Vliegbasis Soesterberg stap dichterbij natuur, recreatie en wonen

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 11/05/2012 | 09:20 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Vliegbasis Soesterberg stap dichterbij natuur, recreatie en wonen

Gemeente Zeist

Vliegbasis Soesterberg stap dichterbij natuur, recreatie en wonen

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het ontwerp-bestemmingsplan Vliegbasis Soesterberg. Wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof: "Hiermee is de transformatie van het merendeel van de voormalige Vliegbasis naar een natuurgebied met het Nationaal Militair Museum en een nieuwe woonwijk weer een stap dichterbij." Grote delen van het gebied dat vroeger hermetisch afgesloten was, zullen in de toekomst door iedereen gebruikt kunnen worden. Andere delen zullen als rust- en stiltegebied voor dieren worden ingericht en beheerd. De gemeenteraad neemt op 26 juni een besluit over de vaststelling van het ontwerp-bestemmingsplan.

Waarom een nieuw bestemmingsplan

Om de wijziging van de Vliegbasis naar natuur, recreatie en wonen, juridisch en planologisch mogelijk te maken is een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk. Omdat de Vliegbasis op grondgebied van de gemeenten Zeist en Soest ligt, is het niet mogelijk om de plannen in één bestemmingsplan te vatten. Daarom stellen Zeist en Soest ieder een bestemmingsplan op voor het deel van de Vliegbasis binnen de eigen gemeentegrens. De gemeenten beschrijven in de bestemmingsplannen de regels voor het plangebied. De toelichting heeft grotendeels betrekking op het gehele projectgebied en is voor beide gemeenten nagenoeg gelijk.

Wat gaat er gebeuren

Het terrein van de voormalige Vliegbasis wordt vooral bestemd voor recreatie en natuur met ecologische verbindingszones. Ook het Militaire Luchtvaart Museum komt op de Vliegbasis. Het gebied van Camp New Amsterdam behoudt de militaire bestemming. Voor het gebied tussen Camp New Amsterdam en de bebouwing van Soesterberg maakt het bestemmingsplan woningbouw mogelijk. De landingsbanen blijven prominent aanwezig in het gebied, als herinnering aan een eeuw vliegen. De zweefvliegvereniging blijft gebruik maken van het terrein.

Planning

Op 26 juni zal de raad een besluit nemen over het ontwerp-bestemmingsplan. Voorafgaand is er een Ronde Tafel waarbij inwoners kunnen inspreken. Vervolgens zal de raad debatteren over het voorstel. De exacte vergaderdata zullen op www.zeist.nl/bis verschijnen.

De transformatie van Vliegbasis Soesterberg naar natuur, recreatie en wonen wordt onder andere mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht, gemeenten Soest en Zeist, Het Utrechts Landschap en Defensie.

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2012/05/10/R155.htm