Spanning(en) rond Iran

Gestart door Lex, 14/02/2012 | 16:51 uur

Ace1

Tienduizenden mensen bij begrafenis Iraanse president Raisi

De Iraanse president Ebrahim Raisi, die zondag overleed bij een helikoptercrash, wordt vandaag begraven in zijn geboorteplaats Mashhad, bij het graf van imam Reza, een van de heiligste plekken voor sjiitische moslims. Hij is de eerste grote politieke leider die daar begraven wordt.

Er zijn tienduizenden Iraniërs afgekomen op de rouwstoet om Raisi te herdenken. De eerste processie voor de omgekomen president was dinsdag in Tabriz, in het noordwesten van het land. Ook werden deze week ceremonies gehouden in Teheran en Qom.

Raisi kwam zondag om bij een helikoptercrash, op zo'n twintig kilometer van de grens met Azerbeidzjan. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian en zeven anderen kwamen daarbij om.

De helikopter stortte neer in slecht weer, in een bergachtig gebied. Door dichte mist verliep de reddingsoperatie na de crash moeizaam. De Iraanse staatstelevisie meldt tot dusver niets over een mogelijke oorzaak van de het ongeluk.

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, kondigde gisteren vijf dagen van nationale rouw aan vanwege de dood van president Raisi.

Massaexecutie
Raisi werd in 2021 president van Iran. Daarvoor was hij de hoogste rechter van het land. Onder zijn leiding sloeg Iran een nog conservatievere weg in. Hij werd gezien als protegé en mogelijke opvolger van de hoogste leider ayatollah Ali Khamenei.

Door veel Iraniërs wordt Raisi als verantwoordelijk gezien voor het hardhandig neerslaan van de grote protesten na de dood van Mahsa Amini in 2022. Raisi was verder betrokken bij een massaexecutie van zeker 5000 mensen aan het eind van de oorlog tussen Iran en Irak in de jaren 80, wat hem de bijnaam "de slager van Teheran" opleverde.

Een video is op onderstaande link te bekijken.

https://nos.nl/artikel/2521589-tienduizenden-mensen-bij-begrafenis-iraanse-president-raisi

Ace1

Machtsvacuüm in Iran, veel komt nu aan op opperste leider Khamenei

Met de dood van president Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Amirabdollahian is het Iraanse regime twee prominente gezichten kwijt. De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, bezwoer gisteravond al dat alles in Iran gewoon zal doorgaan. De vraag is of dat zo is.

Ebrahim Raisi en Hossein Amirabdollahian waren sleutelfiguren van het regime in Teheran. Hardliner Raisi werd gezien als mogelijke opvolger van de 85-jarige Khamenei. Amirabdollahian was als minister actief op het internationale toneel en stond onder meer in contact met leiders van Hamas in de oorlog tussen Hamas en Israël. Hamas is een bondgenoot van Iran.

En toch: de omgekomen politici waren niet de belangrijkste leiders van Iran. De beslissende macht ligt nog altijd bij geestelijk leider Khamenei. Ook de militairen van de invloedrijke Revolutionaire Garde zijn een machtsfactor van belang. Raisi had als president natuurlijk ook zeggenschap en invloed, maar die was niet absoluut.

Zijn dood heeft hoe dan ook grote gevolgen. "Er is nu een machtsvacuüm", zegt Irandeskundige en analist Damon Golriz. "En dat is niet wat het fragiele regime wil."

Weinig charisma, wel steun
Raisi was een zeer conservatieve president. Hij maakte al lange tijd deel uit van het Iraanse establishment en zijn carrière begon binnen justitie. Hij wordt door mensenrechtenorganisaties medeverantwoordelijk gehouden voor de executie van duizenden politieke gevangenen, eind jaren 80. Hij was toen een van de rechters in het zogeheten 'doodscomité'. Het kwam hem op de bijnaam 'slager van Teheran' te staan.

