Groep commando's geeft strijd niet op

Gestart door Ton de Zwart, 16/09/2003 | 11:55 uur

Ton de Zwart



van onze redactie binnenland

DEN HAAG - Doorgaan waar anderen ophouden: het is nu eenmaal het motto van de commando's. En dus geeft een deel van hen de strijd om het exclusieve karakter van de groene commandobaret niet op.

Anderhalve week geleden deed de rechter uitspraak in een kort geding dat twee commando's hadden aangespannen tegen de invoering van een groene baret voor alle soldaten van de Landmacht. De commando's meenden, op grond van hun zware opleiding, recht te hebben op exclusief gebruik van het groene hoofddeksel, waarmee zij zich duidelijk kunnen onderscheiden van 'gewone' soldaten. De rechter was het daar niet mee eens.

Woordvoerder Wim Wentink van de stichting 'Redt de groene baret' is nu druk bezig met het inzamelen van fondsen om een bodemzaak tegen de uitspraak te beginnen.

Wentink heeft zijn hoop gevestigd op het certificaat dat iedere commando heeft gekregen na het afronden van de opleiding. ,,Daarop staat dat hij 'op grond van karaktereigenschappen en prestaties gerechtigd is tot het dragen van de groene baret'. Wij vragen ons af op grond waarvan de bevelhebbers en korpscommandanten decennialang dit recht verleend hebben. Uit het certificaat blijkt namelijk een exclusief recht. Er vond dus, decennialang, een gedoogbeleid plaats, van bevelhebber op bevelhebber, gedurende het bestaan van het korps. Nimmer is de kleur groen in al zijn varianten vastgelegd en toch mocht het korps deze kleur als exclusief beschouwen.''

Wentink vraagt zich verder af ,,hoe het mogelijk is dat een professionele organisatie als de Landmacht een jarenlange traditie in leven houdt door, na een intensieve, risicovolle training, het exclusief dragen van een groene baret in het vooruitzicht te stellen als beloning, maar deze exclusiviteit na 48 jaar weggeeft aan vele niet-gecertificeerden binnen de Landmacht''.

Bron: Nederlands Dagblad van  160903