Spanningen in Mali

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 22/03/2012 | 08:23 uur

HermanB

Citaat van: guest1400 op 16/01/2013 | 08:33 uur
pfff, trainingsmissies een mooi woord om te zeggen dat je te bang bent om deel te nemen aan echte operaties. :mad:
Bang? Welke minister is er bang voor? Ze hoeven hun eigen kinderen niet te sturen. Het is een centenkwestie. En waarom moeten we weer haantje de voorste zijn?

guest1400

pfff, trainingsmissies een mooi woord om te zeggen dat je te bang bent om deel te nemen aan echte operaties. :mad:

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Timmermans wil snel training Mali

woensdag 16 jan 2013

Nederland wil dat er haast wordt gemaakt met het opzetten van een Europese trainingsmissie voor Malinese militairen. Dat schrijft minister Timmermans in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook vindt Buitenlandse Zaken een "versterkte en versnelde inzet van de internationale gemeenschap" nodig. De Franse militairen die sinds vrijdag in Mali actief zijn, beperken zich vooralsnog tot luchtaanvallen op bolwerken van de moslimrebellen.

Het Malinese leger probeert gebied te heroveren op de moslimrebellen en probeert de Malinese steden te beschermen tegen de opmars van de extremisten, maar is niet in staat die te stuiten.

Geen verzoek

Timmermans vindt dat er geen tijd verloren mag gaan bij het inzetten van de internationale gemeenschap nu ook de VN-Veiligheidsraad unaniem heeft ingestemd met een buitenlandse interventie.

Of Nederland zal deelnemen aan de trainingsmissie zal het kabinet later besluiten. Er is nog geen verzoek gekomen van de Fransen.

Ontwikkelingshulp

Timmermans ziet ook een rol weggelegd voor Nederland bij het steunen van maatschappelijke organisaties in Mali. De ontwikkelingshulp is in maart vorig jaar bevroren na de militaire coup, maar de samenwerking met verschillende organisaties is wel doorgegaan.

Daarom heeft Nederland een voorsprong op andere landen. Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking zal bekijken wat Nederland kan doen en hoeveel geld daarvoor kan worden uitgetrokken.

Bron: NOS

Lex

Hedenmiddag is een BE C-130 vertrokken naar Corsica om daar te laden. De kist zal daarna naar Tsjaad vliegen en vevolgens naar Mali.
Woensdag 16 januari zal een C-17 van EATC de twee A-109 ophalen en verder richting het gebied transporteren.

andré herc

#173
'Meer Nederlandse ontwikkelingshulp voor Mali'

DEN HAAG - Nederland wil Mali helpen met extra ontwikkelingssamenwerking. Minister LiliannePloumen (Ontwikkelingssamenwerking) bekijkt momenteel hoe dat het beste kan gebeuren, bijvoorbeeld door de zorg in ziekenhuizen te verbeteren. Haar collega Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zei dat dinsdag in Nieuwsuur.
Timmermans zei dat Nederland nog geen verzoek heeft gehad van Frankrijk om de operatie in het Afrikaanse land militair te steunen. Nederland heeft al wel politieke steun uitgesproken aan het Franse ingrijpen in het land.
Een verzoek om militaire steun lijkt Timmermans ,,onwaarschijnlijk". Wel houdt hij het voor mogelijk dat de Fransen landen als Nederland vragen om logistieke steun om ervoor te zorgen dat Franse spullen naar Mali worden vervoerd.

telegraaf.nl
di 15 jan 2013, 22:49
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

andré herc

Statement by Prime Minister Stephen Harper on providing logistical support to Mali
14 January 2013
Ottawa, Ontario
"The Government of Canada is deeply concerned by recent events in Mali. The establishment of a terrorist region in the middle of Africa is of grave concern to the broader international community, including Canada and our close allies.
"I want to express our condolences to the families of the French pilot and other innocent victims who have lost their lives.
   
"In December, the United Nations Security Council passed resolution 2085, which called upon member states to provide coordinated assistance to the Malian Defence and Security Forces in order to reduce the threat posed by terrorist organizations.