Raisi klom op tot hoogste baas van justitie in Iran. In al zijn functies toonde hij zich loyaal aan het systeem. In 2021 werd hij gekozen tot president, bij verkiezingen waarbij gematigde kandidaten werden geweerd en veel kiezers thuisbleven. "Raisi was een man die weinig charisma had, maar wel de steun genoot van de conservatieve elite", zo typeert kenner Peyman Jafari hem.

In de ambtstermijn van Raisi viel de grootschalige aanval op Israël met drones en raketten, vorige maand, als vergelding voor een Israëlische luchtaanval in Syrië, waarbij onder meer twee Iraanse generaals om het leven kwamen. Vrijwel alle Iraanse projectielen werden uit de lucht geschoten.

In 2022 had Raisi onder meer te maken met grootschalige protesten na de dood van Mahsa Amini. Die werden met veel geweld neergeslagen, maar de spanningen zijn niet verdwenen.

Ook Jafari zegt dat de macht van de president in Iran beperkt is, maar zijn rol moet ook niet worden uitgevlakt. "Als het gaat om de economie of de infrastructuur, bijvoorbeeld. De president kan ook iemand zijn die toch een stem probeert te geven aan onbehagen in de bevolking. Dat heeft Raisi niet gedaan. Hij was een man van het systeem."

Een deel van de Iraanse gemeenschap in Nederland vierde vandaag feest. Sommigen zijn gevlucht voor het regime:

Dat systeem staat nu op een splitsing, zegt Golriz. Op korte termijn is duidelijk wat er gebeurt: de eerste vicepresident Mokhber schuift een plaats op en volgens de grondwet moeten er binnen vijftig dagen presidentsverkiezingen worden gehouden.

Golriz: "Het hangt af van hoe Khamenei met deze situatie omgaat. Ziet hij dit moment als een kans om intern en internationaal een andere koers te varen, met een nieuw gekozen president? Of gaat hij door op hetzelfde pad?" De uitkomst kan op lange termijn ook gevolgen hebben voor de opvolging van Khamenei zelf. Die regeert al sinds 1989.

"De uitdaging gaat worden om iemand te vinden die stabiliteit kan handhaven en loyaal kan blijven aan de opperste leider", zegt Jafari. In het conservatieve kamp zijn volgens hem veel mogelijke kandidaten te vinden. "Grote vraag is of het politieke establishment ook gematigde of hervormingsgezinde kandidaten zal toelaten tot de verkiezingen."

'Geeft ook mogelijkheden'
Golriz ziet het huidige vacuüm ook als een kans. "Verkiezingsperioden zijn altijd een moment geweest voor de bevolking, dissidenten en de oppositie om zich op allerlei manieren tegen het onderdrukkende regime te organiseren."

Khamenei zal daar niet op zitten te wachten, zegt hij, omdat zijn legitimiteit en machtsbasis op de proef worden gesteld. "De verkiezingstijd geeft mogelijkheden om nieuwe politieke realiteiten te creëren."

Jafari verwacht dat Iran een onrustige periode tegemoet gaat. "Iran kampt met grote economische problemen, die voor een belangrijk deel voortkomen uit corruptie in het systeem, ondemocratische besluitvorming en sancties. We zien het conflict in de regio zich uitbreiden. En dus is dit een heel spannend moment voor Iran en de hele regio."

Op onderstaande link is een video te bekijken.

https://nos.nl/artikel/2521205-machtsvacuum-in-iran-veel-komt-nu-aan-op-opperste-leider-khamenei

Ace1

Kabinet Iran houdt nieuwe spoedzitting na dood president: hoe verder?

TEHERAN - Het kabinet in Iran is voor de tweede keer binnen 24 uur bijeengekomen voor een spoedzitting, melden Iraanse media maandagochtend. Deze stap komt na de bevestiging van het overlijden van president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

Vicepresident Mohammad Mokhber had zondagavond al een vergadering voorgezeten, nadat de helikopter van de president en minister vermist was geraakt in het noordwesten van Iran.

