Engelandvaarders voor het laatst bijeen

Gestart door Ace1, 26/09/2013 | 20:51 uur

Ace1

Het Genootschap Engelandvaarders is gisteren voor het laatst bijeen geweest op landgoed "De Zwaluwenberg" in Hilversum. De hoge leeftijd van de veteranen is reden om te stoppen met de bijeenkomsten. De reünie werd bijgewoond door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en door gastheer Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Ton van Ede.


Groepsfoto van de aanwezige veteranen.

Generaal Van Ede, tevens Inspecteur der Veteranen, zei de Engelandvaarders te bewonderen. "Er is moed voor nodig om je te verzetten tegen misère. U heeft dat gedaan. Het is voor ons allen een belangrijke les, ook in deze tijd van crisis; niet bij de pakken neer gaan zitten."

Musical
De reünies van het genootschap waren altijd besloten om prins Bernhard de gelegenheid te geven in alle vrijheid met de veteranen te praten. De bijeenkomst gisteren was voor het eerst en laatst openbaar en werd gehouden op de dag dat de musical "Soldaat van Oranje" voor de 1.000e keer werd opgevoerd. Erik Hazelhoff Roelfsema, ook bekend als de Soldaat van Oranje, is de bekendste Engelandvaarder.

K. Norel
Generaal Middendorp las de afscheidsbrief van de eerste Engelandvaarder, Koos van Edenburg, aan zijn moeder voor en vertelde dat hij als jongen de boeken van K. Norel over de Engelandvaarders letterlijk 'kapot' heeft gelezen. "Die hebben mij geïnspireerd en zijn waarschijnlijk de reden waarom ik hier nu sta." Eén van de hoofdrolspelers uit het boek woonde de reünie bij. Generaal Middendorp was blij met de komst van een museum in Noordwijk over de Engelandvaarders. "Zo zullen de verhalen niet verloren gaan."

Brief
De voorzitter van het genootschap, generaal-majoor b.d. Rudi Hemmes sprak over de bijzondere band die Engelandvaarders met koningin Wilhelmina hebben. "Wij kenden haar destijds alleen van het portret op de postzegels. Als je dan in Engeland persoonlijk door haar wordt ontvangen, is dat heel bijzonder. Dat laat je nooit meer los." Volgens hem is er na de oorlog tientallen jaren niet meer over de tocht naar Engeland gesproken. "Je vergeet het. Jouw taak is volbracht en je gaat door met je volgende taak. De wens om te herinneren komt pas later."

Hemmes las tijdens de bijeenkomst een brief van koning Willem-Alexander voor. De vorst kon niet aanwezig kon zijn bij de reünie.

http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2013/09/26/46208444/Engelandvaarders_voor_het_laatst_bijeen