Vliegtuigje neergestort voor Egmond aan Zee

Gestart door Lex, 08/05/2013 | 11:03 uur

Lex

Neergestort vliegtuigje geborgen door marine

Den Helder - De Koninklijke Marine heeft zaterdag met de Zr. Ms. Snellius de Cessna geborgen die afgelopen woensdag op 20 mijl ten Noordwesten van IJmuiden in zee stortte. De berging vond plaats op verzoek van het Openbaar Ministerie, die het ongeval onderzoekt.

Het toestel werd donderdag al gelokaliseerd met onderwaterapparatuur van Zr. Ms. Snellius, maar de weersomstandigheden waren toen nog te slecht om te duiken. Zaterdagmorgen was het weer iets gunstiger, waarna het in samenwerking met duikers van de Koninklijke Marine lukte om het wrak te bergen.

Het vliegtuigje stortte afgelopen woensdag in zee, waarna een grote reddingsactie op gang werd gezet onder leiding van de Kustwacht. Zr. Ms. Snellius was toen ook al bij de reddingsactie betrokkenen. Van de twee inzittenden in de Cessna is de 71-jarige piloot overleden.

Marineduikers
Zr. Ms. Snellius had voor de berging een team van marineduikers van de Duik en Demonteergroep aan boord. In de loop van zaterdagavond wordt het vliegtuigje aan wal gebracht.

Persbericht Mindef | 11-05-2013 17:41

Lex

Volgens een persbericht van de politie is de 71 jarige piloot overleden.

StrataNL

Cessna vliegtuigje vermist 50Km west van Egmond aan Zee update 1  8mei 1130uur

Om 1000uur is door de Defensiehelikopter van Leeuwarden wrakstukken gesignaleerd op de positie van het noodbaken. Vervolgens hebben reddingboten van de KNRM onder leiding van ZrMs Snellius de 2 inzittenden aangetroffen. 1 persoon onderkoeld en aanspreekbaar, deze wordt door de reddingboot van IJmuiden naar IJmuiden vervoerd.

De 2de inzittende is buiten bewustzijn aangetroffen door de reddingboot van Wijk aan Zee en overgedragen aan HrMs Snellius. Vanwege dichte mist in het zoekgebied kan de offshore SAR Helikopter de persoon nog niet oppikken. Het schip vaart nu uit de mistbak zodat de helikopter de persoon kan oppikken en naar een ziekenhuis vervoeren.

http://www.kustwacht.nl/nl/persberichten.html
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

StrataNL

#3
Reddingboot Donateur is met éen patient bij bewustzijn onderweg naar Ijmuiden. Traumaheli is aanwezig. De bewusteloze drenkeling is aan boord van Zr.Ms Snellius gebracht en pogingen worden ondernomen die in de heli te krijgen, wat moeilijk gaat door de dichte mist.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Via Twitter

Johann ‏@JCdeGraaf 
De KNRM meldt dat de beide inzittenden van de Cessna uit het water zijn gehaald. Snelle actie op de Noordzee.

Lex

Hedenmorgen is een Cessna neergestort in de Noordzee.
De krijgsmacht is ook betrokken bij de zoekactie: SAR heli van Leeuwarden en Zr.Ms. Snellius.
Het vliegtuigje was vertrokken vanaf de Kooy.