Rapport over sluiting Twenthe bestaat niet

Gestart door Ton de Zwart, 04/09/2003 | 11:16 uur

Mourning

CitaatUitspraak 10 september

Dat is dus komende woensdag de dag na prinsjesdag waar de plannen voor defensie worden bekendgemaakt .... hmmm ...

Regards,

Mourning 8)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

D819

Haha...

Parlement...

1, 2 , 3 , 4 in de maat...

Ton de Zwart

 
 DEN HAAG, donderdag
Honderden militairen van de luchtmachtbasis Twenthe hoorden deze zomer van hun bevelhebber D. Berlijn dat in een intern rapport staat dat hun vliegveld het beste kan worden gesloten. Gisteren bleek tijdens een kort geding voor de Haagse rechtbank dat dit rapport niet bestaat.
De miscommunicatie van de bevelhebber kwam naar voren tijdens een kort geding van de medezeggenschapscommissie van de basis tegen defensie. Ze eiste hierin onder meer inzage in het door Berlijn aangehaalde stuk, maar kwam van een koude kermis thuis. ,,Natuurlijk is intern onderzocht welke F16-basis het beste dicht kan, maar dit leidde niet tot een echt te presenteren studie", aldus landsadvocaat mr. A. Castermans.
Voor het overige spitste het kort geding zich toe op de vraag of de luchtmachtleiding haar personeel in Enschede had moeten betrekken bij de voorbereidingen om de poorten te sluiten. ,,Nee", zo betoogde de landsadvocaat. ,,De sluiting is een politieke aangelegenheid. Daarover hebben zowel medezeggenschapsinstanties als de rechter geen recht van spreken."
Raadsman mr. R. Moszkowicz van het in groten getale aanwezig Twenthe-personeel dacht daar heel anders over. Volgens hem moet de personeelsvertegenwoordiging te allen tijde worden gehoord als er plannen zijn die de arbeidsomstandigheden beïnvloeden. ,,En daarvan is bij sluiting van een basis waarvan 2400 gezinnen afhankelijk zijn, duidelijk sprake."
Militairen van vliegbasis Twenthe betreden de rechtszaal in De Haag. Ze eisen in kort geding dat de overheid zich aan de regels houdt.
De advocaat hield rechter mr. J. Holtrop voor dat de militairen niet de inhoud van de plannen ter discussie willen stellen via het kort geding. ,,Ze willen louter dat de overheid zich aan de door haarzelf opgestelde regels voor medezeggenschap houdt. Mijn cliënten willen hun bezwaren en alternatieven kenbaar kunnen maken voordat het straks prinsjesdag is en het parlement de kabinetsplannen goedkeurt. Ze zijn gehoorzaam aan bevelen, maar wel met inachtneming van de regels."
Landsadvocaat Castermans meent dat de militairen zich beter rechtstreeks tot het parlement kunnen wenden met hun bezwaren. ,,Dat is de enig juiste plaats om de alternatieven voor deze politieke besluiten kenbaar te maken en eventueel terug te draaien."
Uitspraak 10 september

Bron: de Telegraaf van 040903