Mariniers trainen met paard als lastdier

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 06/06/2013 | 16:07 uur

Chrisis

Citaat van: Thomasen op 06/06/2013 | 16:13 uur
Goede zaak.
Maakt ze weer een stukje meer QPO

Krijgen we straks een Amfibisch Cavalerie Eskadron?

dudge

Goede zaak.
Maakt ze weer een stukje meer QPO

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Mariniers trainen met paard als lastdier

geplaatst: 06-06-2013

Tien mariniers oefenen deze week in Utrecht hoe ze paarden kunnen gebruiken als lastdieren. "Juist mariniers opereren vaak op plekken waar je niet met voertuigen kunt komen", legt instructeur van de mariniers Steven Baan uit op de site van Defensie. De edele dieren moeten onder meer mortieren en antitankwapens meedragen.

De paarden trainen met een gewicht van rond de tachtig kilo. Daarbij mag worden aangetekend dat het vervoeren van een last meer inspanning van een paard vraagt dan het vervoeren van een ervaren ruiter. Die weet namelijk hoe hij moet meebewegen om het paard niet in de weg te zitten. Getrainde lastdieren kunnen volgens Baan tot 120 kilo dragen in moeilijk begaanbaar terrein.

De mariniers krijgen een stoomcursus dierverzorging van instructeurs en dierenartsen van Defensie. Daarna leren ze onder meer hoe ze met de dieren moeten werken. Ook krijgen ze les in de verzorging van de vacht en de hoeven. Aan het opzadelen en aanbrengen van de lading wordt ook aandacht besteed. "Het loopt voor de dieren niet lekker als de ene kant veel zwaarder is als de andere kant", aldus Baan.

Voor de training op het militaire oefenterrein De Vlasakkers wordt geput uit handboeken van de Duitse Gebirgsjäger en Engelse eenheden die altijd met lastdieren zijn blijven werken. De zadels die worden gebruikt zijn geleend van het Verenigd Koninkrijk en stammen nog uit de Eerste Wereldoorlog.

Defensie gaat geen dieren aanschaffen om mee te nemen naar eventuele missies. "We willen juist lokale dieren. Die zijn aangepast aan de plaatselijke klimaatomstandigheden en voeding", schrijft Baan.

De lessen zijn er ook op gericht om met uiteenlopende lastdieren te kunnen werken. "Van paarden, ezels en muilezels tot bij wijze van spreken kamelen." Voor de training wordt ook gebruikgemaakt van 'lokale lastdieren', namelijk vijf paarden van een nabijgelegen manege.

Tijdens de missie in de Afghaanse provincie Kunduz werkten Nederlandse mariniers al met ezels. Toen is volgens Baan ontdekt dat er wel wat kennis nodig is om met lastdieren te werken. "Als je bij een onwillig dier bijvoorbeeld gaat duwen, werkt dat alleen maar averechts."

In Nieuw-Guinea werkten mariniers tot in de jaren vijftig met lastdieren. "Dat pakken we nu weer op."

http://www.nd.nl/artikelen/2013/juni/06/mariniers-trainen-met-paard-als-lastdier