"Last week I pledged that Canada would work diplomatically with our allies on how best to address the situation in Mali. While the Government of Canada is not, and will not be, considering a direct Canadian military mission in Mali, Canada is prepared, consistent with the UN Security Council Resolution, to provide limited and clearly defined logistical support to assist the forces that are intervening in Mali.

"Today our Government received a specific request from the French Government for heavy-lift aircraft to assist in the transport of equipment into the Malian capital of Bamako, a location that is not part of any active combat zone."

"The Government of Canada will support our allies in this request and will be providing one RCAF C-17 transport aircraft in a non-combat role to support operations for a period of one week.  The RCAF aircraft will not operate in any combat zone.

"At no time will Canadian Armed Forces members be participating in direct action against insurgent forces in Mali.

"In addition to our logistical support, Canada will continue to provide humanitarian aid and development assistance to this region to help alleviate the worsening humanitarian conditions in the region.

"Canada's foreign policy is rooted in respect for freedom, democracy, human rights and the rule of law. We will support our allies as they seek to re-establish security and democracy for the people of Mali in a manner consistent with international law."

" http://www.pm.gc.ca/eng/media.asp?category=3&featureId=6&pageId=49&id=5243
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

VandeWiel

Citaat van: Elzenga op 15/01/2013 | 17:51 uurIk weet niet of dit feiten zijn of de zoveelste poging tot anti-Iraanse propaganda. Niet dat ik het onmogelijk acht...het Iraanse regime heeft hard geld nodig...en bovendien past het in een strategie om Israël en de VS en grotere Europese landen "bezig te houden" elders. Zodat zij minder in staat zijn Iran zelf aan te pakken.

Tijdens het lezen kwam bij mij in eerste instantie ook het propaganda gevoel naar boven, maar als de geclaimde details kloppen dan kun je het niet enkel af doen als propaganda. Het lijkt op een flinke opeenstapeling van landen en gebieden waar ze opduiken. Ik kreeg de indruk dat er wel gedegen onderzoek was gedaan, maar uiteindelijk is alles te fabriceren. Het zal wel een mix zijn van vriendjes worden met diverse exotische figuren en snel geld. En uiteindelijk vinden de wapens vanzelf wel het conflict waar ze gewenst zijn. Of Iran ze levert of iemand anders.

Elzenga

Citaat van: onderofficier op 15/01/2013 | 21:11 uurSinds wanneer zijn Afghanistan en Pakistan één land?  In die landen (dat land??) is de Taliban actief.  Er zijn landen die de Taliban finacieel ondersteunen: er wordt beweerd door oa Saoedi-Arabië.  Wat is de geheime agenda van Saoedi-Arabië om de Taliban te steunen?
De Taliban zit vooral in Pakistan omdat ze uit Afghanistan zijn gevlucht. En de Taliban veel steun vindt onder de Afghaanse vluchtelingen en met name Parthanen...en die wonen nu net aan beide kanten van de koloniaal opgestelde grens (die een verdeel-en-heers politiek van de Britten diende indertijd).
Citaat van: onderofficier op 15/01/2013 | 21:11 uur
Waarom vallen "we" dan Somalië en Libië dan niet aan?  Met name Libië wat veel en veel dichter bij Europa ligt dan Mali.
Dat Afghanistan werd binnen gevallen was niet alleen in het strategisch belang van vooral wereldmacht Amerika...maar paste indertijd ook binnen de Amerikaanse houding door invoering van wat de Bush-doctrine is gaan heten. Had ook invloed op de invasie van Irak.

