Thales wint de Innovation Game

Gestart door Ace1, 14/11/2011 | 17:48 uur

Ace1

Een idee voor een draagbaar waarschuwingssysteem dat eigen-vuur-incidenten (blue on blue) moet voorkomen, is op de Defensie Innovation Game 2011 in Den Haag uitgeroepen tot beste technologieproject. Het winnende idee 'Met OOG voor vrienden' is bedacht door Thales Nederland, TNO, ADSE Consulting & Engineering en het NLR. Het consortium ontving een geldprijs van 200.000 euro om het idee verder uit te werken.

In het concept wordt een laserstraal die de schutter uitstuurt, gedetecteerd door het uniform van de militair. Door dit signaal binnen een fractie van een seconde terug te koppelen naar de schutter weet deze dat hij op een bevriende militair richt.

Eigen vuur

Het draagbare systeem biedt de militair beslissingsondersteuning als hij in onoverzichtelijk gebied (OOG) onder vijandelijk vuur komt. Te denken valt aan operaties in bossen, duisternis, verstedelijkt gebied en gebouwen. Door onvoldoende overzicht en exacte positiebepaling van eigen troepen, komt eigen vuur in dergelijke gevallen nog te vaak voor.

Stimuleren

De Innovation Game wordt georganiseerd door het research and development-onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Met de game wil dit DMO-onderdeel de krijgsmacht, kennisinstituten en defensie-industrie stimuleren met ideeën te komen voor uitdagingen waar Defensie mee wordt geconfronteerd. Defensie investeert veel in de opbouw van kennis bij de instituten en werkt voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën nauw samen met de defensie-industrie. Met behulp van de Innovation Game worden deze resultaten beter zichtbaar.

Het consortium presenteert het winnende idee op 1 december 2011 nogmaals tijdens het 23e NIDV Symposium in Rotterdam.


http://thalesalerts.com/2011/sept-okt-nov/Winnaar%20Innovation%20Game%202011.doc/