Vijftig genisten keren terug uit Irak

Gestart door -Jeroen-, 11/09/2003 | 16:09 uur

-Jeroen-

Vijftig genisten keren terug uit Irak
11-09-2003

Vijftig Nederlandse genisten van de Koninklijke Landmacht keren volgende week terug naar huis. Zij zijn klaar met het opbouwen van de compound in Al Khidr voor de mariniers. De laatste dagen zullen de genisten met name bezig zijn met het schoon- en stofvrij maken van het gereedschap. Het veelvuldig gebruikte materieel heeft ondanks het vele stof goed dienst gedaan. De overige militairen van de Genie blijven nog een aantal weken in Irak voor de verdere opbouw van de compounds in As Samawah en Ar Rumaythah.



Eerste luitenant Tim Kreuk van de pantsergenisten uit Seedorf behoort tot de vijftig militairen die terugkomen. Hij ziet uit naar de thuiskomst, maar is positief over zijn verblijf in Irak. "Door zorg van de bouwmachinegroep kon er laatst zelfs gezwommen worden in de kiepwagen die werd gevuld met water uit de gegraven bron. Het bronwater dat uit zeventien meter diepe put komt is verschrikkelijk zout, twee keer zo zout als de Noordzee, toch was baden in de kiepwagen een verademing. Ook het eten is verbeterd. Het blikvoedsel is sinds kort vervangen door vers eten."



De afgelopen week zat het weer voor de genisten wat tegen. Kreuk: "Het op de plek zetten van de laatste achttien wooncontainers duurde wel wat langer dan gedacht, omdat het hier de afgelopen dagen flink waaide. Daardoor was het niet meer veilig om ze met een kraan te verplaatsen en moesten we wachten op rustiger weer." Maar het kamp was toch op tijd klaar om volgende week te vertrekken naar het thuisfront.  


bron (mindef.nl)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning