'Nieuwe NAVO-chef deze week bekend'

Gestart door Ton de Zwart, 17/09/2003 | 19:06 uur

Ton de Zwart

UTRECHT - 17/09/03 De NAVO maakt vermoedelijk deze week nog bekend dat de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Jaap de Hoop Scheffer de opvolger wordt van George Robertson als secretaris-generaal van de verdragsorganisatie. Dat meldden bronnen binnen de NAVO.

Volgens ingewijden bij de NAVO verdient de 55-jarige De Hoop Scheffer de voorkeur boven de Canadese minister van financiƫn John Manley, de als enige overgebleven andere kandidaat voor de post van secretaris-generaal. Het gros van de zeventien Europese lidstaten zou de kandidatuur van de Nederlandse christen-democraat steunen omdat ze een Europeaan in de functie willen houden, zoals dat sinds de oprichting van de alliantie is geweest. Bovendien zou De Hoop Scheffer de Verenigde Staten achter zich hebben als dank voor de Nederlandse steun voor de Amerikaanse aanval op Irak.

Onderhandelingen over een nieuwe secretaris-generaal voor de NAVO verlopen altijd in het diepste geheim. Kandidaten voor de post maken zich vrijwel nooit bekend en regeringen zijn zeer terughoudend met het noemen van hun voorkeurskandidaat.

Maar deze keer hebben Belgiƫ en Noorwegen zich al voor De Hoop Scheffer uitgesproken en werd hij woensdag in het Duitse dagblad Frankfurter Rundschau ook al de absolute favoriet genoemd. Volgens bronnen binnen de alliantie maakt de NAVO de benoeming van De Hoop Scheffer bekend zo gauw Manley zich terugtrekt als kandidaat, om zodoende de Canadees te behoeden voor gezichtsverlies.

Bron: Tiscali nieuws van 170903 19.06 lt