'Voorbeeldige’ samenwerking met België

Gestart door Lex, 12/10/2012 | 14:46 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Opleiding Belgisch-Nederlandse kaderleden Defensiebreed

3 december 2012, 16.23 uur

Gezamenlijk Nederlands-Belgisch detachement tijdens nationale feestdag Belgie: Archieffoto: www.mil.beBelgie en Nederland gaan nauwer samenwerken bij de opleiding van kaderleden. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en zijn Belgische ambtgenoot generaal Gerard van Caelenberge
tekenden afgelopen vrijdag een overeenkomst die de bestaande regeling verruimt tot alle krijgsmachtdelen.

Commandant der Strijdkrachten en zijn Belgische ambtgenoot ondertekenen de overeenkomst. Foto: Ministerie van Defensie

Het oorspronkelijke akkoord had alleen betrekking op maritieme opleidingen. Nu is ook de uitwisseling en deelname aan opleidingen van de land- en luchtmachten vereenvoudigd. Het streven is om deelname aan elkaars opleidingen te vereenvoudigen met afspraken over planning, financien en
rapportering.

Positief

De ondertekening vond plaats tijdens een bijeenkomst van hoge Defensiefunctionarissen, waarbij veel aandacht was voor internationale militaire samenwerking. Van Caelenberge benadrukte zijn positieve ervaringen met de Belgisch-Nederlandse samenwerking.

Ook ging hij op de financiele ontwikkelingen binnen Europa. "Dit heeft geleid tot meerdere regionale initiatieven waarbij kleinere landen verdergaande samenwerking onderzoeken en in de praktijk brengen. Ook de hernieuwde Benelux-samenwerking biedt schaalvoordelen, zoals het delen van lasten om
zo belangrijke operationele capaciteiten in stand te houden", aldus de Belgische generaal.

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2012/12/03/T450.htm

Lex

Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom, heeft deze week een meerdaags werkbezoek aan zijn Belgische marinepartner gebracht. Het bezoek stond in het kader van de verregaande Belgisch-Nederlandse marinesamenwerking.
Borsboom bezocht samen met zijn Belgische counterpart onder andere de gezamenlijke cateringopleiding en het onderhoudsbedrijf waar Belgische en Nederlandse mijnenjagers worden onderhouden: "Onze samenwerking is een voorbeeld voor heel Europa, daarnaast we willen ons natuurlijk blijven verbeteren."

Bedrijfsprocessen integreren

Borsboom: "De samenwerking van de Nederlandse en Belgische marine is niet meer weg te denken. We varen dezelfde schepen, leiden samen op en wisselen ons onderhoud uit. De verregaande samenwerking en integratie met onze Zuiderburen brengt veel winst op het gebied van kennis en personeel en is noodzakelijk in het huidige financiële klimaat." Veel van de samenwerking is al onderdeel van het dagelijkse bedrijfsvoeringproces van beide landen, het is de verwachting dat in de toekomst deze processen nog meer integreren.

Mogelijkheden

De Belgisch-Nederlandse samenwerking (BENESAM) dateert al van na de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1995 zijn bovendien de operationele staven samengevoegd, onder aansturing van de Admiraal Benelux. De twee landen werken samen op gebied van onderhoud, opleiding en training. Daarnaast wordt gezamenlijk opgetreden. De mijnenjagers en fregatten opereren al jaren gezamenlijk en momenteel vaart een Belgische helikopter mee aan boord van het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Van Amstel. Deze laatste wordt ingezet in counter drugs operaties.

MINDEF,
12 oktober 2012, 13.52 uur