Kadek (PKK) zegt na vier jaar wapenstilstand op

Gestart door Caspar, 02/09/2003 | 00:55 uur

D819

Tja, dat wordt natuurlijk interessant..

Iraki's, Turken, Koerden, Amerikanen, Iraniƫrs zitten nu bij elkaar in hetzelfde gebied.

De Koerden denken dan natuurlijk aan dat liedje van Elvis Presley..

It's now or never...

Caspar

DIYARBAKIR - De belangrijkste Koerdische rebellenbeweging in Turkije Kadek, voorheen beter bekend als PPK, heeft maandag een eenzijdige wapenstilstand opgezegd. Sinds eind 1999, na de arrestatie van Kadek-leider Ocalan eerder dat jaar, was het bestand van kracht.

De beweging zegt in een verklaring wegens acties van het Turkse leger tegen de Koerden weer de wapens op te nemen. "De Turkse regering beslist nu of er vrede of oorlog komt".

Ocalan, die een levenslange gevangenisstraf uitzit in een gevangenis op een Turks eilandje, zou achter de opzegging van het bestand staan. Dat meldde een Koerdische krant maandag.

Ankara beschouwt Kadek als een terroristische organisatie en weigert met de vertegenwoordigers ervan te onderhandelen. De militaire acties tegen leden van Kadek zijn de laatste tijd opgevoerd.

Turkije meldde begin vorige maand dat meer dan honderd Koerden zich hadden overgegeven in de hoop gebruik te kunnen maken van een eenmalige amnestieregeling. Meer dan driehonders Kadek-leden die al gevangen zaten, zouden ook een beroep hebben gedaan op de regeling waarbij mensen lagere straffen krijgen in ruil voor informatie over de Koerdische beweging.

Kadek vecht voor een onafhankelijk Koerdistan in het zuidoosten van Turkije. Sinds 1985 heeft het geweld zeker 32.000 mensen, het merendeel Koerden, het leven gekost. Sinds het staakt-het-vuren van 1999 is het aantal slachtoffers gedaald.


[Bron: www.telegraaf.nl]