Minister Kamp acht veiligheidsrisico's Afghanistan verantwoord

Gestart door -Peter-, 06/02/2003 | 09:35 uur

-Peter-

Citaat
Relatief stabiel, zij het gespannen. Zo noemt minister Kamp (Defensie) de veiligheidssituatie in Afghanistan. De bewindsman stelt dit in een brief die hij woensdag (5 februari) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De kamer had dinsdag naar aanleiding van de raketinslagen in het weekeinde vragen gesteld over de veiligheidssituatie in Afghanistan. In zijn brief stelt minister Kamp dat de veiligheidsrisico's voor de Nederlandse militairen weliswaar aanzienlijk blijven, maar nog steeds verantwoord worden geacht.


Bij het beoordelen van de risico's, heeft de minister ook rekening gehouden met het belang van de operatie, het robuuste mandaat, de genomen beschermingsmaatregelen, de deelname van grote landen als Duitsland, Groot-Brittanniƫ, Frankrijk, Italiƫ en de blijvende betrokkenheid van de Verenigde Staten. Bij dit alles is het, zo de minister, van belang te constateren dat de voornaamste Afghaanse partijen nog steeds gecommitteerd zijn aan het proces van politieke verzoening, overheidshervorming en wederopbouw.



Minister Kamp stelt wel dat alertheid geboden blijft. Met betrekking tot de veiligheidsmaatregelen deelt hij mee dat de ISAF-veiligheidsmacht regelmatig patrouilleert op plaatsen die in aanmerking komen voor het lanceren van raketten, actief inlichtingen verzamelt - waarvoor ook personeel van het Korps Commandotroepen kan worden ingezet - en daarnaast eind vorig jaar besloten heeft om mortieropsporingsradars in te zetten. Deze zijn naar verwachting volgende week operationeel. Daarnaast worden extra Patria pantserwagens naar Afghanistan verzonden. Tot slot stelt hij dat er in het kamp waar de Nederlandse militairen zijn ondergebracht, voldoende voorzieningen aanwezig zijn om te schuilen.

[bron: www.mindef.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...