Crisis in Russische ruimtevaart

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 08/09/2011 | 21:56 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Crisis in Russische ruimtevaart

Toegevoegd: donderdag 8 sep 2011, 16:13
Update: donderdag 8 sep 2011, 18:12

Door correspondent Kysia Hekster

Maar liefst vier keer ging het mis de afgelopen maanden bij de lancering van allerlei verschillende satellieten en raketten. In Rusland woedt nu de discussie: zijn het allemaal op zichzelf staande incidenten of is er iets chronisch mis in de Russische ruimtevaartindustrie?

Valeri Mensjikov is een toonaangevende ruimtevaartdeskundige. 25 jaar lang werkte hij op lanceerbasis Baikonour in Kazachstan. Nu is hij directeur van een groot ruimtevaartinstituut. "Het ging mis in de jaren 90", zegt Mensjikov, terwijl hij in het kosmonautenmuseum in Moskou een replica van een raket inspecteert die hij zelf nog lanceerde. "Toen hadden we niet eens geld om salarissen uit te keren, jarenlang. Rusland zat aan de grond en daar heeft de ruimtevaartindustrie tot op de dag van vandaag last van."

Lachen vergaan
In het ruimtevaartmuseum bekijken bezoekers het ene Russische succesverhaal na het andere. De eerste raket in de ruimte, de Spoetnik, werd door de Sovjets succesvol gelanceerd. Het hondje Laika (blaffer) was het eerste levende wezen in de ruimte. Belka (Russisch voor eekhoorn) en Strelka (pijl), de eerste honden die levend en wel terugkeerden naar aarde.

De hoofdrol in het museum is weggelegd voor Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte. 12 april was dat 50 jaar geleden, reden voor groot feest. Maar het lachen is de Russen inmiddels behoorlijk vergaan.

Toekomst
Al te optimistisch over de toekomst van de Russische ruimtevaart is Mensjikov niet. "Het duurt lang een nieuwe generatie ruimtevaarders op te leiden. Het is een hele industrie. Raketten zijn er nodig, wetenschappers, astronauten, en ga zo maar door. Mijn eigen dochter volgt een opleiding in de ruimtevaart aan de universiteit, maar van de 23 studenten die de studie afmaakten, zijn er nu nog maar 9 in Rusland."

Mensjikov: "Allemaal willen ze in het buitenland werken, waar ze meer betaald krijgen en de voorzieningen beter zijn. De politici investeren weer volop geld in de industrie, maar het succes van toen, dat heb je niet een-twee-drie weer terug. Daar gaan jaren overheen."

Bron NOS