De Iraanse wet schrijft voor dat een president bij overlijden wordt opgevolgd door de vicepresident. In dit geval is dat Mokhber, een voormalig officier van de Islamitische Revolutionaire Garde. De hoogste leider van het land, ayatollah Ali Khamenei, moet hiermee echter eerst instemmen. Vervolgens moeten binnen vijftig dagen nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden.

De regering van Iran zegt "'zonder verstoring" te zullen opereren na de dood van president Ebrahim Raisi.

De dood van Raisi komt te midden van opgelopen spanningen in het Midden-Oosten door de oorlog tussen Israël en Hamas. Door Iran gesteunde groeperingen voeren aanvallen uit op Israël of aan Israël gelinkte schepen. Teheran heeft Israël vorige maand zelf voor het eerst rechtstreeks aangevallen, met drones en raketten. De spanningen zijn inmiddels iets afgenomen, maar blijven hoog.

Zondagochtend benadrukte Raisi nog de steun van Iran aan de Palestijnen. ,,Wij geloven dat Palestina de voornaamste kwestie is van de moslimwereld en we zijn ervan overtuigd dat de mensen van Iran en Azerbeidzjan altijd de mensen van Palestina en Gaza steunen en het zionistische regime haten", aldus Raisi.

In het politieke systeem van Iran is niet de president maar de hoogste geestelijke leider degene die het laatste woord heeft over belangrijke beleidszaken. Raisi werd wel gezien als een sterke kanshebber om zijn mentor, de 85-jarige ayatollah Ali Khamenei, op te volgen.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/88466182/kabinet-iran-houdt-nieuwe-spoedzitting-na-dood-president-hoe-verder

Ace1

Iraanse president Raisi overleden bij helikoptercrash

Beschermeling van ayatollah Ali Khamenei dood


TEHERAN - De Iraanse president Ebrahim Raisi is omgekomen bij een helikoptercrash. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian kwam om het leven bij de crash. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie en is later bevestigd door vice-president Mohsen Mansouri .

Zondag werd duidelijk dat er een ongeluk was gebeurd met de helikopter waarmee Raisi en Amir-Abdollahian terugreisden vanaf een werkbezoek aan de grens met Azerbeidzjan. Het duurde lang voordat reddingswerkers het wrak konden bereiken. Een overheidsfunctionaris bevestigde maandagochtend vroeg dat Raisi en Amir-Abdollahian het ongeluk niet hebben overleefd. Raisi zat in de helikopter met acht andere personen. Er zijn geen overlevenden.

De helikopter stortte zondag neer toen deze in zware mist bergachtig terrein doorkruiste, vertelde een Iraanse functionaris aan persbureau Reuters. Reddingswerkers hadden moeite de plaats van het incident te bereiken. De crash gebeurde op de terugweg van een bezoek aan de grens met Azerbeidzjan.

Iraanse staatsmedia berichten dat slecht weer de oorzaak van de crash was en de bergingswerkzaamheden bemoeilijkt. Verschillende landen, waaronder Azerbeidzjan, Irak, Qatar, Rusland en Turkije boden hulp aan bij de reddingsacties. Ook kwam er hulp vanuit de Europese Unie. Iraanse burgers gingen de straat op om te bidden voor hun president.

Onderdelen en sancties
Volgens sommige mediaberichten reisde Raisi in een tientallen jaren oude helikopter. Mede vanwege internationale sancties beschikt Iran niet over de middelen om zijn vloot te moderniseren. Daarnaast kan het moeilijk aan reserveonderdelen komen. Twee andere helikopters van het presidentiële konvooi wisten zondag wel veilig te landen. De militaire luchtvloot dateert van voor de Iraanse revolutie van 1979. Het toestel waar Raisi in zat, was een Bell 212-helikopter van Amerikaanse makelij.

