Hongarije en haar problemen

Gestart door Ace1, 14/01/2012 | 10:54 uur

SMI de Boer

Wordt Roemenie daarmee geisoleerd van het westen?
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

VandeWiel

Citaat van: Ace1 op 14/01/2012 | 11:10 uur
Rob,

Premier Victor Orban is bezig om Hongarije om te vormen van een democratie naar een dictatuur. van Rusland en diverse landen in het midden oosten bestaan vergelijkbare topics.

Ik denk dat Rob graag deze reactie direct er bij had gezien als opening van de discussie, ook al is die voor de meeste misschien bekend omdat ze al op de hoogte zijn ;)

Maar Hongarije is geen fijne ontwikkeling. Nu gaat het spannend worden of het Europa van 2012 zo goed functioneert dat ze de situatie kan manipuleren en verdere verslechtering kan voorkomen. Het zou een groot succes voor "Europa" zijn als ze daar toe in staat is. Wat mij betreft is dit een echte test om te zien dat de Europese samenwerking en alle kosten die daar bij horen echt tot meer vrede in Europa leiden. Voor mij is dit namelijk het belangrijkste argument om pro Europa te zijn en haar manco's voor een groot gedeelte voor lief te nemen.

Ace1

Rob,

Premier Victor Orban is bezig om Hongarije om te vormen van een democratie naar een dictatuur. van Rusland en diverse landen in het midden oosten bestaan vergelijkbare topics.

KapiteinRob

Niet voor het eerst: als je in dit board een topic opent, moet er een aanzet tot discussie gegeven worden. Zonder dit oogmerk artikelen plaatsen is dus NIET de bedoeling.

Rob
Forumbeheerder

Ace1

Hongaar haalt geld van de bank.

Bankrun. Hongaren gaan massaal naar de bank om hun tegoeden op te nemen vanwege de onzekere situatie in het land.

Hongaren zijn massaal begonnen hun spaargeld van de bank op te nemen. Ze zijn bang dat de nieuwe regeringshervormingen het geld anders wel eens zouden kunnen bevriezen. Vorige week gingen al duizenden Hongaren woedend de straat op om te protesteren tegen controversiƫle wijzigingen in de Grondwet.

Victor Orban, de premier van het land, zou volgens de burgers de hervorming gebruiken om meer politieke controle uit te kunnen oefenen.

Ook Europa kijkt argwanend tegen de nieuwe wetswijziging aan. Zo zou de wet de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank aantasten en daarmee de EU-wetgeving schenden. Eerder toen in 1989 het communististische regime viel, zouden er ook Hongaarse banksaldo' verwijderd zijn.
Naast de onrust rond de hervormingen en het dreigende faillissement van het land, hebben de Hongaren ook nog te maken met een steeds verder dalende waarde van hun munt Florint. De benzineprijzen staan op recordhoogte, de schulden lopen enorm op en bovenop dit alles ,is het openbaar vervoer in de stad stop gezet vanwege financiele redenen.

Terwijl iedereen weet dat er een internationale lening nodig is, blijven politici hun spel spelen. Ze laten weten dat de IMF-deligatie vorige maand Hongarie verliet met de boodschap over een lening na te denken.

En die vraag is precies de vraag die tien miljoen Hongaren zichzelf stelden de afgelopen week. Terwijl de regerende partij van Fidesz de nieuwe grondwet met een groots gala in het Opera House vierden, schreeuwden demonstranten "Viktator" tegen de nationalistische premier Victor Orban.

Online zijn grappen te lezen als: "Indirect zegt Victor dat het niet de benzineprijzen zijn die zo hoog zijn, maar dat wij Hongaren gewoon helemaal blut zijn." Maar natuurlijk kunnen de grappen de onbeantwoorde vragen niet bedekken. Waarom speelt de regering een machtsspel, in plaats te vragen om een helpende hand? En wat gaat er gebeuren als het land failliet wordt verklaard?

http://www.metronieuws.nl/nieuws/hongaar-haalt-geld-van-de-bank/SrZlam!i7Ygt8xymSdt2/

We mogen blij zijn dat Hongarije niet deelneemt aan de Euro.