Libie is voor de Amerikanen minder belangrijk...voor Europa weer wel. Maar juist door de moeizame operaties in Afghanistan en eerder Irak is men (gelukkig) wat minder happig tegenwoordig om een land binnen te vallen en een regime-change af te dwingen zo. Ook waren de omstandigheden in Libië anders. Somalië is zowel niet strategisch belangrijk als ook geen directe bedreiging. Daar wordt wel actief jacht gemaakt door Westerse landen op internationaal georiënteerde radicale groepen, die daar nu onderdak hebben gevonden.
Citaat van: onderofficier op 15/01/2013 | 21:11 uur
Zover ik weet kwamen deze niet uit Mali maar voornamelijk uit Somalie.......
Het is dan niet erg logisch dat men niet in Somalie in grijpt en maar wel in Mali.
In Somalie wordt ook ingegrepen door een Afrikaanse vredesmacht...met steun van Westerse middelen en SOFs....Maar het land zelf is niet belangrijk genoeg en daar kiest men voor een oplossing op de langere termijn...het langzaam stap voor stap opbouwen van een nieuw centraal Somalisch gezag. De ontwikkelingen in Mali gingen nu echter zo snel dat men wel in moest grijpen. Dit men name door de grote groep strijders die uit Libië kwamen.   
Citaat van: onderofficier op 15/01/2013 | 21:11 uurWaarom nu ingrijpen en niet in de laatste jaren?  Het niet erg slim om jaren te wachten om in te grijpen. Er wordt op deze manier de kans gegeven om te groeien / dingen door te voeren cq te slopen.  Je geeft aan dat er een forse kans is op snelle uitbreiding: door jaren te wachten is deze gegeven.  Een rare vergelijking maar een kankergezwel laat je toch ook niet eerst jaren lang groeien? Waarom dan wel jarenlang wachten op ingrijpen?  
Men is al jaren bezig de Malinese regering en strijdkrachten te ondersteunen en trainen. Ook Amerika was zeer actief in Mali wat dit betreft. De ontwikkelingen die nu tot ingrijpen leiden zijn echter vrij recent...door de staatsgreep (door juist die getrainde militairen) en de instroom van veel strijders uit Libië. Waardoor plotseling de situatie in Mali drastisch veranderde. Men grijpt dus vrij tijdig in.

onderofficier

Citaat van: Elzenga op 15/01/2013 | 20:56 uur
Natuurlijk spreken er andere strategische agenda's een rol....maar ik zou het terrorisme-element hier niet als een excuus zien. Wat het mijns inziens in Afghanistan veel meer was en is. Hoewel dat in de propaganda vaak wel wordt gedaan is m.i. de Taliban niet te vergelijken met de aan Al-Quada geallieerde strijdgroepen die nu in Afrika...Somalië, Libië en nu Mali...actief zijn. Hun agenda is niet beperkt tot 1 land...zoals bij de Taliban...

Sinds wanneer zijn Afghanistan en Pakistan één land?  In die landen (dat land??) is de Taliban actief.  Er zijn landen die de Taliban finacieel ondersteunen: er wordt beweerd door oa Saoedi-Arabië.  Wat is de geheime agenda van Saoedi-Arabië om de Taliban te steunen?

Waarom vallen "we" dan Somalië en Libië dan niet aan?  Met name Libië wat veel en veel dichter bij Europa ligt dan Mali.
Citaat van: Elzenga op 15/01/2013 | 20:56 uurOp tijd opgedoekte terreur-cellen kenden de laatste jaren vaak hun oorsprong in dit deel van Afrika.

Zover ik weet kwamen deze niet uit Mali maar voornamelijk uit Somalie.......
Het is dan niet erg logisch dat men niet in Somalie in grijpt en maar wel in Mali.  

Citaat van: Elzenga op 15/01/2013 | 20:56 uurDaarbij...omdat Afrika in veel regio's nog instabieler is als de regio Afghanistan...is er een forse kans op snelle uitbreiding van het invloedsgebied van deze groepen. Dat men dat nu wil indammen en bestrijden vind ik dan ook verstandig. En dus een doel op zich...