Ebrahim Raisi was sinds 2021 president van Iran. Hij volgde Hassan Rouhani op. De 63-jarige Raisi was een hardliner die vroeger aan het hoofd van justitie stond. Hij was een beschermeling van ayatollah Ali Khamenei en werd genoemd als opvolger van de religieuze leider als die zou sterven of zou aftreden. De regering van Iran zegt 'zonder verstoring' te zullen opereren na de dood van Raisi.

Moraliteitswetten
Na zijn aantreden gaf Raisi opdracht tot een aanscherping van de moraliteitswetten. Er ontstond een golf van massale protesten als gevolg van de dood van de Iraans-Koerdische Mahsa Amini in september 2022, terwijl zij in hechtenis zat. Onder Raisi werd hardhandig opgetreden tegen deze protesten.

De dood van Raisi komt te midden van opgelopen spanningen in het Midden-Oosten door de oorlog tussen Israël en Hamas. Door Iran gesteunde groeperingen voeren aanvallen uit op Israël of aan Israël gelinkte schepen. Teheran heeft Israël vorige maand zelf voor het eerst rechtstreeks aangevallen, met drones en raketten. De spanningen zijn inmiddels iets afgenomen, maar blijven hoog.

Hamas betuigde het ,,diepste medeleven en solidariteit" aan geestelijk leider Ali Khamenei, de Iraanse regering en het Iraanse volk voor ,,dit immense verlies. Hamas prijst de overleden Iraanse leider voor zijn steun.

Zondagochtend benadrukte Raisi nog de steun van Iran aan de Palestijnen. ,,Wij geloven dat Palestina de voornaamste kwestie is van de moslimwereld en we zijn ervan overtuigd dat de mensen van Iran en Azerbeidzjan altijd de mensen van Palestina en Gaza steunen en het zionistische regime haten", aldus Raisi.

In het politieke systeem van Iran is niet de president maar de hoogste geestelijke leider degene die het laatste woord heeft over belangrijke beleidszaken.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1148738313/iraanse-president-raisi-overleden-bij-helikoptercrash

Lex

Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi zou gevonden zijn: nog geen duidelijkheid over lot

UZI - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij ,,een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een ,,harde landing" hebben gemaakt in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan. De minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Vahidi bevestigde het nieuws op de staatstelevisie. Verschillende Iraanse media schrijven dat Raisi aan boord van de helikopter was.

Lees verder: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1317712048/verongelukte-helikopter-iraanse-president-raisi-zou-gevonden-zijn-nog-geen-duidelijkheid-over-lot

Telegraaf, 19-05-2024

Ace1

Citaat van: Huzaar1 op 27/04/2024 | 10:39 uurEdit je bericht even, staan veel dubbelingen ;)

Aangepast, vermoedelijk een beveiling van Times of Israël?

Huzaar1

Edit je bericht even, staan veel dubbelingen ;)
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

#2035
Israel used radar-evading missile to hit S-300 defenses near Natanz nuke site – report

NYT says attack was 'calibrated' to show Israel's capability to dodge Iran's air defenses, make Tehran 'think twice' before another assault; Iran's FM claims it merely faced 'toys'

The alleged Israeli strike overnight Thursday-Friday on Iranian air defenses near the Natanz nuclear site used a high-tech missile that was able to evade Iran's radar systems, in a move "calibrated to make Iran think twice" before launching another direct attack on Israel, The New York Times reported on Saturday.

Two unnamed Western officials cited by the newspaper said the missile aimed to show Tehran that Israel is able to dodge and neutralize its defenses.

Two Iranian officials said the strike hit a Russian-made S-300 air defense system. They told the newspaper that Iran had not detected intrusions into its airspace from drones, missiles or aircraft.

The newspaper said the missile was from a warplane fired "far from Israeli or Iranian airspace."

