"Bij Defensie verdwijnen 12.000 functies"

Gestart door Mourning, 16/09/2003 | 15:24 uur

Mourning

"Bij Defensie verdwijnen 12.000 functies
16-09-2003

Staatssecretaris Cees Van der Knaap heeft het personeelsbeleid van Defensie voor de komende jaren toegelicht in een brief aan de Tweede Kamer. Deze is dinsdag (16 september) tegelijk met Prinsjesdagbrief aangeboden. Van der Knaap onderstreepte in zijn schrijven nogmaals dat een verkleining van de defensieorganisatie nodig is om de kwaliteit en de inzetbaarheid van Defensie in de toekomst te garanderen. De eerder aangekondigde 9.000 verdwijnende functies zijn hiervoor niet voldoende. Voornamelijk als gevolg van de overschrijding van de begrotingssterkte 2003, wordt het personeelsbestand met nog eens bijna 3.000 functies verkleind.


De verdere reductie van het personeelsbestand vloeit voort uit interne reorganisaties. Het meest omvangrijke reorganisatieproject betreft de "Stroomlijning Bedrijfsvoering en Staven" van de Koninklijke landmacht.



In totaal 11.700 arbeidsplaatsen gaan de komende jaren verloren bij Defensie. Van der Knaap verwacht dat veel mensen gedwongen zullen worden ontslagen. "Het totale beeld is zorgwekkend", zegt hij. Het Strategisch Akkoord (9000), de nog lopende reorganisaties en een overschrijding van de begrotingssterkte (circa 3000) zorgen voor deze drastische ingreep. "Gedwongen ontslagen zijn onontkoombaar. Een dergelijke verkleining van het personeelsbestand gaat het absorptievermogen van Defensie te boven."



De bewindsman denkt dat door allerlei maatregelen uiteindelijk 5000 herplaatsingkandidaten overblijven. Inmiddels is met andere ministeries overleg gevoerd over de overname van personeel. Gedacht wordt aan onderwijs, zorg en politie. "Bovendien komen er uitstroom bevorderende maatregelen voor oudere ambtenaren. Personeel uit bepaalde categorieën worden met een premie aangemoedigd een baan buiten Defensie te aanvaarden."
"Het is belangrijk de mensen waar het om gaat, ander werk te bieden. De minister en ik zullen ons tot het uiterste inspannen om het personeel waarvoor niet langer plaats is te helpen een andere baan te vinden buiten de organisatie. Wij zijn ons er terdege van bewust dat het (gedwongen) vertrek van een groot aantal militairen en burgers pijn doet."

Bron: Mindef.nl

Regards,

Mourning 8)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).