Waarom nu ingrijpen en niet in de laatste jaren?  Het niet erg slim om jaren te wachten om in te grijpen. Er wordt op deze manier de kans gegeven om te groeien / dingen door te voeren cq te slopen.  Je geeft aan dat er een forse kans is op snelle uitbreiding: door jaren te wachten is deze gegeven.  Een rare vergelijking maar een kankergezwel laat je toch ook niet eerst jaren lang groeien? Waarom dan wel jarenlang wachten op ingrijpen?  
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Elzenga

Natuurlijk spreken er andere strategische agenda's een rol....maar ik zou het terrorisme-element hier niet als een excuus zien. Wat het mijns inziens in Afghanistan veel meer was en is. Hoewel dat in de propaganda vaak wel wordt gedaan is m.i. de Taliban niet te vergelijken met de aan Al-Quada geallieerde strijdgroepen die nu in Afrika...Somalië, Libië en nu Mali...actief zijn. Hun agenda is niet beperkt tot 1 land...zoals bij de Taliban...maar omvatten grotere gebieden waar meer landen onder vallen. Zijn daarbij nog radicaler dan de Taliban. Vanuit deze strijdgroepen is al langer een terroristische dreiging. Zowel in Afrika zelf (aanslagen) als mogelijke aanslagen in Europa. Op tijd opgedoekte terreur-cellen kenden de laatste jaren vaak hun oorsprong in dit deel van Afrika. Daarbij...omdat Afrika in veel regio's nog instabieler is als de regio Afghanistan...is er een forse kans op snelle uitbreiding van het invloedsgebied van deze groepen. Dat men dat nu wil indammen en bestrijden vind ik dan ook verstandig. En dus een doel op zich...naast eventuele andere agenda's.

onderofficier

Citaat van: Poleme op 15/01/2013 | 20:12 uur
In feite gaat het hier om een tweede geo-politiek "Great Game" vanwege grondstoffen en handelsroutes.
Eens maar dat is logisch want dat had ik ook al aangegeven.
Citaat van: Poleme op 15/01/2013 | 20:12 uur
De Fransen gaan naar Mali, want de terroristen komen zo wel erg dicht bij Europa.  Ter vergelijking: de afstand Amsterdam - Algiers bedraagt al 2.100 kilometer!  Er zal waarschijnlijk wel weer een of meerder verborgen agenda's zijn.

Je ziet toch aan de reacties hier dat men dat gelooft "het terroristen-bestrijden" dus het is een goed excuus...... 
De verborgen agenda('s) heb je al benoemt............... grondstoffen en handelsroutes....
Citaat van: Poleme op 15/01/2013 | 20:12 uur
Waar blijven de interventie bijdrages uit: India, Zuid-Korea, de VS, Saudi Arabië, China en Zuid-Afrika?

Niet  want die hebben geen last van de terroristische dreiging   ;) 8) :angel:

Die zijn gewoon slim; die laten de Europeanen (m.n. Frankrijk) het oplossen en hun grondstoffen en handelsroutes zijn veilig gesteld.....
Wedden dat die straks met de meeste grondstoffen er vandoor gaan en ook het meest gebruik gaan maken van de handelroutes 
Best slim.
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Poleme

Opvallend, Mali had in de jaren 90 na Zuid-Afrika en Ghana de grootste goud productie van Afrika.
Na 200 steeg deze productie en in 2007 bestond 18% van de Staats inkomsten uit goud opbrengsten.  Het Malinese goud word gewonnen door voornamelijk Zuid-Afrikaanse bedrijven, dus is er weinig erkgelegenheid in deze mijnen voor de Malinezen zelf.
We gingen naar Afghanistan, zogenaamd om AL-Qaida en de Taliban te bestrijden.  In feite gaat het hier om een tweede geo-politiek "Great Game" vanwege grondstoffen en handelsroutes.
De Fransen gaan naar Mali, want de terroristen komen zo wel erg dicht bij Europa.  Ter vergelijking: de afstand Amsterdam - Algiers bedraagt al 2.100 kilometer!  Er zal waarschijnlijk wel weer een of meerder verborgen agenda's zijn.