The report also said that neither the plane nor the missile entered Jordanian airspace — a calculated move to keep Amman out of any potential ramifications for the reprisal strike, after it helped shoot down some of the hundreds of drones and missiles fired by Iran at Israel last weekend.

ceremony marking the country's annual army day, in Tehran on April 17, 2024. (ATTA KENARE / AFP)
The alleged Israeli strike overnight Thursday-Friday on Iranian air defenses near the Natanz nuclear site used a high-tech missile that was able to evade Iran's radar systems, in a move "calibrated to make Iran think twice" before launching another direct attack on Israel, The New York Times reported on Saturday.

Satellite imagery seen by the Times of Israel showed damage to the radar of an S-300 system at the Eighth Shekari Air Base in Isfahan, said to be part of an array defending the nearby top-secret Natanz nuclear site. The imagery was not immediately permitted for publication, per the policy of the agency that took the photo.

Additional synthetic aperture radar satellite images taken Friday also showed evidence that the radar site was targeted.

The New York Times said the strike was deliberately designed to send a message on how a wider attack could look, with Israel able to penetrate Iranian defenses undetected.

US defense officials also told The New York Times that there was concern the precedent set by the nations' direct exchanges of blows this week could encourage further rounds of violence in the future.

Other effects could be an Iranian effort to better protect its nuclear assets and make them harder to attack, as well a potential push to move weaponry closer to Israel in case of another confrontation, experts told the paper.

US media reported Friday that the alleged Israeli strike in Iran went beyond the scope of several small drones described by Tehran. ABC news was the first to report that the air defenses at Isfahan were part of an array defending the nearby top-secret Natanz site.

Citing "senior US military sources," Fox News reported that the target of the strike was a military base in Isfahan, and not the heavily fortified nuclear facilities themselves, which lie some 100 kilometers (62 miles) to the north of the city, largely buried under a mountain.

"The Israelis hit what they intended to strike," one of the sources told Fox News, adding that there was one main target that was hit multiple times and that Iran's Russian-made air defense system was proven ineffective.

Iran had claimed earlier that three small drones were involved in the attack on Isfahan. Iranian state TV said that the small aircraft were destroyed by air defenses, and it made no mention of any missiles or damage in the attack.

Israel has not officially commented on the strike.

Despite the reports, Iran continued to insist that only several small drones were launched and that they had not caused any damage.

Iranian Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian, in New York to attend a United Nations Security Council meeting on the Middle East, likened the strike on Friday to child's play.

Speaking to NBC News through a translator, Amir-Abdollahian said the drones had taken off from inside Iran and flew for a few hundred meters before being downed.

"What happened last night was no attack," said Amir-Abdollahian. "It was the flight of two or three quad-copters, which are at the level of toys that our children use in Iran."

However, the reports that Israel had fired at least one missile appear to correlate with debris found in Iraq in the morning after residents of Baghdad reported hearing sounds of explosio

Images showed what appeared to be parts of a two-stage standoff air-to-surface missile near Latifiya, southwest of Baghdad, which would have fallen away after the missile launch, although this remains unconfirmed.

Israel has several types of these munitions available for its air force, raising the possibility it was fired as part of the attack.

Also, around the time of the incident in Iran, Syria's state-run SANA news agency quoted a military statement saying Israel carried out a missile strike targeting a southern air defense unit and causing damage. The Britain-based Syrian Observatory for Human Rights, an opposition war monitor of unclear funding, said the strike hit a military radar for government forces.

That area of Syria is directly west of Isfahan, some 1,500 kilometers (932 miles) away and east of Israel, and could provide an indication of the route taken by Israeli jets.

The facility at Isfahan operates three small Chinese-supplied research reactors, as well as handling fuel production and other activities for Iran's nuclear program.

The deeply fortified underground Natanz enrichment site, meanwhile, has been repeatedly targeted by suspected Israeli sabotage attacks.

