Marinedagen 2013/Sail Den Helder

Gestart door Lex, 17/04/2012 | 12:58 uur

dudge

Gaaf schip is het! Jammer dat van de vele nl replicas er geen is die vaart.

Ace1

Om alvast in de sfeer te komen hier een foto van de Göteborg die ik zelf heb gemaakt tijdens Sail Amsterdam.

Ace1

Göteborg voorproefje Sail Den Helder

DEN HELDER - De organisatie van Sail Den Helder 2013 is erin geslaagd de replica van het 18e eeuwse  Oost-Indiëschip  Göteborg  voor enkele dagen naar Den Helder te halen in juli 2012. Dan wordt de martieme week gehouden en doen ook vele clippers de marinehaven aan.

Deze bijzondere replica is gebouwd naar het model van de oorspronkelijke Göteborg die op 12 september 1745 terugkeerde van een twee jaar durende reis  naar het Verre Oosten. Op het moment dat dit schip -  met een rijke  lading en een uitgeputte bemanning – de haven van Gothenburg bijna binnen voer, liep zij op een rots en verdween voor het oog van alle wachtenden voorgoed  naar de bodem. Dit drama heeft nog vele generaties in Zweden bezig gehouden met de vraag, hoe zoiets kon gebeuren. Het antwoord daarop is nooit gevonden, het wrak rust nog steeds op de zeebodem.
 
Rond het jaar 2000 bedacht een aantal mensen het spectaculaire plan, dit schip als replica na te gaan bouwen. Hoewel het onmogelijk leek om een dergelijk schip van die afmeting  (bijna 60 meter) ook uit te rusten met moderne techniek en machines, ging het project toch van start en koos de Göteborg  op 22 mei 2005 voor het eerst het ruime sop. De testvaarten waren zo positief dat men het aandurfde haar op eigen kracht naar China te laten varen, wat een  groot succes werd. In 2010 was de 'Göteborg' aanwezig tijdens  Sail Amsterdam. Sinds enige tijd wordt er onderhandeld over deelname in Sail Den Helder 2013.
 
Op 5 juli 2012 zal het schip de haven van Den Helder binnenlopen op uitnodiging van de stichting Sail Den Helder 2013 en in samenwerking met City Marketing Den Helder. Op de avond van 7 juli zal zij weer uitvaren richting Brest in Frankrijk. Tijdens het verblijf in Den Helder zal het schip ook opengesteld worden voor het publiek.  Bijzonderheden  qua ligplaats, openstelling, aankomst en vertrek, zullen eind mei bekend worden gemaakt.
 
Het is uniek dat de Göteborg  Den Helder in haar vaarschema heeft kunnen inpassen. Hiermee wordt alvast een tipje van de sluier opgelicht hoe Sail Den Helder er in 2013 uit kan gaan zien!


Ace1

#8
Citaat van: Oorlogsvis op 02/05/2012 | 21:24 uur
Naar dat evenement ga ik niet meer, altijd hetzelfde...drugshandelaren in een go-fast....reddingsacties....demootje van de helikopter...landing van de mariniers..en een paar fregatten die we nog overhebben...

Was vorig jaar niet helemaal  hetzelfde de Klu en de Kmar waren ook aanwezig. ;)


Marc66

Oorlogsvis, niemand verplicht je te gaan hoor, dus, ontspan en geniet van dat wat je op die dagen wil gaan doen  ;)

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Oorlogsvis op 02/05/2012 | 21:24 uur
Naar dat evenement ga ik niet meer, altijd hetzelfde...drugshandelaren in een go-fast....reddingsacties....demootje van de helikopter...landing van de mariniers..en een paar fregatten die we nog overhebben...

Linke soep.... een OPV zal zien dat jij er niet bent geweest.

Oorlogsvis

Naar dat evenement ga ik niet meer, altijd hetzelfde...drugshandelaren in een go-fast....reddingsacties....demootje van de helikopter...landing van de mariniers..en een paar fregatten die we nog overhebben...

Marc66

Bijzonder zou zijn wanneer de 'Zeven Provincien" tezamen met het LCF de 'Zeven Provincien" langs bijv. de pier in Scheveningen zou varen en zou afmeren in Den Helder.

Hoe meer bootjes, hoe beter, hoe meer volk, hoe gezelliger  ;D

Ace1

van mij mogen er ook wel wat replica's aanwezig zijn tijdens Sail Den Helder.




Marc66

Zou de Amerigo Vespucci ook komen? Prachtig schip om te zien en behoorlijk groot ook, zou iets voor Nederland zijn ipv de, kleine ranke en zeer krappe 'Urania'

Gezellig, lekker bootjes kijken, ijsje erbij, muziekje erbij, gezellie  ;D

Lex

Trossen los voor Sail Den Helder

DEN HELDER -  In de Marineclub te Den Helder werd het startschot gegeven voor de volgende editie van Sail Den Helder, die volgend jaar van 20 tot en met 23 juni wordt gehouden. De voorzitter, viceadmiraal b.d. Cees van Duyvendijk, verwelkomde het Comité van Aanbeveling, dat wordt voorgezeten door de commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Johan Remkes.

Andere leden van dit comité zijn viceadmiraal Matthieu Borsboom, commandant der zeestrijdkrachten, en de burgemeesters van Den Helder, Texel en Hollands Kroon. Voor de Koninklijke Marine wordt het evenement een belangrijk onderdeel van de feestelijkheden rond de verjaardagen van '525 jaar georganiseerde Zeemacht' en '200 jaar Koninklijke Marine' in 2013.

Tijdens Sail Den Helder, dat samenvalt met de Marinedagen, zal een zogeheten 'Retourvloot' ankeren voor de kust van Den Helder. De gehele donderdag kunnen gasten dan genieten van dit beeld vanaf de dijk, om de schepen heen varen en van alle andere kanten bekijken.

Aan het eind van de dag varen alle schepen naar binnen, waar zij blijven liggen tot eind zondagmiddag, 23 juni. Dan zullen de schepen in een spetterende Parade of Sail afscheid nemen. Het directieteam wordt gevormd door directeur Jeannette Blijdorp-Jonker en plaatsvervangend directeur kolonel Pedro Stunnenberg van de Koninklijke Marine.

Intussen is het eerste bijzondere schip gecontracteerd, de 18e-eeuwse replica 'Etoile du Roy', voorheen 'Grand Turk'. Op deze publiekstrekker werden onder meer de filmopnamen gemaakt voor de serie 'Hornblower'.

Telegraaf,
di 17 apr 2012, 10:26