Waar blijven de interventie bijdrages uit: India, Zuid-Korea, de VS, Saudi Arabië, China en Zuid-Afrika?
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Poleme

#165
Citaat van: Thomasen op 13/01/2013 | 21:32 uur
Maar na de uitspraken van Timmermans weten we al hoe laat het is. Na het enorme succes van de afgelopen jaren, Mali is er immers echt een stabieler land op geworden, besluit Nederland nu om de ontwikkelingshulp op te voeren, en nog vele jaren zullen honderden miljoenen naar Mali stromen, met als gevolg.....?
Meer corruptie!  Het overgrote deel van ontwikkelingshulp werkt contra-productief.  Want het geld gaat van Nederlandse overheid naar ontvangende overheid.  Ik heb verschillende Nederlandse ontwikkelingswerkers van de Rijksoverheid ontmoet en die gaven dat ook openlijk toe.
Maar wel elke maand NLG 7.700 bruto ontvangen (1995 - 1998).  En OSW project inspecteurs die de diverse projecten in 1 groot land of meerdere kleine landen in de gaten houdt verdienden toen NLG 30.000 per maand !

Graaf een Gleuf en de velden zullen groen kleuren.
MAAR, er zijn ook vaak kleinschalige en niet-overheids projecten, waarbij de plaatselijke bevolking een groot aandeel heeft, die wel goed werken.  Zo heeft Johan Wachters het zogenaamde "Contour Trenching" in Mali geïntroduceerd.  Een idee uitgedacht door Peter Westerveld uit Tanzania.
Als er in het droge Mali regen valt, dan valt er ook gelijk een enorme plens.  Maar die stroomt heel snel weg en erodeerd gelijk de bodem.
Westerveld heeft bedacht om om de 100 meter sloten van 3 meter breed en 1 meter diep te graven.  Deze sloten vormen niet zoals in Nederland een raster van smalle rechthoeken.  Maar de sloten worden gegraven rekening houdend met de hoogte verschillen in het landschap.  Het water wordt nu voor langere tijd goed vastgehouden op een klein oppervlakte.  Waarbij een klein deel verdampt en een deel wegzakt in de bodem.  In 2 jaar tijd heeft dit 3x zoveel oogsten gegeven.  Het vee van de Fulani stam hoeft nu ook niet meer de  gewassen van de akkers op te eten, om te overleven.  Want er is nu genoeg gras en in de sloten zit nu ook vis.  Een mooie en gezonde extra voedselbron.   Het is gemakkelijk in te voeren, vraagt weinig kennis en middelen en heeft snel resultaat.
Een bijkomend voordeel is dat een enorm gegroeide vegetatie zorgt voor een grote vermindering van de lokale droogte en een kleinere lokale variatie in klimatologische omstandigheden.

Mali werd de afgelopen jaren getroffen door droogte, extreme variaties in de regentijd en warme temperaturen.  Ik heb Mali zelf bezocht in 1994 / 1995, en toen was er in een bepaald gedeelte van Mali al hongersnood.  Malinezen zijn over het algemeen traditioneel en conservatief en lopen liever geen risico, want dat risico kan wel eens honger tot gevolg hebben.   Door de verslechterde omstandigheden zijn ze hun zelfvertrouwen een beetje kwijt geraakt.  Maar staan door de steeds groter wordende uitdagingen wel open voor verandering.
Al-Qaida en consorten heeft net als bijvoorbeeld de NSDAP, R.A.F.; Rode Brigades; de Communistische Partij van de USSR etcetera gemakkelijke oplossingen, waarbij voor twijfel geen enkele ruimte is.  Maar in feite ben je met zulk tuig nog veel verder van huis.
Ik ben geen voorstander van directe militaire interventie, hooguit gaan er zeg een paar honderd commando's / mariniers en MIVD mensen naar Mali, om die krijgsmacht en intel dienst op te leiden EN ook mee te vechten als onervaren Malinese eenheden te velde gaan.  OMLT eenheden in Afghanistan mochten niet meevechten met de ANA en dat werd totaal niet door de ANA coniferenbroeders begrepen.
Ik ben ook geen voorstander van OSW.  Mali is volgens mij beter af met veel minder hulp geld.   Maar wel voorstander van realistische projecten zoals contour trenching.

