Luchtmacht mag onderdelen niet zo maar verplichten om functies te schrappen

Gestart door -Peter-, 05/09/2003 | 09:00 uur

-Peter-


Louis Schipper



Onder druk van De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV heeft de Koninklijke Luchtmacht besloten om een brief van de Commandant-Tactische Luchtmacht (CTL) in te trekken. In de brief verplicht de CTL zonder enig argument de onderdelen om een aantal functies te blokkeren, dan wel te laten vervallen. Dit zou nodig zijn om de uitstroom van 53- en 54 jarigen mogelijk te maken.

Tegelijkertijd circuleerde er een brief waarin de directeur-personeel duidelijk maakt dat hij personeeel tijdelijk boven de sterkte wil zetten om functionarissen die van de regeling gebruik willen maken te kunnen laten gaan. Dat vond De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV een wel héél merkwaardige aanpak.

Daarom heeft de VBM|NOV de KLu laten weten dat we ons zich absoluut niet konden vinden in het KLu-beleid. De VBM|NOV heeft bovendien onmiddellijke stopzetting van de maatregelen geëist.

De bonden hebben met de Staatssecretaris afspraken gemaakt over de voorwaarden van de 53/54-jarigenmaatregel. Er zijn drie mogelijkheden:

Iemand verzoekt gebruik te maken van de regeling en de KLu gaat akkoord en de functie wordt geblokkeerd;
Iemand verzoekt gebruik te maken van de regeling en de KLu gaat niet akkoord omdat de functie op basis van de bedrijfsvoering niet kan worden gemist;
Iemand verzoekt gebruik te maken van de regeling en de KLu gaat in eerste instantie niet akkoord maar vindt elders een gelijkwaardige functie binnen of buiten het onderdeel die hiervoor kan worden geblokkeerd. De betrokkene kan alsnog gebruik maken van de regeling en zijn functie wordt door iemand anders vervuld.
In lijn met de laatste variant kan de KLu kijken naar het bestaan van andere functies die kunnen vervallen. Maar het verplichten tot het blokkeren of laten vervallen van een bepaald aantal functies per onderdeel, heeft het karakter van een reorganisatie. Zeker als dat niet tot gevolg heeft dat een overeenkomend aantal personeelleden gebruik kan maken van de 53/54-jarigen maatregel.

Volgens de VBM|NOV is er dan sprake van een 'gewone' reorganisatie. Dan moet onder meer de medezeggenschap kunnen meepraten. De VBM|NOV had ook bezwaren tegen de wijze van het boven de sterkte plaatsen (BDS) van personeel op grond van de regeling.

De bezwaren van de VBM|NOV zijn woensdag 27 augustus 2003 met de KLu besproken. De KLu heeft toegegeven dat het voorgestelde beleid niet geheel met de afspraken klopte. De brief van de CTL is met onmiddellijke ingang ingetrokken. Bovendien heeft de KLu aangegeven dat de brief van de directeur-personeel (het plaatsen van een functionaris boven de sterkte voor iemand die vrijwillig gebruik maakt van de regeling) niet klopt.

[bron: www.vbmnov.nl]


Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...