Iran's nuclear program has rapidly advanced to producing enriched uranium at nearly weapons-grade levels since the collapse of its atomic deal with world powers, after then-US president Donald Trump withdrew America from the accord in 2018.

While Iran insists its program is for peaceful purposes, Western nations and the IAEA say Tehran operated a secret military weapons program until 2003. The IAEA has warned that Iran now holds enough enriched uranium to build several nuclear weapons if it chose to do so — though the US intelligence community maintains Tehran is not actively seeking the bomb.

Iran's insistence that the strike was carried out by drones and caused no damage appeared to be part of an effort to play down the severity of the attack.

Iran has no plan for immediate retaliation against Israel, a senior Iranian official said. The Iranian official also cast doubt on whether Israel was behind the attack in Isfahan.

Israel has for years operated under a strategy of plausible deniability regarding its attacks on Iranian interests in Syria, declining to take responsibility or speak publicly about specific sorties and giving Iran and its proxies an out to avoid retaliation.

The strategy has limits though. Israel has not taken responsibility for a strike on Iran's consulate compound in Damascus on April 1 that killed several members of the Islamic Revolutionary Guards Corp, including a top officer. Nonetheless, Iran responded on April 13-14 by lobbing over 300 cruise missiles, ballistic missiles and armed drones at Israel.

Nearly the whole barrage was shot down by Israel, with help from the US, UK, France and Jordan. An Israeli girl who was the only victim in the attack was badly injured by falling shrapnel; the targeted Nevatim air base also suffered light damage, according to Israeli officials.

https://www.timesofisrael.com/israel-used-radar-evading-missile-in-strike-on-iranian-s-300-near-natanz-report/

Ace1

Jordanië schoot Iraanse drones uit de lucht, en nu moet koning Abdoellah op eieren lopen

De Jordaanse regering schoot dit weekeinde buurland Israël te hulp en haalde Iraanse drones en raketten neer voordat die hun doelen bereikten. Dat optreden leidt in Jordanië tot verdeeldheid en bijna dagelijks tot demonstraties. Veel burgers voelen dat 'hun' koning Abdoellah II Israël heeft geholpen, zegt Jordanië-expert Joas Wagemakers. ,,Hij spreekt beter Engels dan Arabisch."

https://www.ad.nl/buitenland/jordanie-schoot-iraanse-drones-uit-de-lucht-en-nu-moet-koning-abdoellah-op-eieren-lopen~aedd5cd4f/

Helaas zit de rest achter de betaalmuur.

Harald

Israel Strikes Back (Updated)

The Israel Defense Forces have launched a reprisal operation against Iran five days after Iran launched hundreds of missiles and drones at Israel.

Details are very thin and fleeting at the moment, but it seems clear that Israel has launched its counterstrike against Iranian interests in response to the large-scale attack directly on Israeli territory that occurred over the weekend.

The news began developing around 3:00 AM local time in Israel that explosions occurred in Iraq and in towns in Iran where well-known nuclear program-related facilities are located. There was also talk on social media of jets being heard flying very low in Eastern Syria and Iranian-related targets struck in Iraq, as well.

https://www.twz.com/news-features/israel-strikes-back


Benji87

#2032
Israel heeft  teruggeslagen met een aanval op een basis in ishafan waar mogelijk nucleaire activiteiten plaatsvinden. Berichtgeving hierover is nogal vaag. Hopelijk is er in de loop van de dag wat meer duidelijkheid hierover.

Edit ter aanvulling:
- Iran claimt de vernietiging van minstens 3 drones
- Ishafan huisvest een verrijking fabriek voor uranium


Ace1

Wat kan Iran na massale drone- en raketaanval verder uitrichten tegen militaire grootmacht Israël?

ANALYSE

Met zo'n 300 drones en raketten heeft Iran een vergeldingsaanval uitgevoerd op Israël. De schade lijkt beperkt te zijn. Wat zou Teheran nog meer kunnen uitrichten tegen de militaire supermacht Israël?

