1983: Atlantic Lion en Able Archer

Gestart door Java, 30/06/2013 | 14:12 uur

Java

#1
When you hear the air attack warning...

Zoals bekend heeft de wereld in 1983 waarschijnlijk aan de rand gestaan van een nucleaire oorlog tussen Oost en West — zonder dat "iemand" het wist.

Diverse gebeurtenissen in 1983 hadden de oorlogsparanoia van de Sovjetleiders al tot grote hoogte opgestuwd toen de NAVO in november van dat jaar begon aan Able Archer 83, een Command Post Exercise (CPX) waarin de procedures voor een nuclear release beoefend werden. Aan de Sovjetzijde raakte men ervan overtuigd dat de NAVO op het punt stond daadwerkelijk een nucleaire first strike uit te voeren.
   
Recentelijk heeft de Amerikaanse onderzoeker Nate Jones van The National Security Archive tijdens zijn onderzoek naar de gebeurtenissen in 1983 ontdekt dat Able Archer 83 niet op zichzelf stond, maar onderdeel was van een reeks grootschalige militaire NAVO oefeningen bekend onder de verzamelnaam Autumn Forge 83. En laat nu de Nederlandse legerkorpsoefening Atlantic Lion een van de hoofdonderdelen van Autumn Forge 83 zijn geweest.

Op zichzelf niet wereldschokkend, maar hiermee wordt Atlantic Lion niettemin in een bepaald andere context geplaatst; een nucleair Armageddon aan de horizon geeft een toch wat andere couleur locale, zullen we maar zeggen.

Links:

http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB426/
http://nsarchive.wordpress.com/2013/06/27/new-evidence-on-autumn-forge-83-from-the-netherlands/
 
Een wat ouder artikel over The 1983 Soviet War Scare:
https://www.cia.gov/library/center-for-the-study-of-intelligence/csi-publications/books-and-monographs/a-cold-war-conundrum/source.htm

Voor wie geen zin heeft om dat allemaal te lezen:
http://www.liveleak.com/browse?q=1983+The+Brink+of+Apocalypse

Een informatiefilm over Atlantic Lion (waarvan de vredige openingsscènes, in het licht van een en ander, een wat spookachtig karakter hebben gekregen):
https://www.youtube.com/watch?v=g5Mkj_N7PwQ