Animo voor orders Defensie

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 02/04/2012 | 22:51 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Animo voor orders Defensie

Auteur: door Frans Ebeltjes |   maandag 02 april 2012 | 21:47

zwolle - Het regionale bedrijfsleven heeft grote belangstelling voor de defensiemarkt. Een bijeenkomst in Zwolle, aanstaande donderdag bij vrachtwagenbouwer Scania, is overtekend. Doel van de bijeenkomst is het bedrijfsleven wegwijs te maken op de defensiemarkt.
Het gaat daarbij met name om compensatieopdrachten. Buitenlandse bedrijven die spullen leveren aan de Nederlandse Defensie, hebben de verplichting om ter compensatie voor eenzelfde bedrag weer orders in Nederland uit te zetten. Globaal gaat het daarbij om opdrachten met een totaalwaarde van anderhalf tot twee miljard euro.

Nederlandse bedrijven, waarvan steeds meer uit de regio, willen daar graag wat van meepikken, maar moeten dan wel zorgen dat ze 'in beeld' komen bij de opdrachtgevers. Kamer van Koophandel Oost Nederland, ontwikkelingsmaatschappij Oost NV en OMFL (Flevoland) organiseren daartoe samen met het Commissariaat Militaire Productie, speciale defensiemarkten. Doorgaans hebben de bijeenkomsten een puur informatief karakter. Dat is donderdag ook wel zo, met dat verschil dat er voor het eerst ook een grote opdrachtgever aanwezig is (het Duitse Rheinmetall). Een tweede bijzonderheid van deze Zwolse bijeenkomst is dat er op dit moment weer behoorlijke defensieorders zitten aan te komen. Onder andere de vervanging van een groot aantal trucks en andere operationele wielvoertuigen. Daarnaast elektrische systemen, amfibische capaciteiten, hydraulische systemen, wielophangingen, rupsbanden en andere materialen. Doorgaans mogen buitenlandse bedrijven ook inschrijven op de orders.

De bijeenkomst is bij Scania, maar daar mag volgens het bedrijf geen enkele conclusie aan verbonden worden ten aanzien van eventuele belangstelling voor orders. Het bedrijf is slechts gastheer op verzoek van de organiserende partijen.

http://www.destentor.nl/regio/zwolle/zwolle/10784014/Animo-voor-orders-Defensie.ece