Iran beschikt over één van de grootste voorraden ballistische raketten en drones van alle landen in het Midden-Oosten. Sommige raketten kunnen tot wel tweeduizend kilometer vliegen en doen er 12 minuten over om Israël te bereiken. 'Als het Iran lukt om Tel Aviv te treffen, is het effect enorm', zegt Dick Berlijn, voormalig Commandant der Strijdkrachten met een achtergrond bij de luchtmacht.

Het moet ergens rond 2007 zijn geweest dat de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD informatie kreeg over een nieuwe Iraanse raket. Al langer probeerde het Iraanse regime wapens te bouwen die een groter bereik hadden dan de bestaande raketten. En die bovendien nauwkeuriger én beter inzetbaar waren. De tot dan toe gebruikte wapens werden aangedreven met vloeibare brandstof, wat ze vanwege het ontploffingsgevaar riskant in de omgang maakte.

In 2007 zag de MIVD dankzij onder meer onderschepte satellietcommunicatie dat Iran, met hulp van Noord-Korea, een volgende stap in de ontwikkeling van ballistische raketten zette. Een nieuwe raket, een gewijzigde versie van de Shabaab-3, bleek vrij nauwkeurig én maakte gebruik van vaste brandstof. Maar het belangrijkste: de Israëlische steden Jeruzalem en Tel Aviv waren binnen handbereik gekomen dankzij het bereik van ruim 1.700 kilometer.

Volgens Berlijn kan Iran Israël dan ook met name raken door de inzet van dit soort raketten en de drones die het land zelf produceert. Van de Iraanse luchtmacht valt weinig te vrezen, denkt de generaal buiten dienst. 'Toen Iran onder de sjah een bondgenoot was van de Verenigde Staten hadden ze de beschikking over moderne wapensystemen, zoals jachtvliegtuig F14.'

Maar na de Islamitische revolutie van 1979 verslechterde de relatie met de Amerikanen en raakten de wapens verouderd. Iran ging een eigen industrie opbouwen. Een proces dat vele jaren zou duren. Berlijn: 'Van hun vliegende systemen verwacht ik nog steeds niet veel.'

Dat is anders bij de raketten. Tot 2007 knutselde Iran aan de Shabaab-reeks. Maar pas met hulp van Noord-Korea, dat belangrijke technologie leverde aan het Islamitische regime, was Iran in staat om flinke stappen te maken. 'Noord-Korea is volgens de MIVD een belangrijke leverancier van technologie, kennis en materiaal', schreef de militaire dienst in het jaarverslag van 2007.

Dat wierp z'n vruchten af. Volgens het Iraanse medium ISNA beschikt Iran nu over liefs negen raketten die Israël kunnen bereiken, waaronder de Sejil die een topsnelheid haalt van 17 duizend kilometer per uur en tot 2.500 kilometer ver kan komen. De Kheibar (reikwijdte 2.000 kilometer) en Haj Qasem (1.400 km) volgen. In 2023 claimden Iraanse staatsmedia dat het land tevens een hypersonische raket had ontwikkeld. Deze Fattah-raket zou met een topsnelheid van ruim 18 duizend kilometer per uur, vijftien keer sneller gaan dan de geluidssnelheid en 1.400 kilometer ver kunnen komen.

Drones
Een andere troef van Iran is het uitdijende arsenaal aan zelfontwikkelde drones. Het land exporteert deze wapens onder meer naar Rusland, dat ze inzet in de oorlog tegen Oekraïne. Hoewel deze drones langzaam vliegen – het kan wel negen uur duren voordat ze in Israël zijn – zijn ze lastig op te merken voor radarsystemen doordat ze laag blijven. Ze hebben bovendien een groot bereik en kunnen tot 300 kilogram aan explosieven meenemen.

