereldvreemde idealen te kunnen ondersteunen...

KapiteinRob

Citaat van: Cigarz op 07/09/2011 | 20:24 uur
Waar zijn we nou het meest verontwaardigd over? Dat hij nu hardop durft te zeggen wat we allemaal al vanaf het begin wisten?

Als ik voor mezelf spreek, vind ik het prima dat-ie nu de waarheid spreekt maar waardoor je dus automatisch kunt vaststellen dat hij tijdens het debat voor de Kunduzmissie stond te liegen. En nu wederom bij monde van zijn premier de jokkebrok uithangt. Oftewel niet voor het eerst een slapjanus als leider van onze organisatie.

Poleme

Misschien moet de gehele tweede kamer + kabinet maar eens voor de spiegel gaan staan.  En zich afvragen: we sturen duizenden mensen naar Centraal-Azië met een fundamenteel tekort schietend mandaat.  Ga eens krijgskunde studeren!
De Nederlandse 3D aanpak was op papier goed, maar in de praktijk kwam er weinig van terecht door dat mandaat.

Piraten bestrijding.  Dat rapport van vorige week gelezen, geschreven door Joan de Wijkerslooth?
We hebben een nieuwe Hugo de Groot nodig, met doortastende Marns op Nederlandse dekken.

MinDef in de Lage Landen.  Ga er maar aan staan, je bent wisselgeld en sluitpost.  
Den Nederlander, mooie idealen over internationale rechtsorde.  Maar zodra er (grote) risico's worden gelopen, dan snel verbergen, wegkijken of je verstoppen achter iemand anders.
Een adequaat offer in pecunia brengen voor onze eigen veiligheid,  het overgrote deel van de bevolking en politici heeft er geen oren naar.
Heeft er ooit wel eens een MInDef minister bestaan die goed deed in de ogen van de stuurlui aan wal?

Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Cigarz

Waar zijn we nou het meest verontwaardigd over? Dat hij nu hardop durft te zeggen wat we allemaal al vanaf het begin wisten?

Oorlogsvis

Mijn sympathie heeft hij ook niet al is het alleen maar om die slome houding van hem. Maar ik denk dat iedere minister van Defensie die moet bezuinigen afgebrand zal worden door het personeel.
Eigenlijk is de hele Nederlandse samenleving de echte schuldige van de bezuinigingen want niemand ziet de noodzaak van een sterke krijgsmacht in de linkse maar ook rechtse politiek voorop.
Alles gaat naar de zorg...wisten jullie trouwens ook dat we hier in Nedeland een ziekenhuis speciaal voor illegalen hebben ?..wist ook iet wat ik hoorde..gewoon gratis zorg voor mensen die illegaal hier vertoeven..betaald door jij en ik.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Enforcer op 07/09/2011 | 20:02 uur
Dit kan nog wel eens een lang topic gaan worden....

Het zou bijna leuk zijn als het niet zo ernstig zou zijn.

Enforcer

Dit kan nog wel eens een lang topic gaan worden....

jurrien visser (JuVi op Twitter)

De blunders van minister Hans Hillen

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap sprak gisteren van de 'zoveelste blunder' van Defensie-minister Hans Hillen, nadat hij de missie naar Kunduz een 'militaire missie' had genoemd. Op welke eerdere 'blunders' doelde zij?
Problemen bij de Defensie Materieel Organisatie
Eind vorig jaar en begin dit jaar publiceert de Volkskrant artikelen over van frauduleuze handelingen, diefstal en andere misdragingen bij een vestiging van de Defensie Materieel Organisaties (DMO) in Den Helder.  Na de eerste onthullingen sprak Hillen in de Kamer weinig overtuigend over 'incidenten' terwijl zijn ambtelijke top wist dat er meer aan de hand was.

Kamerleden stonden begin maart op hun achterste benen, omdat Hillen eerder dit jaar had verzekerd dat er buiten een DMO-onderdeel in Den Haag niks aan de hand was. Het onjuist informeren van de Kamer geldt als een politieke doodzonde. Hillen hield gisteren vol dat hij destijds alle beschikbare informatie had verschaft. Dat gebeurde op gezag van twee topambtenaren, die, naar later bleek, wel op de hoogte waren van wat Hillen 'incidenten' in Den Helder noemde.

Vanuit de Kamer klonk de roep om maatregelen tegen het tweetal, maar de minister hield hen de hand boven het hoofd. De ene, de hoofddirecteur van DMO, had weliswaar een 'beoordelingsfout' gemaakt, maar daarbij was geen sprake van kwade wil. Bij de ander, de secretaris-generaal, was de informatie 'weggezakt', aldus Hillen. 'In beide functionarissen heb ik het volste vertrouwen. Ik heb hun inbreng hard nodig bij de zware bezuinigingsoperatie die eraan komt.'

