Hollanders naar tandarts in Turkije

Gestart door Ace1, 15/12/2011 | 17:09 uur

Ace1

Steeds meer mensen kiezen voor een goedkope tandarts in het buitenland • Nederlandse tandspecialisten waarschuwen voor 'tandartsreizen'

Het aantal mensen dat naar het buitenland reist voor een goedkope tandartsbehandeling stijgt. Vooral Turkije is populair. Dat blijkt uit een rondvraag van Metro.

"Sinds de economische crisis is het aantal behandelingen sterk gestegen", vertelt Musa Temel van Dental Reizen. Op dit moment behandelt Dental Reizen  dertig tot veertig patiënten in de maand. Voor de crisis was dat nog maar de helft. Tandcorrect heeft drie klinieken in Turkije waar het enkele honderden Nederlanders behandelt. "Als mensen bij ons zijn geweest vertellen ze het door aan familie en vrienden. Hierdoor komen er steeds meer."

De behandelingen in het buitenland zijn een stuk goedkoper dan in Nederland. Bij Dental Reizen kost het plaatsen van een kroon 185 euro. In Nederland kost dat volgens Temel 600 euro.
De Associatie Nederlandse Tandartsen waarschuwt voor de tandartsreizen. Volgens Menno Tusschenbroek is het onduidelijk wat de kwaliteit van de tandartsenbehandeling zijn. Je weet volgens hem niet wat de eisen voor een Turkse kliniek zijn en hoe er wordt gecontroleerd. "Je moet afgaan op de informatie van een commerciële organisatie die er belang bij heeft dat er zoveel mogelijk mensen naar hun buitenlandse klinieken gaan." En als er bij thuiskomst blijkt  dat er iets mis is gegaan, kun je volgens Tusschenbroek niet bij Nederlandse tandartsen terecht voor garantie.

Volgens Temel van Dental Reizen hoeven Nederlanders niet bang te zijn voor een buitenlandse tandarts. In zijn klinieken in Turkije en Hongarije werken tandartsen die een vergelijkbare opleiding hebben als Nederlandse specialisten, vertelt hij. "Ook de kronen en implantaten zijn van hetzelfde materiaal als hier." Temel kwam op het idee een kliniek in Turkije te beginnen toen hij daar een aantal tanden brak. Hij was huiverig naar de tandarts te gaan, maar keus had hij niet. "Tot mijn verbazing  kreeg ik perfecte kronen voor een prijs die veel lager lag dan in Nederland."

Temel voorspelt dat de komende maanden er nog meer Nederlanders zich in goedkope landen aan hun gebit laten behandelen. Volgens hem zullen de tandarts­kosten de komende jaren nog alleen maar verder stijgen. "Ik hoor veel mensen over dure tandartsverzekeringen en hoge prijzen."

"Tijdens het eten van een knak­worst beet ik mijn kies dwars doormidden", vertelt Danny van de Tillaart. Na onderzoek bij de tandarts bleek dat de behandeling hem 1100 euro zou gaan kosten. Van vrienden hoorde hij over een goedkope tandarts in Turkije.

Na enig onderzoek vond Van de Tillaart uit dat de behandeling in Turkije maar rond de 400 euro kost. "De vlucht naar Turkije kost ongeveer 50 euro. Zo spaar ik bijna 700 euro uit." Eigenlijk wilde Van de Tillaart met tien vrienden naar de Turkse tandarts om daarna nog een weekje vakantie te vieren. Helaas voor hem kan hij op het gekozen tijdstip niet mee.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/hollanders-naar-tandarts-in-turkije/SrZklo!mMgbyJkr4fRrI/

Ik weet niet of ik dit nieuws in de juiste topic heb geplaats het zou natuurlijk i.vm. met bezuinigen van het kabinet in de topic daarvoor kunnen worden geplaatst?