Defensie België ontsnapt aan Nederlandse claim

Gestart door Ace1, 20/10/2013 | 12:18 uur

dudge

Net zolang procederen tot de zaak verjaard is?

Ace1

Met obussen worden granaten bedoeld die door kanonnen, houwitsers en mortieren worden gebruikt.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Granaat_(munitie)

Ace1

NEDERLANDSE FIRMA DIE 28 JAAR GELEDEN BERUCHT OBUSSENCONTRACT MISLIEP EISTE 40 MILJOEN EURO

Defensie ontsnapt aan grootste schadeclaim ooit

Defensie in ons land is vorige week ontsnapt aan de grootste schadeclaim uit zijn geschiedenis: bijna 40 miljoen euro. Een Nederlandse munitiefabrikant eist dat bedrag als schadevergoeding omdat het in de jaren tachtig naast het beruchte obussencontract greep.
De zogenaamde obussenaffaire dateert van 1985. Toen bestelde ons land 144.000 obussen bij een Amerikaanse fabrikant, goed voor een bedrag van 168 miljoen euro, of in toenmalige Belgische frank: 6,8 miljard.

Maar tal van tussenpersonen, onder wie een Belgische militair, bleken omgekocht. Daarop eiste de Nederlandse munitiefabrikant Eurometaal eist een forse schadevergoeding omdat hij naar eigen zeggen door de smeergelden in 1985 naast het contract greep.

De 12 miljoen van de originele schadeclaim was door de interesten opgelopen tot de gigantische som van bijna 40 miljoen euro.

Maar nu hebben de juristen van de Belgische Defensie deze 27 jaar lopende rechtszaak dan toch nog in hun voordeel weten om te buigen.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20131019_00799508

Ace1

Het Belgische ministerie van Defensie is ontsnapt aan een schadeclaim van een Nederlands bedrijf.

Het Nederlandse Eurometaal, een munitiebedrijf, zou de dupe zijn geweest van een omkoopschandaal en eiste 12 miljoen euro. De zaak speelde in de jaren '80, de claim zou inmiddels zijn opgelopen tot 40 miljoen. Inmiddels is de zaak verjaard en hoeft Defensie België niet te betalen.

De zaak is al tientallen jaren oud. In 1984 mocht de Belgische minister van Defensie munitie kopen voor nieuw artilleriegeschut. Eurometaal deed het beste bod, maar de minister koos voor een Amerikaans bedrijf. De FBI ontdekte later dat de Amerikaanse fabrikant 10 miljoen euro smeergeld betaalde aan allerlei tussenpersonen, waaronder een Belgische militair.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/defensie-belgie-ontsnapt-aan-nederlandse-claim