Nederlandse mariniers jagen op terroristen

Gestart door Ton de Zwart, 02/09/2003 | 11:20 uur

Mourning

Oke en dat jagen denken ze met zo'n beperkt aantal manschappen, geen significante technische middelen wat betreft opsporen van mogelijke "hostiles" op de grond of in de lucht (geen battlefield radar(s) meegenomen, volgens mij, slecht 3 helis - Chinooks - geen apaches, die met hun sensorpackage en hun snelheid, bepantsering, etc uitermate geschikt zouden zijn voor zulk soort missies/patrouilles) te gaan doen  ???. Nou, veel succes! Mag ik hier enigszins sceptisch over zijn?  ::).

Regards,

Mourning 8)

"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

oud_zijde

volgens mij niet hoor

althans het kan wel maar het zout in het water vreet die beestjes op, dan wordt het een dure bezigheid

is ook niet nodig trouwens aangezien de Chinooks ook gewoon op een vliegveld ter plaatse staan
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

D819

Citaat van: oud_zijde op 02/09/2003 | 15:02 uur
dan misschien toch maar die apache's als de wiederweerga die kant op sturen ... liefst allemaal dan hebben die jongens ook wat praktijkervaring :D

LOL

Een vliegdekschip in de buurt zou nu ook wel handig zijn ;)
Apaches kun je ook vanaf de Hr. Ms. Rotterdam starten.

oud_zijde

dan misschien toch maar die apache's als de wiederweerga die kant op sturen ... liefst allemaal dan hebben die jongens ook wat praktijkervaring :D
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

D819

Hmm.. Dat de Saoedies de grootste belhamels van het Midden Oosten zijn is al langer bekend. Maar Amerika steunt dat bewind door dik en dun. Terwijl het toch openlijk Al Qaeda steunt.
De Moslims in Kosovo werden ook voorzien van wapens en communicatiemateriaal door de Saoedies.
Met hun geld steunen ze ook de Palestijnen, en allerlei andere Moslim groeperingen, van het geld dat wij voor onze benzine betalen!

Daarom zijn er zo veel links tussen de Bush clan en de Saoedies.
Al Qaeda als het hulpje van de CIA.
In een internationaal staaltje van cynisch vechten om de macht.
In die strijd is de waarheid het eerste wat sneuvelt.

De meeste paspoorten van de WTC kapers kwamen uit Saoedie Arabie. Denk daar maar eens over na.

Ton de Zwart

AS SAMAWAH - De Nederlandse mariniers in Irak hebben de jacht geopend op terroristen die vanuit Saoedi-Arabië Irak infiltreren. Directe aanleiding zijn de bloedige aanslagen op het VN-hoofdkwartier in Bagdad, twee weken geleden, en een moskee in de heilige Irakese stad Najaf, vrijdag. Daarbij kwamen bijna tweehonderd mensen om het leven, onder wie ayatollah Mohammed Bakir al-Hakim. Vele honderden andere mensen raakten gewond.

Het verzoek komt van het Amerikaanse opperbevel in Bagdad. Volgens de Verenigde Staten zijn er steeds meer en steeds sterkere aanwijzingen dat over de zuidelijke grenzen van Irak veel wapens en terroristen, die veelal banden hebben met de terreurbeweging al-Qaida, het land binnenkomen.

Het eerste mariniersbataljon is verantwoordelijk voor de veiligheid in de Irakese provincie al Moethanna, die in het zuiden aan Saoedi-Arabië grenst.

Bataljonscommandant luitenant-kolonel Dick Swijgman heeft gehoor gegeven aan het Amerikaanse verzoek. Hij wil niet alleen de controles aan de zuidgrens versterken door rijdende patrouilles in te zetten, maar ook de drie Chinook-helikopters die de luchtmacht aan het bataljon heeft toegevoegd. ''Vanaf vandaag zoeken we gericht,'' aldus Swijgman.

Volgens Swijgman is het wel een gebied dat moeilijk te controleren is. ''Het gaat om een grensgebied in de woestijn van 350 kilometer lengte.''

Het mariniersbataljon nam per 1 augustus het commando in al Moethanna over van de Amerikanen. Vanuit de stad as Samawah bewaart het bataljon de vrede en ziet het toe op de veiligheid en de wederopbouw van het naoorlogse Irak. Niet als bezettingsleger, proberen de Nederlanders duidelijk te maken, maar als behulpzame vriend.

Saoedi-Arabië, het thuisland van Osama bin Laden, wordt er door de VS al langer van beschuldigd een doorvoerhaven te zijn voor wapens en terroristen die in Irak aanslagen willen plegen. De daders van de bomaanslag op de moskee in Najaf zijn volgens de Amerikanen via Saoedi-Arabië Irak binnengekomen. (GPD)

Bron: Het Parool van 020903