Wat zegt dit arsenaal over een mogelijke militaire aanval van Iran op Israël? Zowel Dick Berlijn als Frans Osinga, hoogleraar krijgswetenschappen aan de Universiteit Leiden, denken daarbij aan het lanceren van raketten en mogelijk drones. Osinga: 'In de eerste fase, die al lijkt te zijn begonnen, kan Iran dat doen met hulp van de islamitische organisatie Hezbollah en eventueel Hamas.' Vrijdagavond vuurde Hezbollah vanuit Libanon tientallen raketten af op Israël. 'Ze voeren duidelijk het aantal beschietingen op. Dat kost Israël kostbare luchtverdedigingsmunitie.'

In een volgende fase zou Iran tevens vanuit eigen land raketten kunnen afvuren op militaire doelen in Israël: kazernes, commandocentra, vliegvelden en regeringsgebouwen. Het land stuit daarbij wel op de zeer geavanceerde luchtverdediging van Israël. Naast de Iron Dome, die raketten voor de korte afstand neutraliseert, beschikt Israël over het Arrow-luchtverdedigingssysteem – geschikt om ballistische raketten te onderscheppen. Osinga: 'Maar de kwetsbaarheid is dat je zo'n systeem ook kunt verzadigen door er een heleboel raketten en drones op af te sturen.' Israël zal dus voorzichtig moeten zijn met munitie. 'En de Arrow is afhankelijk van een goed werkend radarsysteem. Als Iran dat treft, werkt de luchtverdediging niet meer.'

Toch denkt Dick Berlijn dat Israël nog steeds superieur is in een slag met Iran. 'Ze hebben een erg goede luchtmacht.' Het land heeft onder meer de F16 met extra capaciteiten en de modernere F35. Die beschikt over ingenieuze systemen en sensoren waardoor piloten precies weten welke doelen ze moeten uitschakelen en op welke manier. Berlijn: 'Daarnaast is hun informatiepositie uitstekend, mede geholpen door de Verenigde Staten.' Israël is daardoor goed op de hoogte van Iraanse wapenverplaatsingen en functionele lanceerinstallaties. De generaal buiten dienst sluit niet uit dat Israël preventief zal bombarderen als ze een serieuze Iraanse aanval aan zien komen.

Dat de Verenigde Staten inmiddels expliciet waarschuwen dat aanvallen uit Iran elk moment kunnen beginnen, is volgens hoogleraar Osinga een significant teken. 'Dat zeggen ze alleen als ze op basis van eigen informatie zien dat Iran daadwerkelijk voorbereidingen treft en wapensystemen in gereedheid brengt.'

https://www.volkskrant.nl/buitenland/wat-kan-iran-na-massale-drone-en-raketaanval-verder-uitrichten-tegen-militaire-grootmacht-israel~b03a2a57/

Huzaar1

Ook als Israel nu niks doet hebben ze 'gewonnen'. Daarbij kunnen ze de 'we doen niks' kaart heel goed uitspelen naar hun bondgenoten en vooral die in de regio. Hiermee kunnen ze heel wat goodwill terugwinnen.

Echt Iran, zat er iets in de thee toen ze hiertoe besloten? Stomste zet ooit dit..totaal in de kaart van Israël.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Lynxian op 16/04/2024 | 00:26 uurIk was hiervan op de hoogte en ik schaarde dit op de hoop toen ik mijn uitspraak deed: "Dus dit wordt alleen een veredelde wedstrijd "raketje schieten"."

Leuk als de Israeli's hun subs sturen, maar die gaan ook alleen maar raketjes schieten.

Dat zal aanvankelijk wel de eerste reactie zijn waarop Iran weer zal moeten reageren met wellicht nog meer raket aanvallen of het opvoeren van hun proxy oorlog die ze voeren met het westen. Het zal de stabiliteit in de regio in ieder geval niet ten goede komen.