'Klimaat zeker niet enige reden'

Gestart door -Peter-, 15/08/2003 | 16:22 uur

-Peter-


Nederland stuurt te weinig manschappen naar Irak

De Nederlandse mariniers blijven niet zes, maar vier maanden in Irak. De (grootste) Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV kan zich niet voorstellen dat alleen klimatologische omstandigheden een verkorting van de uitzendtermijn nodig maken.

Vanuit As Samawah heeft niet alleen de commandant van de Nederlandse eenheid, luitenant-kolonel Swijgman, maar ook een anonieme marinier laten weten dat de werkdruk enorm is. De Nederlandse militairen, met name de mariniers, voeren de hun opgedragen taken uit met een fractie van het aantal dat de Amerikanen daarvoor beschikbaar hadden. Dit heeft een bron binnen Defensie, desgevraagd door de VBM|NOV, bevestigd.

Volgens de VBM|NOV is de te beperkte capaciteit (te weinig mensen voor de uit te voeren taken) een belangrijke reden voor de beslissing om de uitzendtermijn te verkorten. Voorzover bekend was dit overigens geen onderwerp van overleg toen de Tweede Kamer heeft gedebatteerd over de uitzending. De VBM|NOV zal daarom aan zowel de fracties in de kamer, als aan de bewindslieden vragen om op korte termijn duidelijk te maken waarom is gekozen voor de huidige omvang van het Nederlandse detachement.

Jean Debie, voorzitter VBM|NOV: "De hoge werkdruk is waarschijnlijk de belangrijkste reden voor de voorgenomen verkorting van de uitzendtermijn naar vier maanden. Het lijkt mij buitengewoon onwaarschijnlijk dat klimatologische omstandigheden de enige reden vormen voor de verkorting van die termijn. Het Korps Mariniers is juist als geen andere eenheid in staat om onder extreme omstandigheden te opereren."

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...