Misschien is het wel beter om helemaal niets te doen, dus geen interventie en totaal geen OSW meer geven.  Gemiddeld heeft een Malinese vrouw 6,5 kinderen !!!!  En dat in een hoofdzakelijk woestijn land.   Een grote hongersnood kost ons niets, het lost het bevolkings probleem op en de sterksten blijven over.   Toevallig, Afghanistan, de Gaza strook, ze hebben geen cent te makken, maar fokken kinderen als konijnen, een overheid die niet functioneerd.
En vervolgens worden ze extremistisch.  

The Food Rush.
Neokolonisme in de vorm van grote grond aankopen of pachting.  China heeft de naam, dat zij in Afrika een van de grootse nieuwe grootgrond bezitters zijn.  In werkelijkheid behoren zij tot de middengroep.  India, Zuid-Korea, de VS en diverse Arabische oliestaten (o.a. Saudi Arabië, Kuwayt en Qatar) hebben ook grote arealen landbouw grond in eigendom of bezit en stoten zo de rijst letterlijk uit de mond van de Afrikaan.  Asociaal, het doet me denken aan de lagere school.  Daar ging het eens over de wereldbevolking.  En er was een tekening, waarbij de wereldbevolking was gegroeid tot 6 miljard mensen.  Op de tekening stond 1 tafel met daarop 1 soepkom met rijst met vele tientallen mensen dringend rondom die tafel.  Er was ook een tweede tekening, waarbij de wereldbevolking was gegroeid tot 10 miljard.
Nu lag er nog maar 1 rijstkorrel op tafel, maar de mensen waren allemaal slaags geraakt rondom die tafel.

Problemen / Uitdagingen in the mix dus: een te hoge bevolkingsgroei; klimaatveranderingen; voedsel tekort en ongewenste export hiervan; een overheid die tekort schiet of implodeerd en extremisme.  Er zullen nog vele Mali's volgen.

Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Lex

'EU-soldaten moeten komende dagen naar Mali'

STRAATSBURG - De eerste Europese militairen die voorbereidend werk gaan doen voor de EU-trainingsmissie in Mali, zouden al de komende dagen moeten afreizen. Dat zei EU-buitenlandchef Catherine Ashton dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

Met de missie wil de EU de democratische autoriteiten bijstaan in de strijd tegen de opstandelingen. ,,We moeten onze inspanningen versnellen", aldus Ashton. De missie zal zo snel mogelijk opgezet worden, zei de EU-buitenlandchef.

Tijdens de speciale vergadering over Mali van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, donderdag, moeten de besluiten daartoe worden genomen. Ook de Malinese minister van Buitenlandse Zaken zal bij het overleg aanwezig zijn.

Volgens Ashton kan de internationale gemeenschap niet onverschillig zijn gezien de vreselijkheden die in Mali plaatsvinden. Ashton dankte Afrikaanse landen en Frankrijk die Mali al actief steunen. De EU-buitenlandchef benadrukte wel dat een actie in Mali geleid zal moeten worden door Afrika, niet door de EU.

Ashton zei een speciale gezant te gaan aanstellen voor de Sahel-regio.

Telegraaf,
di 15 jan 2013, 17:48

Elzenga

Citaat van: VandeWiel op 15/01/2013 | 16:01 uurDat was een schokkend artikel inderdaad. Uitgebreid in het nieuws geweest. Ik vraag me wel af of de Iraanse wapenhandel enkel politiek is. Natuurlijk wordt ze zo vrienden met diverse regimes en helpt het bij uitoefenen invloed, maar als je kijkt naar de schaal van de export dan is die naar vrijwel een ieder gegaan die munitie zoekt en het niet via de normale kanalen kan krijgen. En dat zijn inderdaad veelal islamitische groeperingen zoals nu ook in Mali.
Ik weet niet of dit feiten zijn of de zoveelste poging tot anti-Iraanse propaganda. Niet dat ik het onmogelijk acht...het Iraanse regime heeft hard geld nodig...en bovendien past het in een strategie om Israël en de VS en grotere Europese landen "bezig te houden" elders. Zodat zij minder in staat zijn Iran zelf aan te pakken.