Oorlogsveteraan Iwo Jima overleden

Gestart door andré herc, 28/04/2013 | 10:23 uur

andré herc

Oorlogsveteraan Iwo Jima overleden

zondag 28 apr 2013, 09:29

De Amerikaanse marineofficier die in 1945 de vlag leverde voor een van de beroemdste foto's van de Tweede Wereldoorlog, is in zijn huis in Californië overleden. Alan Wood was 90 jaar.

Wood was verantwoordelijk voor de communicatie op een oorlogsschip toen hem werd gevraagd een zo groot mogelijke Amerikaanse vlag te leveren.

De vlag moest gebruikt worden om de verovering van het Japanse eiland Iwo Jima te fotograferen.

Operatie
De Amerikanen vielen het vulkaaneilandje op 19 februari 1945 aan om een basis te krijgen voor hun aanvallen op het Japanse vasteland.

Het eilandje met drie vliegvelden werd verdedigd door ruim 20.000 Japanners. De Amerikanen vielen aan met 70.000 man, die met amfibievoertuigen aan land werden gezet; een operatie die leek op de landing in Normandië op D-day.

Vlag
Na vijf dagen van zware gevechten slaagden de Amerikanen erin hun vlag te planten op de vulkaan Suribachi. Hoge officieren wilden echter een grotere vlag om de gebeurtenis vast te leggen. Ze stuurden er een marinier op uit om die vlag te zoeken.

De jonge marinier ging aan boord van het landingsschip van Wood, dat voor de kust bezig was tanks af te leveren. Wood gaf hem een vlag die hij had meegenomen van Pearl Harbor, de Amerikaanse marinebasis op Hawaï. Deze 3,5 meter grote vlag werd daarna door zes man in de harde wind op de berg geplant. De foto daarvan van AP-fotograaf Joe Rosenthal werd wereldberoemd.

Nederig
Toen een generaal Wood later dat jaar vroeg naar informatie over de vlag, schreef Wood dat het hem nederig stemde dat zo veel mannen op Iwo Jima vochten, terwijl hij tot de weinige gelukkigen hoorden die daar de hel niet in hoefden.

Het kostte de Amerikanen 35 dagen om het hele eiland te veroveren. Er kwamen bijna 7000 Amerikanen om en er raakten er 19.000 gewond.

De Japanners vochten zich bijna allemaal dood. Van de 22.060 Japanners op het eiland kwamen er 21.844 om.

foto en video zie link
http://nos.nl/artikel/500539-oorlogsveteraan-iwo-jima-overleden.html
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.