Het helikopter-incident
Begin maart wordt de bemanning van een Lynx-helikopter gevangen genomen door Libische troepen. De operatie was bedoeld om een werknemer van het Nederlandse ingenieursbureau Royal Haskoning te evacueren. Na de landing werd de maritieme helikopter echter ingesloten door een gewapende eenheid van Kaddafi. Die belette het toestel weer op te stijgen.

Er ging van alles mis bij de mislukte evacuatie. In het debat over de kwestie, op 29 maart, toonde de Kamer zich verbijsterd over de gebrekkige informatie van het kabinet en de langs elkaar heen werkende onderdelen van Defensie. Het bleef onduidelijk waarom de Nederlandse ingenieur op 27 februari moest worden weggehaald. Het kabinet vreesde dat het een dag later niet meer zou kunnen vanwege het wankelende Libische regime.

De oppositie hekelde de laconieke houding van Hillen. D66-leider Pechtold zette hem weg als 'de vleesgeworden arrogantie'. Na de ministerraad had Hillen gereageerd op de ophef met de tekst dat hij als Kamerlid ook wel eens verontwaardigd was.

Bezuinigingen bij Defensie
Er moest dit jaar een miljard worden bezuinigd bij Defensie. Dat vond Hillen als minister uiteraard niet leuk. Maar de manier waarop hij de bezuinigingen verdedigde zette bij veel Kamerleden kwaad bloed.

Hillen deed dat niet overtuigend. Hij begon al met het maken van excuses voor het 'snijden in gezond vlees'. Daarna probeerde hij de schuld bij anderen te leggen: het is vooral 'de hele samenleving' die het belang van een goed leger onvoldoende ziet, de 'linkse partijen' voorop. Er bleek ook nog dat hij eigenlijk van plan was in zijn brief aan de Tweede Kamer de noodklok te luiden: 'Ik hoop dat deze brief bijdraagt tot het besef dat Nederland voor zijn veiligheid onderverzekerd dreigt te raken.' De zin werd geschrapt na overleg in de ministerraad.

Bezuinigingen herzien?
In juli van dit jaar wekte Hillen in het tv-programma Eén Vandaag de indruk dat hij de af afgesproken bezuinigingen nog eens zou willen herzien. Hij zei: 'In dit kabinet moeten we 18 miljard euro bezuinigen, terwijl er in dezelfde periode 15 miljard euro in de zorg bijkomt'. (...) 'Natuurlijk is goede zorg belangrijk. Maar als wij morgen de veiligheid in de waagschaal stellen omdat wij vandaag alleen maar goede zorg willen, moeten wij die afweging nog een keertje extra maken.'

's Avonds al werd de suggestie herroepen door zijn eigen ministerie. De minister zal de bezuinigingen 'loyaal' uitvoeren, zo benadrukte het departement. Volgens Kamerlid Wassila Hachchi moest de minister gaan staan voor die keuze 'en niet steeds als een verongelijkt jongetje zeurend in de hoek gaan staan'.

Kunduz als militaire missie
GroenLinks en andere oppositiepartijen reageerden als door een wesp gestoken op uitlatingen van Hillen in het weekblad Vrij Nederland. 'De Kamer kan wel zeggen: het is een civiele missie, maar het is vooral militair', aldus Hillen. 'Ik was blij dat we groen licht hebben gekregen, maar ik wilde wel dat het parlement wist waar het ja tegen zei. Ik vind het nog steeds raar dat Kunduz geen militaire missie mag heten terwijl het bijna alleen maar militairen zijn.' Feit is dat Defensie honderden militairen inzet, terwijl er slechts enkele tientallen politiemensen naar de Afghaanse provincie worden gestuurd.

Premier Rutte noemde het gisteren 'betreurenswaardig' dat er - opnieuw - ophef is ontstaan over de missie, door toedoen van Hillen. In de Kamer begint het geduld op te raken met de minister. Zijn gedrag wordt omschreven als neerbuigend. 'Hij praat een beetje uit de hoogte, alsof hij de enige is die weet wat er in de wereld gebeurt', aldus Joël Voordewind (ChristenUnie), wiens partij eveneens eisen stelde aan de missie om het kabinet aan een Kamermeerderheid te helpen.

D66, mede-initiatiefnemer van de missie, sprak bij monde van partijleider Alexander Pechtold over de zoveelste 'verbale uitglijder' van Hillen.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4905/De-missie-naar-Kunduz/article/detail/2894829/2011/09/07/De-blunders-van-minister-Hans-Hillen.dhtml