Eerste gewapende optreden Nederlandse F-16's Afghanistan

Gestart door no problem, 05/02/2003 | 16:23 uur


-Jeroen-

dat maakt niet uit maar het zijn er in ieder geval meer dan onze f-16's hebben afgeworpen  :P
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning

Caspar


-Jeroen-

ja vorige week waren de nederlandse f16tiens net afgelost door de noren. ???
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning

no problem

Citaat
Vanmorgen (4 februari) zijn F-16's van het Europese detachement in actie gekomen in Afghanistan. F-16 jachtvliegtuigen van het zogenoemde EPAF-detachement (European Participating Air Forces) werden door het coƶrdinatiecentrum naar de opgegeven locatie in het zuiden van Afghanistan gedirigeerd. Bij de actie zijn door twee Nederlandse F-16's een aantal lasergeleide bommen (GBU-12) afgeworpen op een doelwit. De actie, is een voortzetting van de acties die vorige week plaatsvonden. De F-16's werden tijdens de missie bijgetankt door een Nederlands KDC-10 tankvliegtuig.


De toestellen zijn afkomstig van de vliegbasis Leeuwarden en maken deel uit van het 440 militairen sterke Europese detachement van Nederlandse, Noorse en Deense dat sinds 1 oktober 2002 met 18 F-16's vanaf de vliegbasis Manas in Kirgiziƫ deelneemt aan de operatie "Enduring Freedom". Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de internationale strijd tegen het terrorisme door luchtsteun te leveren aan de in Afghanistan opererende grondtroepen.



De operationele F-16 vluchten vanaf Ganci Air Base, zoals de vliegbasis bij Manas in KirgiziĆ« heet, duren gemiddeld zo'n zeven uur. Tijdens deze missies, waarvan er in totaal al zo'n 450 zijn gevlogen door de Nederlandse, Noorse en Deense F-16's, worden de toestellen verschillende keren in de lucht bijgetankt. De F-16's zijn tijdens hun patrouillevluchten boven Afghanistan al verschillende keren met succes te hulp geroepen om luchtsteun te verlenen aan coalitie-eenheden op de grond (foto's: Hennie Keeris & Koninklijke Luchtmacht)  

[bron: www.mindef.nl]

Nou en daar mogen we echt wel trots op zijn, want zo vaak mogen we een dergelijke actie niet uitvoeren.  ;D