'Nieuw rechts terrorisme in Duitsland'

Gestart door Lex, 13/11/2011 | 23:27 uur

Lex

KARLSRUHE - Het Federaal Gerechtshof van Duitsland heeft zondagavond de 36-jarige Beate Z. in hechtenis genomen op verdenking van ''de oprichting en het lidmaatschap van een terroristische vereniging''.

De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks racistische moorden op buitenlanders.

In Duitsland is geschokt gereageerd. Minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich repte over ''een nieuwe vorm van rechtsekstremistisch terrorisme''.

De Duitse politie heeft zondag tevens een andere verdachte van de reeks racistische moorden opgepakt. De 37-jarige man uit de omgeving van de stad Hannover zou net als Z. lid zijn van de extreem rechtse beweging Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU).

Turken
De arrestanten en twee overleden anderen zouden tussen 2000 en 2006 acht Turkse ondernemers en een Griekse middenstander hebben vermoord.

Dat gebeurde in München, Neurenberg, Hamburg, Kassel, Rostock en Dortmund. De moorden staan in Duitsland bekend als de 'dönermoorden', omdat het meestal ging om snackbarhouders.

Politieagente
Justitie verdenkt de vier ook van de moord op een 22-jarige politieagente in 2007. Ze werd van dichtbij doodgeschoten in de plaats Heilbronn, ten noorden van Stuttgart. Een collega werd eveneens neergeschoten. Hij lag wekenlang in coma.

De vier neonazi's zitten mogelijk ook achter de explosie van een spijkerbom in Keulen in 2004. Daarbij vielen 22 deels zwaar gewonden. De bom ontplofte in een wijk waar veel Turken wonen.

Verdachte omstandigheden
Twee van de verdachten overleden begin deze maand onder onduidelijke omstandigheden. Bij een doorzoeking van hun woning vond de politie het gestolen dienstwapen van de agente. Ook werd extreem rechts propagandamateriaal aangetroffen.

De vondst bracht de politie op het spoor van Z.. In het verleden zou ze lid zijn geweest van de ultranationalistische beweging Thüringer Heimatschutz.

© ANP
13 november 2011 23:20